Last news in Fakti

2 Януари, 2023 18:00 1 660 24

2023 г. - година на второто столетие на републиканска Турция и на съдбовни избори

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Въпреки че правителството и опозицията правят своите сметки за спечелване както на президентските избори, така и на мнозинството в парламента, възможно е електоратът да поиска да си поделят властта

2023 г. - година на второто столетие на републиканска Турция и на съдбовни избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция навлезе в Новата 2023 година с изключително важни събития. На 29 октомври 2023 година основаната от Мустафа Кемал Ататюрк Република Турция ще навърши 100 години и ще навлезе във второто си столетие. Пак през тази година около 58 милиона турски избиратели ще се явят на общи и президентски избори, за да дадат изразят волята си дали ще продължат ли или не с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, който управлява страната в продължение на 21 години без прекъсване. Изборите се очертава да бъдат важен тест и за опозицията.

Изборите за президент и за Меджлиса (Великото национално събрание на Турция) по график трябва да се състоят на 18 юни. В последните седмици на 2022 година обаче се разгоряха горещи дебати по този въпрос. Според анализатори, ако се стигне до втори тур на президентските избори (което е твърде вероятно), той ще съвпадне със свещения мюсюлмански празник Курбан байрам, което може да стане повод за насрочване на по-ранна дата. Опозицията също настоява за по-ранни избори, понеже след 6 април ще влезе в сила новият избирателен кодекс, който се смята, че обслужва интересите на управляващия Републикански алианс. За насрочване на предсрочни избори от парламента са необходими гласовете на най-малко 400 депутати.

Два дни преди Нова година в президентския дворец Бештепе се състоя среща на Реджеп Тайип Ердоган и лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, партньор на ПСР в в Републиканския алианс. В медиите се появиха информации, че предмет на срещата е била датата на изборите. Появиха се спекулации, в които се посочва датата 30 април.

Мнение по повод тези дебати изрази Хамза Даг, заместник-председател на управляващата ПСР. "Нямаме друго решение за датата на изборите освен това, че ще се състоят на 18 юни. Ако все пак се стигне до различна ситуация, за това си има разпоредби в Конституцията и в изборното законодателство. Има два начина за насрочване на избори. Единият е, когато парламентът вземе решение с 360 депутати, а другото е разпускането на парламента от президента и насрочване на нови избори“, заяви той в телевизионно интервю.

Заслужава да се отбележи, че за пръв път отговорен представител на управляващата партия подсказа вероятност за разпускане на парламента и за предсрочни избори. По думите му ПСР следи внимателно дебатите в обществото и има разбиране, че месец юни, през който трябва да се проведат нормално изборите, съвпада с ваканцията за Курбан байрам и изпитната сесия.

„В централното ръководство все още не сме обсъждали такава ситуация. Но ако се стигне до ново, различно от досегашното решение, ще го споделим с обществеността", каза той.

Засега единственият кандидат за президент на предстоящите избори е настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, на чиято силна личност залага Републиканският алианс.

Приоритетите на опозицията, която се състои от шест опозиционни партии - Народнорепубликанската партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу, Добра партия на Мерал Акшенер, Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу, Демократическата партия на Гюлтекин Уйсал, партията ДЕВА на Али Бабаджан и Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу - са в няколко посоки: провеждане на предсрочни избори, връщане към парламентарната система на управление, издигане на общ кандидат за президент. Въпроси, които се считат съдбовни както за бъдещето на Турция, така и за бъдещето на политическите лидери.

Въпреки че образно казано “изборите чукат на вратата“, прави впечатление неопределеността сред лидерите на опозицията по въпроса за кандидатурата за президент на страната, която да издигнат срещу Ердоган. Тази неопределеност води до различни спекулации.

Твърди се, че Мерал Акшенер е против евентуална кандидатура на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу и че предпочита Екрем Имамоглу, кмета на Истанбул, който бе осъден на 2 години и половина затвор за обида на високопоставени лица, или на Мансур Яваш, кмет на Анкара. "Ако бъде предложена кандидатурата на двамата, ние няма да я отхвърлим", заяви тя неотдавна.

"Дойде времето да говорим за кандидата за президент на шестстранната маса (така популярно се нарича опозицията, понеже лидерите заседават на кръгла маса в израз на равнопоставеност-б.а). Това трябва да стане на заседанието, което ще проведем на 5 януари", заяви лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу пред Хабертюрк.

Коментирайки различията между опозиционните лидери по въпроса за кандидата или кандидатите за президент, той заяви: "Невежество е да се твърди, че искаме Имамоглу или Мансур Яваш или че ако някой от тях стане кандидат, той със сигурност ще спечели. Те подценяват политическото минало, финансовите и юридическите възможности на Ердоган. Ердоган би ги разбил като булдозер."

В същото време той посочи, че "ако президентът Ердоган се кандидатира за президент, гласовете за него няма да надхвърлят диапазона от 42-43 процента. А рейтингът на Републиканския алианс ще бъде по-нисък и вероятно ще изгубят мнозинството в парламента. При тази ситуация конституционните поправки може бързо да се извършат, но трябва да се осигури съгласие", прогнозира той.

"Въпреки че правителството и опозицията правят своите сметки за спечелване както на президентските избори, така и на мнозинството в парламента, възможно е електоратът да поиска да си поделят властта. В такъв един контекст, ако Ердоган спечели президентските избори, е възможно той да загуби мнозинството в парламента. В такъв случай, въпреки че ще има право да издава укази, парламентът ще има правомощието да контролира тези решения или да приема закони по същите въпроси", коментира анализаторката Айше Сайън.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диктатора ердоган ще падне скоро

    37 19 Отговор
    от власт

    Коментиран от #2, #3, #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ами..

    13 30 Отговор

    До коментар #1 от "Диктатора ердоган ще падне скоро":

    Всеки има право на фантазия и мнение продължавай да фантазираш...

    Коментиран от #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сменям си ник-а

    13 26 Отговор
    Ти Ердоган го зарежи!
    Ние квокураму ще правим.
    Ей за туй трябва да мислим.
  • 7 Калпазанин

    15 26 Отговор

    До коментар #1 от "Диктатора ердоган ще падне скоро":

    Мечтай си за такъв "диктатор" добре че ни е комшия аз се радвам
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българските турци

    16 29 Отговор
    "Лидера Ердоган" тепърва става забележим на световната политическа арена което някои тълкуват че "седи на два стола" или играе лицемерно... Всъщност седи на повече "столове" и вече от години насам най откровенно и реално клати ООН с доктрината си "Светът е по голям от пет !"...Слага спирачки на разни демагози и закостенели политически еквилибристи и илюзионисти със съвсем обикновен уличен жаргон без да се притеснява за политическа или дипломатическа репутация !!!...В света в който живеем такива хора не доживяват до дълбока старост !...Турският народ е наясно с позицията си и вече с висок глас се опълчва срещу всички външни врагове които лицемерно твърдят че са съюзници а вършат неща които и най отявлените врагове не правят!...В стремежа си отново да си възвърнат контрола над един кадърен , трудолюбив и генетично доказан народ воин, правят анормални стратегически грешки!...Хора които са владеели империя на три континента половин хилядолетие няма как да нямат потенциали !!!... Когато изпуснеш контрола над такъв потенциал правилата на играта веднага се променят !...Няма никакво съмнение че "Потенциал"ът на турците се отскубна от надзора ! ! !...
    Мотото на турския избирател е ясен и категоричен :
    - " Обесихте Аднан Мендерес !!!...Отровихте Тургут Йьозал !!!... ЕРДОГАН няма да ви го дадем !!! "

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 Калпазанин

    7 26 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Браво
  • 12 Рошко

    18 16 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    А и тези същите колко преврата правиха в Турция само и само да им играе по еврейската свирка на оон, докато народа изнемогваше
  • 13 Тоалетна хартия

    32 11 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Ако турчина беше воин, нямаше да създава еничарски армии от българи!!!!

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българските турци

    5 28 Отговор

    До коментар #14 от "Тоалетна хартия":

    В Турция няма опозиция...има сформиран марионетен театър...идеята е на Байдън веднага след неуспешния гюленистки преврат на ЦРУ и НАТО през 2016.Този театър много прилича на дресьорския манеж на Херо Моустафа в българския зверилник...с една разлика...манежът е чист американски патент а турското Muppet шоу е с многонационален кукловоден екип.Въпреки заложения огромен професионален потенциал и материалния допинг , марионетното шоу няма никакъв шанс !... Карагьозът е по популярен сред турците който Ердоган ще разиграе през юни 2023 в Турция.. и тоя "жабок Кермът" който се мъчат да лъскат и разиграват Европейските и отвъдокеанските кукловоди от сцената на Истанбулската община хич не пасва срещу Карагьоза !!!...
  • 16 Абе нещо ни будалкате

    13 17 Отговор
    Какви избори, каква опозиция какво мнозинство в парламента при диктатура? Нали до вчера ни убеждавахте, уверявахте и се клехте в майките си, че Ердоган е диктатор?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ганьо

    5 21 Отговор

    До коментар #13 от "Тоалетна хартия":

    Сега защо няма войн българина или вече не българин. Да не търсим оправдание за собствената си некадърност, a да видим нашия политически елит какво ще сътвори...

    Коментиран от #20

  • 20 Българските турци

    8 11 Отговор

    До коментар #19 от "Ганьо":

    За да си независим и за да ти се чува гласа ,за да си стабилна и сериозна държава с респект и авторитет са необходими не само държавници с качества !...Необходимо е да имаш Армия и военна индустрия с висок възпиращ ефект!...Издръжлива и устойчива на всякакви сътресения и кризи икономика !...И най вече сплотен и обединен ... силно мотивиран и със здраво насадени принципи НАРОД !!!...Не искам да използвам изтъркани фрази...но какъвто му е народът такъв му е и ЕЛИТЪТ на всяка НАЦИЯ !!!...
  • 21 Изтриха ме

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тоалетна хартия":

    Но нали разбра за еничарите 😂😂😂😂
  • 22 крот

    4 0 Отговор
    В ТУРЦИЯ НАВТАТА Е 2,20, А ТИ СИ НА 3,10, С РУСКА ПОМОШ
  • 23 Така е...

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ами..":

    Вече две десетилетия все това ви е в устата,че Ердоган ще падне..... ясно е, че ще продължавате още десетилетия да се надявате, че Ердоган ще падне 😂😂😂🤣🤣😂😂
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: