Отидете към основна версия

6 395 79

Висш генерал посочи условията Украйна да си върне Крим

  • украйна-
  • русия-
  • крим

Според експерта, ако всички тези четири условия са изпълнени, Киев поне ще бъде в по-добра позиция да преговаря за връщането на полуострова

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Авторитетният военен експерт и генерал от австралийската армия в оставка Мик Райън в своя "Туитър" анализира условията, необходими за връщането на Кримския полуостров под контрола на Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според него, за да стане анексираният от Русия Крим отново украински, трябва да бъдат изпълнени четири основни условия:

Първо, съюзниците на Украйна трябва да спрат да дават смесени сигнали относно статута на Крим. "Коментарите на политици и военни лидери, че ще бъде трудно за Украйна да върне Крим, трябва да бъдат придружени с думите "но ние подкрепяме връщането на цялата територия на Украйна", каза Райън.

Второ, западната индустрия трябва да увеличи производството на боеприпаси за Украйна и да ѝ прехвърли повече нападателни оръжия. Необходими са включително бронирани превозни средства (танкове, бойни машини на пехотата), както и системи за артилерия и противовъздушна отбрана.

Трето, Украйна трябва да завърши настъпателните си операции, за да си върне контрола над всички южни територии. "Битките за освобождаване на Херсонска и Запорожка област ще бъдат трудни, но те са необходимо условие за всяка украинска кампания в Крим", пише Райън. Той добавя, че това е единственият начин да се стигне до Крим по суша, а южните райони ще бъдат изключително важни за логистиката, артилерийската огнева поддръжка и базирането на самолети.

Четвърто, стратегическото търпение е от съществено значение. "Преди операцията в Крим да стане възможна, Украйна може да се нуждае от цялата 2023 г., за да установи контрол над южните си територии, смята генералът. "По време на тази война правителствата и жителите на Европа и Съединените щати вече показаха търпение - и това до голяма степен шокира Путин.

Според експерта, ако всички тези четири условия са изпълнени, Украйна поне ще бъде в по-добра позиция да преговаря за връщането на Крим.

"Въпреки това Русия може да реши, че единственият начин да защити Крим е използването на ядрено оръжие", каза Райън. Но според него "на този етап Путин може да разбере, че постигането на споразумение за кримската "специална зона" ще бъде по-добре, отколкото ако Русия стане парий в света за едно поколение - или дори за по-дълго".

Въпреки това, както подчертава австралийският генерал, никой не трябва да си мисли, че Путин някога ще покаже желание да обсъди статута на Крим.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: