Отидете към основна версия

1 918 22

Враг на Ердоган! Кметът на Истанбул очаква по-голям политически натиск с разследване за тероризъм

  • екрем имамоглу-
  • истанбул-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Президентът Ердоган, който е яростен критик на Екрем Имамоглу, отхвърля идеята, че има политическа намеса в съдилищата в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу очаква нарастващ политически натиск върху неговата общинска администрация след осъждането му за обида на официални представители, заяви той на пресконференция в Истанбул днес, предаде ДПА.

Той каза, че се подготвя за "политически мотивирани" разследвания, които очаква да бъдат предприети преди изборите през 2023 г. по обвинения в терористични връзки сред неговия екип.

Дело с над 1650 заподозрени в момента се разглежда от обществен прокурор, добави той.

Правителството на резидента Реджеп Тайип Ердоган се готви да смени кмета, което би им позволило да си върнат контрола върху най-големия град в Турция близо три години, след като Ердоган загуби 25-годишната си доминация там, заяви Имамоглу.

"Те (правителството) могат да направят всичко ... Ние знаем, че те няма да се спрат пред нищо през следващите три, четири, пет месеца", подчерта той.

Имамоглу, представител на основаната светска опозиционна партия и потенциален противник на Ердоган на изборите следващата година, е изправен пред политическа забрана и затвор за предполагаема обида на членове на Висшия избирателен съвет през 2019 г., когато този орган отмени първия кръг на местните избори.

Той спечели повторните избори с още по-голяма преднина.

Правозащитни групи осъдиха съдебния процес срещу Имамоглу като политически манипулиран.

Правителството иска да си върне Истанбул като "основен източник" на политическа и икономическа власт, за да повлияе на изборите през 2023 г., твърди Имамоглу.

Изборите догодина се разглеждат като най-критичната надпревара в 20-годишното управление на Ердоган на фона на икономически и политически проблеми.

Ердоган, който е яростен критик на Имамоглу, отхвърля идеята, че има политическа намеса в съдилищата.

През последните години президентът смени няколко кюрдски кметове в югоизточната част на страната заради предполагаеми връзки с тероризма.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: