Last news in Fakti

22 Декември, 2022 21:00 3 748 84

2022: Годината, в която се разпадна световният ред

  • русия-
  • шенген-
  • украйна-
  • владимир путин

България отлита по тангентата, не ни приеха в Шенген: уж сме изпълнили някакви мерки по границата, ама дали ни чувстват част от света си?

2022: Годината, в която се разпадна световният ред  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2022 се разпадна световният ред, установен след Втората световна. Светът пак се раздели като през Студената война и става все по-трудно управляем. Ивайло Дичев за трагедиите през 2022 и няколко абсурда от България.

Помните ли вица за песимиста, който се вайкал, че по-лошо не може да бъде, а оптимистът отвръщал "Може, може"?

Започваме с войната на Путин и преобръщането на старата комунистическа идеология в национал-социалистическа, основана върху етноса, кръвта и земята. Само ще спомена абсурда в това да унищожаваш градове, да прогонваш милиони от родината им, да избиваш деца, да изнасилваш жени на народ, който твърдиш, че бил твоят. И ще сваля шапка пред неочаквания кураж на украинците, които, поведени от удивителния Зеленски, съумяха да спрат нашественика и да обърнат фронта.

Най-страшното, което се случи, беше, че се разпадна световният ред, установен след Втората световна: една от членките на Съвета за сигурност на ООН, който има за цел да опазва мира и границите, брутално нападна съседката си. Не че този Съвет някога беше успявал да играе съществена роля - той се блокираше с непрестанни вета ту на западните членове, ту на Русия и Китай. И не че членките му не бяха нападали различни страни от развиващия се свят, за да сменят режимите там. Но за първи път една от самите тях си позволява да анексира за собствено ползване територии, завладени със сила. Говорим за притежателката на най-големия брой ядрени бойни глави (с около 500 повече от САЩ), която системно шантажира света с апокалипсис.

Никой не може да разбере какво точно иска Путин

Катастрофата е не само хуманитарна и дипломатическа, но и интелектуална, защото никой не може да разбере какво точно иска застаряващият диктатор и съответно как би могло да свърши всичко това. Едни очакваха бърза победа на Москва, други се надяваха на дворцов преврат срещу Путин, трети предвиждаха дълга война на изтощение, четвърти брояха колко ракети са останали на руската армия, пети се чудеха кога общественото мнение в демократичния запад ще загуби интерес към "караницата в една далечна страна между народи, за която не знаем нищо" (по израза на премиера Чембърлейн при инвазията на Хитлер в Чехословакия, 1938). Истината е, че никой не знае и неяснотата усилва усещането ни за обреченост.

Обаче. НАТО възкръсна от "мозъчната си смърт" (по думите на Макрон), а демокрациите мобилизираха огромни ресурси за подкрепа на украинската армия и бежанците. Припомнихме си позабравените ценности, върху които е изградена западната цивилизация, станахме свидетели на възхитителна солидарност от обикновените граждани. Позитивен ефект имаше и осветяването на предателите - и на платени от Кремъл пропагандисти, и на пропутински партии, а и на цели държави като Унгария или България.

Но през 2022 тази решителност на демократични свят не доведе до очакваните бързи резултати: санкциите, казват, ще подействат сериозно чак догодина, а руското общество, което се надявахме да се вдигне срещу безумието, се оказа смазано от тоталитарния режи и зомбирано от пропагандата. Както беше навремето и германското, което воюваше до последното мазе в обкръжения Берлин.

Проблемът с Китай

По-лошо: светът се раздели отново както по времето на студената война - Китай се надява да направи Русия свой суровинен придатък, страни като Индия нехаят за световния ред и гледат нещо да спечелят в бъркотията. Някои говорят за край на глобализацията като форма на световно разделение на труда. Връща се протекционизмът (към него се обърна дори Байдън!), а с него идва и перспективата за едно сериозно спадане на благосъстоянието на света. Добавете инфлацията, породена от шеметното покачване на цените на горивата и ще си представите какво следва.

Започна да се олюлява китайската икономика, а ако тя колабира, ще повлече всички ни. В Китай се очаква спукване на инвестиционния балон заради милионите непродадени или непостроени апартаменти, в които мнозинството китайци влагат спестяванията си. Същевременно до тежки последствия доведе политиката на Си за нулев ковид, която блокира икономиката. И която беше съчетана с гордото му нежелание да ваксинира гражданите си със западни ваксини, за да не признае така, че китайските не работят достатъчно добре.

Основната легитимация на ККП е непрекъснатият растеж от последните три десетилетия, който нерядко отива към двуцифрени числа. Не знаем какво ще стане, когато той спре или отиде на минус, за което впрочем ще допринесе една глобална икономическа криза. А как изглежда един свят, в който настава хаос едновременно в Китай и в Русия? Страшно е да си го представим.

Климатичният апокалипсис

По-далечната катастрофа пред нас е свързана с климатичните промени, които рискуват да направят планетата ни необитаема. Навсякъде се връщат въглищата, а десни анализатори вече несдържано се подиграват на зелената сделка. Конференцията за климата в Египет направи тъжни констатации; единствената позитивна стъпка май беше в ангажиментът богатите страни да помагат на юга, който е много по-засегнат от промените, но това пак значи печатане на пари, които ще помпат инфлацията. Зелените отчаяно опитват да убедят обществата, че руските енергоизточници трябва да се заменят с възобновяеми, но интересът на вносителите се е пренасочил към Близкия изток, където се очакват приходи от над три трилиона в повече през идните години. За пореден път учените информираха, че има напредък в термоядрения синтез, който би решил окончателно енергийния въпрос, но работата е все така далечна. В Москва впрочем нерядко се радват на климатичните промени, защото щели да направят много земи в Сибир обработваеми. Само че климатът е хазарт като войната - не знаеш дали ще спечелиш или загубиш.

Светът - все по-трудно управляем

Светът става все по-трудно управляем и може би това е една от причините за популярност на автократите. През 2022 Обединеното кралство има трима премиери и е в състояние на тотален хаос - до голяма степен заради вдъхновения от популистите Брекзит. Не говорим за Италия, нито за България, а за най-стабилната европейска демокрация. Израел мина през пет избора за последните три години, защото многогодишният лидер Нетаняху е заподозрян в корупционни схеми и прави всичко възможно, за да се спаси. Приликите с България са забележителни.

Крайнодесни спечелиха избори в Швеция и Италия, а във Франция те са втора политическа сила. Лайтмотивът на подобни проекти е втвърдяването на политиката по отношение на мигрантите от една страна, на Европейския съюз от друга. Съседна Турция преживя инфлация от над 80%, а Ердоган вместо да качва лихвите, както препоръчва икономическата теория, взе да ги сваля. В края на годината той успя да осъди основния си опонент, кмета на Истанбул, и може би донякъде се застрахова за следващите избори - кой знае дали няма да оцелее. Орбан пък беше преизбран, после санкциониран от Европейската комисия с много милиарди, но въпреки това си остана на седлото. Да добавим и Тръмп, който обяви своята кандидатура за президентските избори през 2024, въпреки че започна разследване за неговата роля в щурма на Капитолия. В Иран върховният лидер Али Хаменей не отстъпва пред жените, които развяват като знамена хиджабите си. За Ким и Мадуро дори не говорим. Очевидно хаосът предизвиква нужда от здрави ръце. А диктаторите са научили, че трябва да предизвикват хаос, за да има все повече нужда от тях.

Безумните ситуации в България

В съвсем безумна ситуация се оказа и България, където заради предателството на ИТН беше свалено редовното правителство, бяха проведени нови избори и политическата класа се оказа в пълна невъзможност да излъчи ново. Тук, слава богу, здравата ръка се оказа само абстрактно мечтание за президентска република.

Руската зависимост направи така, че войната отекна много по-силно. Оформи се антифашистка коалиция (която Нинова кой знае защо нарича коалиция на войната) и пропутински лагер, където се събраха "Възраждане" и БСП. Това подкопа трайно единството в реформаторския лагер, а социалистите се маргинализираха още повече с подкрепата си на хартиената бюлетина: сега те не искат с ГЕРБ и ДПС, не могат с ПП и ДБ. Опасността е да се превърнат в още една мъртва тъкан на бъдещия парламент, наред с Възраждане, които не влизат в никакви констелации.

ГЕРБ се оказаха неспособни да сменят лидера си: г-н Митов, който трябваше да го замести, всъщност се държи като говорител на Борисов, когото цялата му партия се е мобилизирала да брани от възможни разследвания. Г-н Гешев се е окопал дълбоко; той вече е толкова спокоен, че обикаля страната като политик пред избори. Насреща потенциалната коалиция на реформата не е склонна на компромиси, въпреки че сондажите предсказват същото съотношение след евентуални нови избори. Все по-ниската избирателна активност и възможните злоупотреби, които позволява новия избирателен кодекс, правят положението още по-тежко. ГЕРБ и ДПС може да имат същите или дори повече места в един бъдещ парламент, но пак недостатъчно, за да управляват. Пуста пропорционална система! Партиите почнаха да се надцакват с професори и академици и всички чакат някакъв експерт-месия, който да ни извади от блокажа.

На проруски позиции застана президентът Радев, който насъска своето служебно правителство първо срещу издигналата го за президент БСП, после срещу подкрепилите го ПП. Той плашеше гражданите с "хаос и разруха" - формула, която се оказа плитка пропаганда, но медиите я повтаряха от сутрин до вечер и вероятно е изиграла своя електорален ефект. Някои смятат, че Радев се е сближил с Борисов, което поне би дало някакво разумно обяснение, но като че ли не е вярно. Остава чуденето защо този човек се кара с всички, какви точно мотиви го движат. Във всеки случай през тази година президентството безспорно усилваше политическата ентропия.

Държавата, водена от Петков, принципно отказа да плаща за газа в рубли, няколко месеца по-късно служебното правителство коленичи пред "Газпром", които дори не го уважиха с едно вдигане на телефона. Изолирахме се от западния свят с отказа да пращаме оръжие на Украйна, после 48-ото НС уж коригира позицията, но пък се оказа, че ще даваме оръжие само за тренировки в други държави. А това е подигравка и с Украйна, и със самите нас.

България отлита по тангентата. Не ни приеха в Шенген: уж сме изпълнили някакви мерки по границата, ама дали ни чувстват част от света си? Продължават невежите дебати за това дали да приемем еврото, към което сме привързани с валутния борд и което де факто използваме зад фикцията на загубилия автономност лев. Слава богу правителството на Петков успя да реши абсурдния проблем, който си създадохме със Северна Македония, като го прехвърли на Комисията, но доволни в страната ни няма и за малко се появи призракът на възможна антимакедонска коалиция. Може би най-тъжният епизод през тази година беше бунтът на статуквото срещу машините: българските граждани бяха накарани да мислят за себе си като дебили, неспособни да се справят с един екран, като аутсайдери в дигиталната революция. Честито на победителите.

Дайте да се стягаме и догодина да обърнем тенденцията. Защото както казал оптимистът "Може, може".

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Езоп

    114 19 Отговор
    2022 годината в която Русия каза стоп до тук бяхте на западните империалисти

    Коментиран от #8

  • 2 Раданч Татлъту

    57 10 Отговор
    Лошо нема!Като се поизтрепем половината,пак ще има световен ред.🔯🥳🤡👍
  • 3 Адам Хилтън

    92 14 Отговор
    Преди 20 години САЩ обявиха война на 3 държави, в период само от 4 години. Ама щом казвате че 1-ната война на Русия разрушила "световният ред", знаем подир чии световен ред плачете.
  • 4 Българин Сл.

    18 86 Отговор
    2022 годината в която Путин реши да унищожи Русия
  • 5 Госあ

    87 9 Отговор
    Поредната порция пълни глупости.
  • 6 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    11 41 Отговор
    СЛАВА НА САЩ ,СЛАВА НА КОМСМОЛСКА АМЕРИКА ,СЛАВА АЛКОХОЛОВ ,СЛАВА НА ЕКСКУРЗИЙТЕ ,СЛАВА НА ЧУЖБИНА И СЛАВА НА ТРЕТОПЛОВИТЕ И МОРАЛНИЯ РАЗПАД ,ГОБЛИН МОУД С ЕДНА ДУМА ТУШЕ

    Коментиран от #48

  • 7 Хисторик

    64 11 Отговор
    2022 Русия отново порасна с едни 115 000 кв км +Крим станаха 150 000 кв км.
  • 8 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    6 39 Отговор

    До коментар #1 от "Езоп":

    Самата Русия е ПРЕОБЛЕЧЕНА В КОЖАТА НА САЩ ,ДОКАТО САЩ СИ Е ТАМ САЩ В САЩ УПРАВЛЯВАТ ги Ония НАПОРИСТИТЕ КОМСОМОЛЦИ ОТ САЩ
  • 9 Помак

    55 8 Отговор
    ..брех ни знаех че хамерика и умрлиа баи Гън са световниа рет...Русия разваля световния хегемон ..май!
  • 10 Кой го е драскал това?

    33 12 Отговор
    Ама,че драсканици без ред и по инерция.Какъв световен ред е нарушен?Че редът си е в двуполюсния модел.Китай и ония от другата страна на Пасифика.Русия ли?Някога много я пазеха от японско поглъщане.Такова можеше да се случи в 1905.Не стана понеже зад Статския министър(поясн.-министър-председател)Михаил Юревич Витте застанаха Съединените щати.И ся кво?Да не па Китай да се гласи кат цъфнат. налъмите да тръгне на север?
  • 11 Оракула

    11 54 Отговор
    Путин е един от най-богатите личности в Света
    ,поради охолния живот на Олигархията му зад граница ,се налага винаги някой,
    да играе" умряла лисица ",за да не стане достояние колко милиарда има Путин лично!
    С властта и комунистическата параноя, която има Путин ,той прави маневри от ТОП класса!
    Народа от време на време се съвземе от дълбокия комунистически сън и започва да задава въпроси!
    Когато тези въпроси късаят имиджа на Путин ,то всичо е позволено ,
    НО САМО ДО ОПРЕДЕЛЕНА ГРАНИЦА ,
    дори и война срещу Украйна ЩЕ СЕ НАГОДИ !
    Путин е толкова хитър ,че има по една лисица зад всяко ухо!
    Неговия имидж се брани, като мавзолея на Ленин!
    Къде с война ,къде с Навални и Немцов,
    само и само робите в Русия да не се осъзнаят и се надигнат на протести!
    Че тогава и Великата Безаналогова армия няма да го спаси!
    Войната с Украйна е най-добрия камуфлаж, на параноята на Путин и неговите тайни!
  • 12 Много е просто!

    13 28 Отговор
    Разпада на СССР изживява своя катарзис с 30 годишно закъснение!
  • 13 Трифонов

    45 5 Отговор
    Тъпотии!!!
  • 14 От аншлуса

    27 6 Отговор
    Следвоенния ред се разпадна с аншлуса на ГДР от ГФР и от там тръгна доминто.
  • 15 Такааа...

    34 3 Отговор
    значи всеки си коментира от неговата гледна точка,това прави и човека написал по горното!Но това не означава че говори истината и че е неутрален! Напротив,коментара му е от позицията на пп в България,ес и нато в чужбина!Фактически от цялата статия ,⁸единственото верно е само заглавието!!!
  • 16 Тошо

    37 9 Отговор
    КАКВО ПО ДОБРО ЗА СВЕТА ОТ РАЗПАДА НА АНГЛОСАКСОНСКИЯ ДОМИНИРАЩ МОДЕЛ. СТИГА ТОЛКОЗ,ПРЕКАЛИХА И МИНАХА ВЪВ ФАЗА ПРЕРВЕРЗЕН МОЗЪК.
  • 17 Алфа херинга

    52 5 Отговор
    Под Световен ред, авторът явно разбира реда в света наложен от САЩ и слугинажа им. Да, на това настана край. Обаче, защо се чуди за причината Русия да нападне Украйна? Ми, тя Меркел си каза. Нямали са намерение да спазват Минските споразумения и само да печелели време да се въоръжават. В отговор на това Путин каза, че съжалява че в такъв случай не е нападнал по рано. Никакви мистерии тука. Ама за соросоидите от Дойче зеле, нещата пак са неразбираеми.
  • 18 !!!?

    14 43 Отговор
    2022 - Годината в която Хитлер възкръсна в Кремъл !!!?

  • 19 Хохо Бохо

    13 47 Отговор
    Светът няма да се раздели!
    Русия е аут.
    Ще е като Северна Корея.
    Жалко за населението им!
  • 20 Обективно

    8 39 Отговор
    Откакто спрях да обръщам внимание на путинските тролове
    - спрях да ги чета, коментирам и оценявам с дислайкове, животът ми стана по-хубав
    Последвайте ме!
    НЕ СЕ ЯДОСВАЙТЕ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ НЕРВИРАТЕ :))
  • 21 Мнение

    52 4 Отговор
    А кой наруши световния ред?Онези където не са си спазвали Минските споразумения и на 19.02. изтреляха 1000 ракети към Донбас.Сега се правят на жертви и цял свят ги налива с пари и оръжия,за да предизвикат ТСВ.
    Путин си каза още в началото,че иска да защити населението в Донбас,но Зеления друго твърди,за да му дават пари.
    Цитат:"Светът става все по-трудно управляем и може би това е една от причините за популярност на автократите. "
    Диктатура ли искате да ни сложите бре?!Всъвсем откачихте!И като се вземе предвид,че статията си е възхвала на ПП...просто забравете!!!!!!!!!!!!!
  • 22 Механик

    52 5 Отговор
    Аз ще кажа така :
    -Путин за 2 дни уби коронавируса и навря всякакви мерки, лелки, джаби да хат, лаборантки от берн, коремни хирурзи и математици в дупката на глобалистите.
    - Путин каза НЕ на глобалистите от давос и те сега жално и милно квичат, щото загубиха за пореден път
    всичко. .... а колко много пари наляха във тая игра?! А колко надежди....
    При евреите винаги е така. Алчността им ги убива. После 100 години напомнят как от хилядолетия са били преследвани и търсят съчувствие. И е все така !
  • 23 Напреднал

    53 4 Отговор
    Лицемери! Световният ред се разпадна още през 90-те години с несправедливите войни в Югославия, Афганистан и Ирак, и с последвалите режисирани войни в Либия и Сирия. Оттогава Светът живее с "правилцата" на Хегемоните, обобщени като Нов Световен Ред. Онова, което се разпада днес е именно Новият Световен Ред на Колектовния Запад.
  • 24 за съжаление

    3 34 Отговор
    С този президент и ПП Путин ни задържа в Руска обрита. Все още нещата не са се установили. Трябва решителност за да се освободим от гадната задруга.
  • 25 Росен

    24 1 Отговор
    Дайте пари на хората, бе крадльовци герберастки. 12 години само крадете, докато хората мизерстват.
  • 26 Васко да Гама

    42 2 Отговор
    Твърде много хора пишат с едната си ръка а с другата прибират доларите в джоба си.От тая ПЛЯВА се разбира само че който не слуша САЩ е лош....и нищо повече.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Артилерист

    38 2 Отговор
    Дичев, баща ти, номенклатурчикът, сигурно се обръща в гроба. Как може така обратно на реалността да се пише? Всичко, което си съчинил за "агресора Русия", се отнася единствено и само за американците. Войни, опустошениея, ограбване, имигранти, Майдани, налагане демокрация с бомбене, санкции, смяна на неудобни правителства и т.н.,и т.н.- това беше световния ред на американците и присъдружните им бивши колониални поробители. Същите тези хищници бяха тръгнали да ограждат Русия с "отбранителното" им НАТО, отгледаха си, угоиха-включително и оръжейно-банндеровска нацистка Украйна, и бяха на прага да я засилят за окончателно ликвидиране на рускоезичните хора в Донбас. Припомнете си признанието на Меркел, как тези хищници са мамили Русия с имитация на споразумения за прекратяване геноцида в Донбас, за да си дадат възможност да подготвят бандеровци за пъклените си намерения. Как е възможно да не се виждат подлите помисли и деяния на хищниците, и да се прехвърля вината на Русия? Но техният ред свърши! Колкото и да нахъсват такива като Дичев, новият ред идва необратимо!
  • 29 Аз мразя всички

    4 33 Отговор
    Диктатори в Европа - Ердоган, Вучич, Лукашенко и Путин 🤬
    Четирима нещастника са постоянен източник на нестабилност и войни в Европа! Време е да им покажем, че Европа отдавна остави назад това време и всеки който не го е разбрал, трябва да бъде изолиран от нашият свят🧐
    Вместо да си оправяме живота и да покоряваме звездите, ние се занимаваме с комплексирани диктатори с комплекс за малоценност.🤨
    А безгръбначните ни политици едва-едва започват да осъзнават, че са много под нивото на българския народ. Дано скоро да наваксат, но се съмнявам 😤
  • 30 Уса

    26 1 Отговор
    От прахта на капиташизма се ражда комунизма.Капиталистите се оляха,както бившите комунисти преди 30 години.Тогава празнувахме и си помечтахме за кратко.Сега отново се пее,как пустите клисурци станали московци а панагюрци донски казаци.Вината на Америка,че днес върна комунизма чрез своята идиокрация.Но всяко зло за добро.Явно сме проста цивилизация и си заслужаваме ядрената зима
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    14 2 Отговор
    ГОДИНАТА В КОЯТО НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ХАН В ИМЕННИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ АВИТОХОЛ - АТИЛА....
    ..... РАЗБИХА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ :))
  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    10 7 Отговор
    СВЕТО ПЕТЪР И ТОЙ СЕ Е ОТРЕКЪЛ ОТ ИСУС ТРИ ПЪТИ
    ..... :))
    .... ЗА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ МИ Е ДУМАТА :))
  • 33 5577

    31 2 Отговор
    Всичко е един голям театър с добре подготвени артисти. Зеле още в първия абзац ставаш смешен.. светът ставал неуправляем. Ха ха ха. От кого управляем бе зеле. На баламурници ни правите.
  • 34 Мдада

    13 2 Отговор
    Проблем ще има само,ако земята спре да се върти а дотогава щеядембахура
  • 35 Дойче веле

    23 2 Отговор
    Глобалистите вече са минало.За това ли света е неоправляем??????
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бариолчо

    23 3 Отговор
    Дичев реве като магаре, че жендърята и глобалистките сатанисти се гърчат в последен гърч, либерализма е финито. Ония на запад малко трудно ще стоплят, понеже бая са им преплакнали мозъците, но и там са останали нормални хора, хора които виждат какво става. Виждаме всички и комедийното шоу Украйна с главен артист комика Зеленски. Дайте, изпратете, дарете - всеки ден. Зеленият просяк. А укрите с бентлита в Съни бийч. АРЕ - НЕ.
  • 40 Да, това е паметна година за света,

    18 4 Отговор
    сложи край на краварският хегемон, запада се разпада, затова САЩ газ пикаят!?

    Коментиран от #53

  • 41 Кико

    10 1 Отговор
    Много добре обрисувана картинка и за бг и за света. Така както върви май най- накрая ще спечелят само хлебарките
  • 42 "Никой не може да разбере какво

    26 3 Отговор
    какво точно иска Путин" - само това като прочетох, разбрах, че цялата логорея е писана от неадекватен човек. Путин им го написа на хартия и искаше писмен отговор от САЩ, защото те са главните подстрекатери за тази война. САЩ се присмяха на руските искания (а те бяха САЩ да се разкарат от източна Европа), и Русия затова предприе този превантивен ход. Ако не беше действала така Русия, днес тази война щеше да се води на руска територия, това беше целта на САЩ. Да ама не, обърка им се играта!? Путиновата Русия ще ги смачка!
  • 43 Да бе да

    5 20 Отговор
    "Никой не може да разбере какво точно иска Путин"
    Не, само ти не разбираш какво иска путлер!😁

    Рузкият фашист иска достъп до топлите морета (кРим) и иска да има влияние в Украйна ( ако това не се случи , рузката империя , не само загубва 170 милиона население през1990 , но и излаз на адриатика и остава азиатска държава)😁😘

    Коментиран от #44

  • 44 Реалност

    17 5 Отговор

    До коментар #43 от "Да бе да":

    Европейската част на азиатската държава Русия е по голяма от целия ЕС взет заедно. А и какво лошо има да си азиатска държава - в Азия се намира световния икономически лидер Китай, там са и най богатите държави, там е и единствената държава в света, в която няма бедни - ОАЕ, в същото време какво е ЕС - сбирщайн население с малцинство европейци, енергийни ограничения и корупция, а основната ценност е джендърството.

    Коментиран от #55

  • 45 Трябва пак желязна завеса

    3 10 Отговор
    Светът е много по хубаво място за живеене когато има желязна завеса ,иначе идват в Европа и сащ много имигранти от бедни страни Русия,Индия тия от Азия Африка арабите като видят накуп 3000 хиляди евро на месец нямат изгонване,а и в Европа е спокоен и уреден

    Коментиран от #72

  • 46 така е, мен

    14 3 Отговор
    Светът се руши, защото фашизмът е във възход. Фашисти, като автора.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 един от многото

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎":

    Само питам , Джон Макфлайд да не би да значи Гошето от Максуда?
  • 49 досегашния световен ред

    7 13 Отговор
    показа най страшното си лице, чрез изостаналостта на кремълските старци - с мислене от времето на конете (Чингис хан). Всички мислещи хора в Русия са подтискани, затваряни, убивани или прогонвани в чужбина, а некви измислени "специални умници" оплетоха конците, та сега се чудят кво да правят.
  • 50 666

    4 15 Отговор
    Няма никакъв нов световен ред както на някои много им се иска. Няма нова студена война. Има свободния свят срещу тероризма на Русия. Украйна е преградата срещу путинския фашизъм, ако загуби войната руския ботуш ще прегази Европа. Или те или ние.

    Коментиран от #66

  • 51 Кичка Бодурова

    1 3 Отговор
    Който си е добре където и да се намира и живее си е ок
  • 52 Човек

    6 11 Отговор
    Световният ред си е същият като от миналата година. Русия е пропаднала държава, която затъва все повече, а САЩ са номер едно с такава разлика пред втория Китай, че никой не може да ги бутне докато сме живи. Това е реалността, а всичко друго са празни приказки за запълване на медийното пространство.
  • 53 Иванушка🇺🇲

    6 10 Отговор

    До коментар #40 от "Да, това е паметна година за света,":

    Това за "разпадането" на Запада и на Америка го слушам от 50 години. Но през това време се разпадна комунизма и съветския съюз. Сънувайте розови сънища в руската кочина. Това ще ви остане. 🤩🤩🤩🤩
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Морския

    2 12 Отговор

    До коментар #44 от "Реалност":

    Бягай в Азия тогава, смешник. Какво правиш в "джендърска" Европа? Само после да не ревеш, че дори не можеш да си изкажеш мнението в нета, щото властите ще те открият и накажат. Тогава вече ще разбереш какво си загубил, неблагодарен, заблуден тъпунгер.

    Коментиран от #60

  • 56 Чудесно

    12 2 Отговор
    Какво по хубаво от пропадането на либераския фашизъм!Онова грозното шведчи Грета и то изтече по канала.Сорос газ пикае а Бай Дън се напикава .
    Наш Киро дислексията си е все така тъп а Кокор си е все съединител!
  • 57 Истината

    11 1 Отговор
    2022: Годината, в която се разпадна джендърския свят, а САЩ са деветата дупка на кавала!
  • 58 Геша

    9 2 Отговор
    И кой е авторът на това вонящо писание? Дали съзнава поне какво е натворил и се крие от срам или това е страх че когато дойде времето ще се сетим за него.
  • 59 Мирослав

    4 2 Отговор
    Статия без автор, подписана от Дойче веле, които обаче се разграничават от нея. Шизофренна работа. Иначе самата статия не е лоша.

    Коментиран от #67

  • 60 Реалност

    10 2 Отговор

    До коментар #55 от "Морския":

    Всяка година ходя в Азия /Бахрейн, Сингапур и ОАЕ/ в командировки или на екскурзия и мога да ти кажа, че там е супер, веднъж ми се наложи да отида в Германия миналата година - мръсотия и наркомания, а ако кажеш нещо против ковида или си без маска и сертификат може и в затвора да те вкарат, така че сънищата си ги разказвай на някой, който не е излизал от село като теб.

    Коментиран от #80, #83

  • 61 ха ха

    4 0 Отговор
    тая година се разпадна световния ред , а догодина планетата земя , отблагодарете се на партиите правителствата и бизнеса от все сърце заради неимоверните усилия които положиха в тая посока
  • 62 Всички знаят

    4 1 Отговор
    Прост народ - слаба държава!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Летописец

    7 0 Отговор
    Световния ред се разпадна когато щатите направиха преврата "Майдан" . Постепенно започнаха и хибридна война срещу Русия използвайки за лостове местата си в международните организации , русофобска пропаганда и въоръжените сили и паравоенни групировки от Украйна .

    Коментиран от #77

  • 66 Кои сте вие?

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "666":

    Джендърите на Запада ли? Не, мерси, гледайте си еднополовите бракове, които вече са законни в САЩ, и не се натискайте за цивилизованият свят. Сбърканите в резервати, иначе ще оплескат всичко.
  • 67 Ти четеш ли, или не разбираш

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Мирослав":

    какво четеш? Това проумяваш ли го -" Ивайло Дичев за трагедиите през 2022 и няколко абсурда от България." - Хайде предъвчи го това и тогава коментирай.
  • 68 Бля-бля

    6 1 Отговор
    Американска пропаганда, на която в България никой вече даже не обръща внимание.
  • 69 Чак световния ред да се е разпаднал?!

    1 8 Отговор
    Орбанова Унгария падна по нос, Китай е в огромна криза а путин затъна във войната в Украйна.
    Очевидна истина е, че ако България се отдалечава от унгарско-руско-китайския модел тя ще става все по развита и подредена.

    Коментиран от #71, #75

  • 70 кокорчо

    2 4 Отговор
    ЕХ ОФЦЕ ЕХ-ВРЕМЕ Е ДА ИЗМЕТЕМ ХАМЕРИКАНСКАТА НАПАСТ
  • 71 А ти за къде си тръгнал,

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Чак световния ред да се е разпаднал?!":

    към джендърският Запад ли? Какво очакваш, да се множат шарените прайдове ли? Това никога няма да стане, тук тросъка го чистим.

    Коментиран от #74

  • 72 Ти си

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Трябва пак желязна завеса":

    Колега , тия мигранти за които говориш са от бивши колонии на същата тая Европа която им изсмука ресурсите (а и още продължава да го прави) и хората идват за парите си !
    И вземи и се научи че хората а западна Европа не си носят парите в торби , дисаги и куфари а в пластмасови картички , та и те не за виждали 3000 евро на куп .....
  • 73 Относно джендърите, хейтърите и ЛГБТ

    1 7 Отговор
    Обществото.
    Нещата са доста по простички отколкото ги представя руската дезинформационна пропаганда.
    Нека да обясна за всички неграмотни и непросветени.
    Още от римско време се знае че един малък от процент населението са сбъркани и си падат по същия пол. Последните 2000г много често са били преследвани, избивани или хвърляни в затвора. В наши дни човечеството разбра, че те не са заплаха за никого и, че трябва да им се дадат права и да има законова регулация за ЛГБТ обществото. Някой от тях са много талантливи като Фреди Меркюри, Елтън Джон и Георги Парцалев. В истанбулската конвенция много ясно всичко е обяснено ама явно не си я чел. Вместо децата ти да научат какво е ЛГБТ в училище и да им бъде обяснено както подобава сега ще го научат по най-лошия начин от улицата защото не подписахме и не приехме тази конвенция. Ама като ви промиват мозъците с политкомисарски глупости така ще е.
    От 20г живея на запад, отдавна тука няма гей паради и публични изяви на ЛГБТ обществото. Имало е когато са воювали за правата си. Всичко е тихо и спокойно. Както има рокери и масони, така има и ЛГБТ не пречат на никого.

    Коментиран от #78

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 TV Бобов дол

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Чак световния ред да се е разпаднал?!":

    Така може да говори човек който не е живял съзнателния си живот в България преди 1989 година .
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Нищо си скаран с критичното

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Летописец":

    Мислене и с реалните факти. Казваш, че САЩ са направили преврата "майдан". Добре де ама САЩ са на 15 000км от Украйна. Защо Русия като е съсед на Украйна не попречиха това да се случи или не привлякоха Украйна към себе си по някакъв друг начин.
    Истината е много проста украинците не желаят да имат нещо общо с диктатура като путинова Русия. Вижда се и от това как се борят за свободата си.

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Нали това прави Русия, въдворява ред

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Нищо си скаран с критичното":

    в Европа, ще го приложи. това е отговора на този въпрос -" Защо Русия като е съсед на Украйна не попречиха това да се случи "

    Коментиран от #81

  • 80 Не знам как

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "Реалност":

    Може да казваш, че в Бахрейн и ОАЕ всичко е супер след като една жена там струва по евтино от камила и двете са диктатури. Що като си там не се пробваш да кажеш на публично място, че шейха не ти харесна защото е диктатор и глупак или да се пробваш да кажеш нещо срещу исляма. Неща които на запад можеш да правиш свободно и без последствия. Май много бързо ще се окажеш в затвора с 10тина години присъда. Ама научете се мислите критично и да не пишете глупости по форумите.
  • 81 Съмнявам се

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Нали това прави Русия, въдворява ред":

    За 9 месеца руските загуби в жива сила са умопомрачаващи - между 50 000 и 70 000 убити и между 70 000 и 180 000 ранени. Също между 6000 и 8000 единици военна техника. Около 500 неповредени танка пленени от украинците.
    За сравнение загубите на британците в Авганистан за 19 години са 457 убити и 2150 ранени.
    САЩ за същия период са загубили 2456 убити и 20 752 ранени.
  • 82 Да смених си пола

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Ти си":

    Когато бях на 17.
    Ще надживеем и такива аборигени като тебе
  • 83 Анто

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Реалност":

    В Бахрейн и ОАЕ било супер.
    Ти добре ли си?!
    Отивай там да живееш тогава.
    Само не ми хвали ислямски диктатури. Това, че имат много пари не може по никакъв начин да компенсира простотията и липсата на свободи.
  • 84 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Всяко зло--за добро,пределното затъване на държавата ще доведе до екзистенциалната необходимост от вземане на екстрени мерки,своеобразен вътрешен преврат под натиска на улицата.Заваляха пак искания за увеличение на заплати,готовност за стачки и при това безвластие,нищо чудно да се извърши една революция.Този път не като свалянето на Жан Виденов,което си беше соросоиден пуч.БСП и лично Нинова какво се правят на ни лук яли-ни лук мирисали,опълчват се против доставките на оръжие за Украйна,види се недоволстват заради отбиването им от дашното виме,където цуцаха с наслада милиони.