Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2022 18:33 5 320 67

Британски експерт: "Пейтриът" в Украйна, но с рискове за НАТО

  • ракети-
  • пейтриът-
  • сащ-
  • украйна-
  • нато

Според американските медии САЩ скоро ще одобрят доставката на системи "Пейтриът" за Киев със съответно количество ракети за тях, но тези данни все още не са официално потвърдени

Британски експерт: "Пейтриът" в Украйна, но с рискове за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на американския президент Джо Байдън може да се е съгласила да прехвърли зенитно-ракетни системи "Пейтриът" на Украйна, но това решение може да създаде проблеми за отбраната на НАТО, пише Джак Уотлинг, експерт в Кралския обединен изследователски институт за отбрана (RUSI), в статия за британския вестник The Guardian.

""Пейтриът" е една от най-мощните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в света. В допълнение към защитата на украинските градове, предоставянето на такава противовъздушна отбрана със среден обсег може също така да покрие някои от способностите на украинските ракетни системи С-300, разширявайки наличното въздушно прикритие над фронтовата линия", пише Уотлинг.

В същото време той отбелязва, че системите "Пейтриът" няма да осигурят незабавна защита на Украйна - това е сложна система, както по отношение на експлоатацията, така и по отношение на поддръжката и ще отнеме време, за да заработи в Украйна.

Киев все повече разчита на помощта на партньори в областта на артилерийските боеприпаси и бронираните превозни средства, но такава зависимост може да се превърне в риск, тъй като запасите от тази конкретна военна помощ са ограничени и са необходими на самите западни съюзници.

Партньори на САЩ, като Швеция и Саудитска Арабия, също търсят ракети за системата "Пейтриът", пише Уолтинг. Рияд се нуждае от тях всеки месец, за да се защити от атаките на йеменските хути. Производството на тези ракети остава малко, отбелязва Уотлинг.

"Отслабената отбранителна индустрия на НАТО остави Алианса в лоша позиция да поддържа дългосрочни операции с висока интензивност. В случай при системи като "Пейтриът", задачата става по-трудна, тъй като производството на прецизни оръжия отнема много повече време от производството на неуправляеми артилерийски снаряди", пише Уотлинг.

Според американските медии САЩ скоро ще одобрят доставката на системи "Пейтриът" за Украйна със съответно количество ракети за тях. Тези данни все още не са официално потвърдени.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Та значи

    64 22 Отговор
    се освобождават полетите на кинжалите и укрите пак ще плащат и квичът а клоуна и кликата му ще приберът краварските милиардчета

    Коментиран от #8

  • 4 Лиз близ

    72 32 Отговор
    Ще ядоса те руснаците и ще стане мазано.

    Коментиран от #42, #66

  • 5 Накрая ще стане

    67 22 Отговор
    Играчка- Плачка, ама да видим...Засега пращайте патриотите да утилизират и тях, то и без това Покрайнината се превърна в гробище на НАТО-вска техника..
  • 6 ММММММ

    53 16 Отговор
    САЩ очакват неприятна „изненада от руснаците“ при доставката на Patriot в Киев, – Advance
    Евентуалните доставки на американски системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна ще позволят на руските специалисти да ги изучават „отблизо“ в бойни условия, пише Антун Роша, колумнист на хърватския вестник Advance.
    „След като тези зенитно-ракетни системи се появят в Украйна, приоритет за руските сили ще бъде да ги унищожат. Освен това те ще се опитат да разберат някои подробности за тях. Американците, разбира се, по никакъв начин не са доволни от подобно изследване „отблизо“, отбелязва авторът. 
    Според колумниста, поради своята специфика, системите за ПВО от този тип са ефективни за защита например на една военна база, но едва ли ще могат да покрият толкова голям мегаполис като Киев. В Саудитска Арабия американските патриоти не се представиха добре по време на ракетни дуели с йеменските хуси, припомни Роча. 
    Според журналиста доставката на системи за ПВО по-скоро би демонстрирала лоялността на Вашингтон, отколкото да направи повратна точка във военните действия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кинжал

    85 23 Отговор
    Кухите евроатлантици направиха кардинална грешка! Ако не бяха помагали на фашистите от Украйна можеха да кажат - ето голямата и мощна Русия смачка малка и безпомощна Украйна. Можеха дори да предизвикат съчувствие. Сега, обаче, след като русите разбият нацистите от Украйна, барабар с цялата им многобройна руска и натовска техника, заедно с всичките десетки милиарди помощи, при това в условията на жестоки санкции и дори терористични атаки, е това вече ще е истински погром върху обединения фашистки запад!!! Това ще бъде унижението на хилядолетието!!!

    Коментиран от #13, #41

  • 12 Думи на Дъглас МакГрегър

    60 15 Отговор
    В интервю за Redacted от 14.12.2022: пращат 7-8 установки Пейтриът, една батарея, които ще охраняват само важни обекти (бележка на редактора - като бункера на зеления), за защита на цяла Украйна са нужни 10 батальона, поне 1200 установки. В 8 установки за ракети има макс 128 ракети, които се изстрелват по двойки за една цел. Цената на ЕДНА ракета в зависимост от целта и съответно ракетата, е от 3 до 6 милиона долара! Пейтриът са ефективни срещу високо летящи самолети и балистични ракети, като руските Искандер. Срещу дронове и круизни ракети не вършат нищо, а и руснаците знаят как да ги неутрализират. За да работят системите, ще е нужно към тях да пратят и НАТОвски военни, които да ги управляват, защото няма как за няколко месеца да бъдат обучени украинците. Системите Пейтриът няма да ескалират конфликта, нито да помогнат на уктаинците защото са малко и с дефанзивна насока. Пращат ги защото знаят че края на режима в Киев е близо и искат да не бъдат упреквани че не са направили това или онова, а да се оправдаят че са направили всичко възможно (бел. на редактора - за удължжаването на войната , разрушаването на Украйна и агонията на нациситите). Пак повтарям, думите са на Дъглас МакГрегър. А нашите козяци ВЕДНАГА да започват да повтарят в екстаз, че Пейтриът са (поредния) гейм-чейджър и е ся зеленото ще дапъне руснаците!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния софиянец

    15 36 Отговор

    До коментар #12 от "Думи на Дъглас МакГрегър":

    Кажи на митрофанова че е груз
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИЗИ, ИЗИ

    52 12 Отговор
    НЕМА ДА ДАДАТ , АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЯТ ЧЕ ТЕЗИ ПОТРИОТИ СА.....ЛЪЖЕПАТРИОТИ....КАБА РАБОТА....НИКОЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА ГИ ИСКА СЛЕД КАТО РУСНАЦИТЕ ГИ НАБИЯТ В УГАРТА !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джамбaза

    55 15 Отговор
    Великите NASAMS се провалиха.
    Идва ред на Пейтриът.
    А Пейгриът го пробиват дори допотопните СС23 Скъд.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 такаето

    31 10 Отговор
    ще има последствия в бъдеще а в момента явно нямат какво друго да предложат и предполагам руснаците са предвидили този ход
  • 24 Трябват нападателни оръжия

    14 25 Отговор
    Ватниците имат много повече ракети от тези " Пейтриъти".

    Коментиран от #32

  • 25 жикйо

    48 17 Отговор
    Много скоро ще ви направят прехвалените системи за смях руснаците. Тогава ще лъсне истината че само много приказвате и правите филми, но на практика ще ви накъсат гагите. Точно тогава ще се разбере че всички са заложили на куция кон чичо Сам.

    Коментиран от #28, #38, #53

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хода е ясен

    35 14 Отговор
    САЩ целят само едно, Русия най-после да използва и носите си оръжия за да бъдат анализирани възможностите им. Естествено, че няколко Патриоти няма да променят хода на СВО на Русия.

    Коментиран от #33

  • 30 Хара Кири

    30 10 Отговор
    Американците винаги вземат най-правилното решение…… След като свършат всички възможни глупости.

    Уинстън Чърчил
  • 31 Едно

    39 14 Отговор
    Голямо бла бла бла.Русия не са хунти или талибани ще пратят патриота в космоса на части
  • 32 кака Мара

    33 13 Отговор

    До коментар #24 от "Трябват нападателни оръжия":

    Руснаците рядко задават въпроси на, които не знаят отговора.
  • 33 Разпадането ход

    9 13 Отговор

    До коментар #29 от "Хода е ясен":

    ...да използват и новите си оръжия ...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Яне Сандански

    40 13 Отговор
    Тази бракма няма да спаси Украйна ,видя се колко струва в СА.Но проблема е друг ,в Украйна ще остане малко народ и как ще връща парите които сега се наливат там ,някой помисли ли за това ? Някой в Европа помисли ли същата тази Европа се превръща в латинска Америка и със скъпите суровини ,без индустрия в какво ще се превърне ? Високо класифицираните кадри ще избягат в Сащ в русия в Азия и останалото ще бъде огледално на това което е България в момента даже доста по зле .Лесно е сега споренето ,пропагандата но за тези които пълнят джобовете си ,а те са малко ,Ами останалите???

    Коментиран от #49, #51

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Яне Сандански

    44 11 Отговор

    До коментар #34 от "Божеее... до къде се докарахте":

    Това е добре ,пропагандата е ожесточена ,запада губи и са като бясни зверове .В Чехия депутат искат затвор от 6 месеца само защото каза Русия няма да загуби тази война .До там стигат в лудостта и пропагандата .Тук трият за истината в този сайт ,но я псувай и пиши глупости по адрес на Путин да видиш как ще стои коментара ти ,но иначе се загрижили за свободата на словото в Турция .
  • 38 А така ли

    13 23 Отговор

    До коментар #25 от "жикйо":

    А тия, заложили на умрелия кон ссср, какво да кажат... А тия, дето смятат разбомбването на градове за голямата работа, те са дегенерати, не са кон.
  • 39 Смешница

    13 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мария Путина парцала":

    Боклука си ти.
  • 40 МИР МИР МИР е нужен

    25 11 Отговор
    Мдааа Дааа... нужни са бели гълъби не джепанета!!!!
    Ако сега Джон Ленън можеше да изпее "Give Peace a Chance"/ДАЙТЕ ШАНС НА МИРА/, той щеше да бъде обявен за путинист.
    ФАЩ, НАТО, ЕС и пън.дели не искат мир и за това наливат оръжия и смърт в 0крайна....

    Коментиран от #43

  • 41 Путлерист

    15 12 Отговор

    До коментар #11 от "Кинжал":

    Луд умора няма!

    Коментиран от #58

  • 42 Хахахаха

    15 32 Отговор

    До коментар #4 от "Лиз близ":

    Те рашките да внимават да не ядосат американците, че тогава ще хвърчат печени ватенки.
  • 43 Абсолютно си прав МИР е нужен

    15 9 Отговор

    До коментар #40 от "МИР МИР МИР е нужен":

    "Мдааа Дааа... нужни са бели гълъби не джепанета!!!!
    Ако сега Джон Ленън можеше да изпее "Give Peace a Chance"/ДАЙТЕ ШАНС НА МИРА/, той щеше да бъде обявен за путинист.
    ФАЩ, НАТО, ЕС и пън.дели не искат мир и за това наливат оръжия и смърт в 0крайна.... "
  • 44 Глупости,

    6 21 Отговор
    Важно е какво е решението на Народът на Украйна!

    Коментиран от #52

  • 45 Предложение

    23 10 Отговор
    Американците да разглобяват пералните си и да правят петриър.
  • 46 За протокола

    26 13 Отговор
    И когато тоя "пейтриът" се провали, ще клекнат за преговири! Сега просто тупат топката за да спечелят още парици на гърба на украинците и руснаците!
    Интересно е обаче, как ще обяснят провала на "пейтриът", след като се случи?
  • 47 Е защо бе миме....

    17 11 Отговор
    Значи призива за белите знаменца вече се МОДЕРИРА(трие)
    Призива за мир се оказва ЦЕНЗУРЕН за факти!!!!

    Коментиран от #50

  • 48 Войната,

    5 23 Отговор
    На Путин , не на РФ срещу Украйна , ще продължи минимум, или около четири години! Факт!
  • 49 4ти километър

    15 8 Отговор

    До коментар #35 от "Яне Сандански":

    Явно има още доста пациенти за нас в България. Няма да останем без работа
  • 50 Какво ти се е

    11 4 Отговор

    До коментар #47 от "Е защо бе миме....":

    изтрило!? Там си е: "призиви за мир". Мозъкът ли ти се е изтрил или си пробвала мръсна манипулация, а?
  • 51 Заглавие от днес във Факти

    15 21 Отговор

    До коментар #35 от "Яне Сандански":

    100 хиляди IT-специалисти са напуснали Русия от началото на 2022 г. Нещо да кажеш?

    Коментиран от #55, #63

  • 52 Абсолютни глупости!

    23 6 Отговор

    До коментар #44 от "Глупости,":

    Не е важно какво е решението на Народът на Украйна!Защото то е след опрян Бандеро-Фашистки пистолет в слепоочието му...!

    Коментиран от #56

  • 53 ФАКТ Е...

    26 7 Отговор

    До коментар #25 от "жикйо":

    ...,че Пейтриът не могат да засекат обикновен дрон-камикадзе...!Както не можаха да ги засекат и супер-модерните немски ПВО-,,Ирис"...!И тогава ще лъсне истината за тяхната неефективност...!
  • 54 един от многото

    13 6 Отговор
    Ами пратете им , тогава украински ракети няма да падат само в Полша , да му мислят всички около Украйна!
  • 55 така ли

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Заглавие от днес във Факти":

    На Факти-факи.....
  • 56 Хах изтрещяла путидръжке,

    7 15 Отговор

    До коментар #52 от "Абсолютни глупости!":

    А кой посрещна руските пияндури с цветя и хляб!? Украинските баби ги посрещнаха с отрова за мишки.
  • 57 Гост

    14 5 Отговор
    Явно руснаците няма да спрат докато не постигнат целта си. Ако това им е целта да няма Украйна и го постигнат кой ще плаща масрафа. А ако Украйна съществува след този конфликт в някакви граници майка им жалка да изплащат тези помощи. Никой на този свят не дава даром рано или късно си го търси с лихвите.

    Коментиран от #59

  • 58 Моряка

    6 3 Отговор

    До коментар #41 от "Путлерист":

    То пък един аргумент,смях в залата.(ако знаеш какво значи).По същество заклинание на зелена еуглена.А Кинжала винаги е бил на ниво.Високо.
  • 59 Каква цел

    4 7 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Не е денацификация, не е демилитаризация, не е територия, не е спасяване на руски преселници, щото баш техните поселища руските сравниха със земята. Ако е отмъщение, то е и над руските- гледах руска бабичка реве за умрелия си син. Каква е целта? Защо по руската государствена теле-визия говорят за нападение над Казахстан и разбомбване азержайджански газови платформи. А Узбекистан? Защо гнусните руски попове казват, че трябва да се нападне Молдова? Няма цел в тая работа, яде ги отвътре бяс.
  • 60 Интересно

    7 3 Отговор
    Американците пращат Петриот на страна не член на НАТО в която фашиста Степан Бандера
    е национален герой с тачен много н паметници , а приемника му Олег Тиахнибог се снима
    с Сенаторът МкКайн и Вики Нуланд . Национализма не се споменава , изглежда че си
    затваряме очите . Има го и в Европа и Русия но няма военизирани баталиони финансирани от
    от вън диктуващи вътрешната и външна политика .
    Разбирам подкрепа , но не на фашисти и не на всяка цена .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 тва по инфо

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Заглавие от днес във Факти":

    на бесарабския фронт ли е?!?
  • 64 пенко

    1 0 Отговор
    ЗАЩО БРИТАНИЯ --- КАКВО БРИТАНСКО ИМА В УКРАИНА !?!??!?!? ... ЕХ "КОРОНАТА "- В СУДАН И "ЧЕТИРИТЕ И ПЕРА " !!!!!!!!!!!!!!??????????
  • 65 Гост

    0 1 Отговор
    Тези боклуци прихващат над 90% от вражеските ракети, ноимат само 10% поразяване. Иранците остават недоволни от тях.
  • 66 пино

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лиз близ":

    от детето до старика всички срещу болшевика
  • 67 Добре, доставят

    0 1 Отговор
    А вярно ли е казаното от експерт., че са нужни 6 (1/2 година) месеца за да бъдат 43% ефективни. Или гаведарите ще ги командват? Та за това време там ще има ли нещо цяло?
Новини по държави: