Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2022 09:31 8 690 40

Разнобой в руското управление

  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Путин не е отишъл в Беларус, за да убеди Лукашенко да се включи във войната, твърди Кремъл

Разнобой в руското управление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко вероятно е отклонил усилията на руския си колега Владимир Путин да принуди Беларус към допълнителни отстъпки за руско-беларуска интеграция по време на среща в Минск на 19 декември. Президентите се въздържаха от публично обсъждане на руското нахлуване в Украйна, като и двамата лидери отбелязаха, че Беларус все още е изправен пред западна заплаха. Путин обяви, че може да помисли за обучение на екипажи на беларуската бойна авиация за използване на боеприпаси със специални бойни глави поради изострящата се ситуация по външните граници на съюзната държава. Това пише в поредния си анализ "Институтът за изследване на войната" (ISW), предаде News.bg.

ISW по-рано вече писа, че Лукашенко използва реториката за защита на беларуските граници срещу Запада и НАТО в опит да избегне участие в руското нахлуване в Украйна. Лукашенко също беше използвал подобни намеци за възможно разполагане на ядрени оръжия в Беларус на 17 февруари в контекста на твърденията за западна агресия. Лукашенко отбеляза, че Русия ще достави комплекси за ПВО С-400 и комплекси "Искандер", а Путин заяви, че и двамата лидери са обсъдили формирането на единно отбранително пространство.

ISW продължава да оценява, че участието на Беларус във войната на Путин срещу Украйна остава малко вероятно. Фактът, че Путин изглежда е приел тезите на Лукашенко, без да убеди Лукашенко да ги коригира, косвено подкрепя тази оценка. Лукашенко вероятно ще коригира реториката си, за да създаде някакво правдоподобно обяснение на собствения си народ за това защо внезапно се отвръща от измислената заплаха от инвазия на НАТО, която е създал, за да се присъедини към катастрофалната инвазия на Путин в Украйна.

Кремъл също се опита да прикрие вероятните първоначални намерения на Путин да окаже натиск върху Лукашенко за допълнителни отстъпки по отношение на интеграцията с Руската федерация. Путин по-специално заяви, че "Русия не е заинтересована да поглъща никого", когато говори за Беларус. Това изявление последва повторението на Лукашенко за независимост и пълен суверенитет на Беларус на 16 декември и изглежда като защитна реакция на коментарите на Лукашенко. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че Путин не е отишъл в Беларус, за да убеди Лукашенко да се включи във войната, отбелязвайки, че подобни спекулации са неоснователни и глупави.

Песков горещо отрече намерението на Путин да нахлуе в Украйна дни преди началото на настъпателната операция по подобен начин, разбира се, но това отричане е по-скоро опит да се прикрие отчаянието на Путин да въвлече Лукашенко във войната и очевидния провал - отново - да го направя. През нощта на 18 срещу 19 декември руските сили атакуваха Киев с безпилотни самолети Шахед-131 и -136. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са свалили 30 руски дрона, включително 10 над Южна Украйна и 18 над Киев. Ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко заяви, че руските удари наистина са успели да ударят неопределен инфраструктурен обект в Киев, а руски милиблогъри твърдят, че руските удари са насочени към енергийна инфраструктура.

Секретарят на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов оцени, че руските сили разполагат с достатъчно ракети, за да извършат още три или четири кръга удари и след това ще трябва да придобият повече ракети от Иран, срещу който Украйна ще се бори да се защити; но отбеляза, че украинските сили знаят как да се защитават срещу безпилотни самолети камикадзе Шахед. Съобщава се, че Донецката народна република (ДНР) влиза в конфликт с други проруски власти относно основните административни функции, което предполага липса на сплотеност между окупационните администрации в различни райони на окупирана Украйна. Подкрепяният от Русия председател на Асоциацията на товарните превозвачи и спедиторите в Крим, Анатолий Цуркин, публикува публичен призив към ръководителя на ДНР Денис Пушилин на 18 декември, призовавайки Пушилин да регулира незаконните, безпочвени действия, които се извършват на територията на ДНР от служители на различни военни, административни, правоприлагащи и бюрократични органи на ДНР.

Цуркин твърди, че служители на ДНР в районите на Николске и Манхуш (транспортни възли западно от Мариупол, които имат достъп до магистрала M14 Мариупол-Бердянск-Мелитопол, която води до магистрала E105 Мелитопол-Дзанкой, която свързва окупираната Запорожка област с окупирания Крим) задържат камиони, пътуващи от Крим без специална причина и с крехки основания, за да отнемат личните документи на водачите и незаконно да конфискуват автомобили. Оплакванията на Цуркин вероятно идват отчасти в резултат на засиления натиск върху руските власти да намерят алтернативни логистични маршрути от Русия до Крим поради повреда на моста през Керченския пролив. Освен това те са емблематични за растящите търкания между ДНР и други свързани с Русия фракции, за които ISW докладва по-рано.

Липсата на административна сплотеност в режима на Пушилин очевидно се приема зле от други руски и подкрепяни от Русия власти, което като цяло предполага, че Пушилин не комуникира ефективно с други окупационни органи и следователно усложнява логистиката между ДНР и други окупирани територии.

Групата "Вагнер" вероятно е изградила своя офанзивен модел около тактическа бруталност, за да се приспособи и да се възползва от своята база от лошо обучени и наскоро вербувани затворници. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 19 декември, че групата Вагнер продължава да играе основна роля в привличането на украинските сили около Бахмут и че групировката е разработила свой различен набор от тактики, основани на факта, че нейната наборна база е предимно съставен от бивши затворници с малко или никакво обучение.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза, че командването на групата "Вагнер" се възползва от склонността към бруталност на новобранците, тъй като защитава ценни лидерски активи за сметка на новобранци с ниска стойност. ISW подробно докладва за факта, че групата "Вагнер" използва затворници, за да изгради своята бойна сила и че силите ѝ играят до голяма степен изтощителна роля в операциите близо до Бахмут, като не успяват да заемат значителна територия, но ефективно приковават украинските сили в защитата на околните територия. Пригожин продължи усилията за установяване на "Вагнер" като легитимна полудържавна организация, като отправи петиция към известни националистически елементи в Кремъл. Пригожин продължи да настоява властите в Санкт Петербург да погребат починал военнослужещ от Вагнер на руско военно гробище, като раздаде идентични писма до председателя на руската Държавна дума Вячеслав Володин, председателя на Руската комунистическа партия Генадий Зюганов, председателя на партията на Новите хора Алексей Нечаев , председателят на партията "Справедлива Русия — Патриоти — за истината" Сергей Миронов, заместник-председателят на Съвета на федерацията Андрей Турчак и председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание Валентина Матвиенко.

Пригожин се свърза директно с видни националистически фигури, които изиграха важна роля в определянето на информационни условия за войната на руския президент Владимир Путин преди 24 февруари, вероятно в опит да си осигури признание от руското правителство. Пригожин отбеляза също, че бивш офицер и носител на орден "Герой на Русия" Андрей Трошев е подал петиция пред Путин относно почетното погребение на всички участници в "специалната военна операция". Впоследствие Володин заяви, че загиналите военнослужещи от Вагнер трябва да получат равно признание и права като всички участници във военната операция.

Руските военни търпят неуспехи във вербуването на украински цивилни към доброволчески батальони в окупираните територии. Руските окупационни сили засилиха усилията си да ограничат движението на украински граждани в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи на 18 декември, че руските окупационни служители са въвели 24-часов комендантски час в Запорожка област и планират специално да запазят комендантския час от 30 декември до 3 януари в Бердянск и Черниговка, Запорожка област.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    8 7 Отговор
    Прибързани мисли на глас.
  • 2 ЖалкоЛилиПутче

    30 22 Отговор
    хахаха, жалкото жуже отиде да се моли на лушашенко за помощ, безаналогови смешници, малиййййй смях !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ал Бунди

    21 16 Отговор
    Жужака не бил отишъл да моли за помощ..ми за какво е отишъл??? Да му преподава Батката уроци как се кара трактор с 200 из орането ли? Клоуни..
  • 6 не е РАЗнобой, а само БОЙ

    11 11 Отговор
    по нашара армия.
    ЗЕЛЕНСКИ СЪМ ПАК
  • 7 Урюрвкос

    13 14 Отговор
    Честито!!!
    От днес Беларус стана ядрена държава.
  • 8 БАБА ВИ

    26 26 Отговор
    Само глупости от сутрин до вечер. Откъде знаете ако мога да попитам, че бил отишъл да се моли? Само лъжи и неверни неща, целта е да се очерни Путин да изглежда като слаб, молещ се. А в действителност се изправи срещу целия запад и даже ще им нанесе такова поражение, каквото историята не познава.

    Коментиран от #21

  • 9 Мишел

    15 17 Отговор
    Въпросите за участието на Белорусия във войната в Украйна са обсъдени и приети по рано на ниво президенти.
    Сега Путин отива с други предложения.
    За да предотврати всякакви опити за поглъщане на Белорусия от когото и да е , ще разположи там ядрено оръжие и носителите му - самолети и хиперзвукови ракети.

    Коментиран от #10

  • 10 Да питам...

    17 13 Отговор

    До коментар #9 от "Мишел":

    Интересна теза, но невярна. И кой, ако не е тайна се е засилил да поглъща Беларус? Само си чоплиш носа и ти..

    Коментиран от #19, #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 артишок

    3 1 Отговор
    ВЕРОЯТНО, може, ще...доообре.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рублата

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Да питам...":

    Знам ги аз например нов майдан
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НАТОвец

    15 12 Отговор

    До коментар #8 от "БАБА ВИ":

    мухахахаа, путлерастчетата станахте за смях, жалки сте, надеждата умира последна . !!!!!
  • 22 Мишел

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Да питам...":

    Ъгъл, неверна.😀
    Белорусия вече обяви, че доставените ПВО С400 и ракети Искандер. ( хиперзвуковите варианти на Искандер могат да носят ядрени бойни глави) са вече на бойно дежурство, а вчера Лукашенко заяви, че започва модернизацията на беларуски самолети , за да могат да носят специални боеприпаси.
  • 23 един

    16 11 Отговор
    Путин най-вероятно предизвика смъртта на външ.министър на Беларус,за да сплаши Лукашенко,но повече от това нищо не може да направи!Дори и да ликвидира Лукашенко,няма никаква гаранция, че на негово място ще дойде човек който ще изпълни волята му и ще вкара Беларус във войната!Дори може и да стане по-лошо за Кремъл,народа и армията на Беларус да въстанат,а за Москва това не е никак желателно!Точно за това Песков сега ни убеждава,че едва ли не е инсинуация,че Путин бил във Минск за да убеди Лукашенко да отвори северен фронт в Украйна!
  • 24 Питанката

    14 13 Отговор
    Да попитам , усещате ли какк на кораба на путин започва все по-сино да се клати? Усещате ли как плъховете започват да бягат? Усещате ли как троловете дори намаляват ежедневно своя труд, явно копейките също намаляват? Усещате ли как лека-полека все повече хора виждат истинското лице на Могучая и Непобедимая, че мита за нея се разпада като пясъчна кула, усещате ли как с всеки изминат ден настроението и вярата в Русия и рашистката армия падат главоломно? Усещате ли че клатенето на престола на цар Владимир Путин Първи е толкова силно, че се съдава усещане за земетресение? Да питам изобщо някой съмнява ли се кой кога как и защо нападна? Да питам и защо след като путин е нападанатия, неговите войски са на тероторията на нападателя? Да питам след като Украйна е нападнала "вероломно" Русия, никой никога не видя един войник зад официалните граници на Руската Империя, опс Руската Федерация. Е няма да питам дали тази Федерация ще се задържи още много време, но си струва да мине време и да видим кой будала ще иска да е в съюз с Губещите и Нападнатите нападатели.....
  • 25 Далновиден

    12 10 Отговор
    Той путин добре въоръжава Беларус, дава им доста добри и нападателни оръжия за да се "защитават: ... . но нека си има едно на ум, ако има все още останал такъв в старческия си дементирал мозък? Нека да внимава накря да не се повтори и с Беларус - това което стана с Украйна. Ако тропнат един Майдан белорусите в Минск, путин ще се окаже в доооста по-сериозен проблем... Те Украйна са на Запад от Русия и влиянието съответно на Запада е силно, а виждаме , че и Беларус не са по на изток..... Така, че да внимава путинчо, че както му е тръгнала накриво войната, може да си има работа с много и силни и могъщи вътрешни врагове... То си пролича това, Лукашенко колкото и наивен и глуповат мужик да е изглеждал в очите на путин, явно му би шута в Минск и сега жужи е в цайтнот!?

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Може ли човек да започне деня си

    6 3 Отговор
    без "вероятните" тези на въпросния институт, изобилващи от пожелателно мислене? Очевидно не.

    Коментиран от #39

  • 27 хаос

    9 9 Отговор
    на трактористите от беларус само това им липсва, държава с брутен вътрешен продукт колкото половината на България, едно участие в тази война ще ги накара да станат първата страна в историята на човечеството с официално приет канибализъм.
  • 28 Хммм

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "Далновиден":

    Майданите ги тропкат хамериканците...
    Справка:Киев!
    Първо американците трябва да влязат в Беларус и чак тогава да тропкат Майдан..
  • 29 Разнобой

    4 4 Отговор
    в главите ви от много хапчета и трева
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТръНп

    8 7 Отговор
    А може ли Народа на Беларус да изрита режима на Лукашенко и да тръгне по пътя на Украйна? Това вече веднъж почти се случи, и само намесата на Просия го спаси, но сега тази Просия е затънала до гуша в лай..на, та едва ли ще има време и сили за ново спасение. Да не стане така че и Беларус да подаде молба за НАТО….
  • 32 Оракула

    11 4 Отговор
    Че нещо не е в ред с "безаналогичната" Руска армия, е от ясно по ясно!
    Песков както винаги е пес на лаенето и камуфлаж на истината!
    Мазник по професия ,и милионер по статуса на Робовладелска Русия !
    За да отиде Путин" диван чопраз", при Лукашенко, и да го моли официално ,
    да се включи във войната, срещу съседите си,
    е признак на проблеми с продължителността на военните действия срещу Украйна!
    Лукашенко показва, че колкото и да е корумпиран ,е вече толкова богат ,
    че парите за него нямат значение, единственното което е от значение е
    колко време още Белоруския диктатор ще остане на мястото си!
    Пред Лукашенко има два избора ,
    да започне война на страната на Путин и ако се провали тази война,
    той знае че ще изчезне по всяка вероятност от лицето на Белорусия !
    Другия вариянт е да се прави на "умряла лисица" и управлява до като умре от старост!
  • 33 Объркан

    5 3 Отговор
    " Оплакванията на Цуркин вероятно идват отчасти в резултат на засиления натиск върху руските власти да намерят алтернативни логистични маршрути от Русия до Крим поради повреда на моста през Керченския пролив" Ама как, нали лично Путлер показа, че моста вече е в употреба след "ремонта"?

    Коментиран от #38

  • 34 Чичо

    5 3 Отговор
    На капитала му трябват пазари за да съществува, но за за се развива му трябват все нови и нови. Този момент на заграбване на чужд потенциал храни системата. Никой не е съгласен да го грабят, но не са много тези, които могат да се противопоставят и да кажат "я марш обратно в дупката". Е, има и изключения. Това, което мога да посъветвам вашингтонските тунеядци е да си създадат институт по възприемане на фактите защото по обработка на недоразвити мозъци имат достатъчно.
  • 35 Вярвам на Винекуров

    5 2 Отговор
    Според украинският блогър Винекуров рашистите са свършили ракетните още август а сега използват ракети от Иран и снаряди от Северна Корея. Очаква се до нова година рашистите да свършат и тези оръжия и до Великден украинската НАТОвска армия да стигне кремля.

    Коментиран от #37

  • 36 Антифашист

    2 5 Отговор
    Трябва да се сложи край на санкционната политика която европейските марионетни "лидери" наложиха под давление на САЩ в тяхна полза и в ущърб на всички европейци, които сега са "длъжни" да търпят, студ, глад и лишения за просперитета на Америка... Незабавно отстраняване на Урсула като шеф на еврокомисията и разследване на финансовите и машинации и злоупотреби! Незабавно нормализиране отношенията с Русия, спиране военните доставки на Украйна и осъждане на фашистката хунта на Зеленски!!! Това са мерките които трябва да се приложат за да се предотврати понататъшното разрастване на кризата в Европа, която води единствено като резултат до разпада и на самия ЕС...
  • 37 Народопсихолог

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Вярвам на Винекуров":

    Той и дядо ти фашиста едно време си умря с тая надежда ..
  • 38 НАФАРФОРИЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Объркан":

    Не се притеснявай заКерченския пролив, важното е че твоя Ана. Лен пролив е добре запушен от лгбт дружките ти отКозяк
  • 39 Анадънмо

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Може ли човек да започне деня си":

    "Хайли лайкли" е система за манипулация и промиване на мозъци на цру
  • 40 Човек от народа

    1 0 Отговор
    Добри новини
Новини по държави: