Отидете към основна версия

2 742 20

Заобикалял ли е Доналд Тръмп данъчните закони?

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • капитолия-
  • демократическа партия

В разрез с традицията Доналд Тръмп не публикува данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след настаняването си в Белия дом

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп е плащал само по 750 долара годишен данък през 2016 и 2017. По време на мандата си Тръмп е имал и банкова сметка в Китай. Какви ще са последствията от публикуването на данъчните му декларации?

Юридическата битка продължи години. Вчера най-после Финансовата комисия в Конгреса на САЩ публикува данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп за периода 2015-2020 година. Комисията, която се ръководи основно от представители на Демократическата партия установи, че в определени години републиканският лидер не е плащал никакви или е плащал минимални данъци - въпреки непрестанните си хвалби, че е приказно богат.

Тежък удар за Тръмп

Комисията получи зелена светлина след решение на Върховния съд на САЩ. Публикувани бяха хиляди страници документи, като някои пасажи и имена са скрити заради деликатния им характер.

Решението да се публикуват данъчните му декларации нанася на Доналд Тръмп тежък удар, и то тъкмо в периода когато той се готви отново да се кандидатира за президент от Републиканската партия. Бившият президент беше раздразнен и заяви следното: "Тези данъчни декларации съдържат относително малко информация, а и не всеки може да разбере тези информации, защото те са изключително комплексни. Поведението на радикалните демократи е позор за Конгреса."

750 долара през 2017, а през 2020 - никакви данъци

От публикуваните документи става ясно, че през 2016 година, когато беше избран за президент на САЩ, и през следващата 2017 година Тръмп е платил едва по 750 долара данък общ доход (ДОД) на федерално равнище и е вписал в декларациите си големи загуби. През следващата 2018 той декларира печалби в размер на много милиони плаща близо 1 милиона долара ДОД. През 2019 президентът внася в хазната 133 000 долара данъци, а през последната година от мандата си, 2020, не плаща никакъв данък.

За първите две години от президентството си Тръмп първоначално твърдеше, че е платил милиони данъци. Сега обаче се оказва, че скромната сума възлиза на 750 долара на година. Оказва се още, че в този преиод президентът на САЩ е имал банкови сметки в Китай и във Великобритания. От декларациите личи също така, че Тръмп е подавал молби платените от него данъци върху различни бизнеси в чужбина да му се приспадат в САЩ.

Според Финансовата комисия "бившият президент е организирал по комплексен начин личните си и деловите си финанси, следвайки агресивни данъчни стратегии, и десетилетия наред е провеждал стратегия на избягване на плащане на данъци." Освен това комисията твърди, че по време на мандата си Тръмп не е бил проверяван както трябва от данъчните власти.

Данъчните декларации не са единственият проблем на Тръмп

В разрез с традицията, Доналд Тръмп не публикува данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след настаняването си в Белия дом. Още тогава неговите критици предположиха, че той крие нещо, а подозренията се задълбочиха с течение на времето, през което Тръмп използва всички възможни юридически средства, за да спре публикуването на декларациите. Докато още беше на власт, Финансовото министерство в неговата администрация отказваше да предостави данъчните декларации на Тръмп на комисията в Конгреса. При демократа Джо Байдън министерството вдигна ембаргото, но Тръмп продължи да обжалва пред различни съдебни инстанции. Всичко в крайна сметка завърши пред Върховния съд на САЩ.

Съдът взе своето решение през ноември, а това означава, че Финансовата комисия в Конгреса се добра до документите в последния момент. Защото на междинните избори републиканците спечелиха мнозинство в Конгреса, което застъпва идната седмица и със сигурност щеше да блокира публикуването на данъчните декларации на Тръмп.

Но данъчните декларации далеч не са единственият проблем на Доналд Тръмп. Срещу него в момента се води следствие заради нападението, което негови привърженици извършиха над Капитолия на 6 януари 2021 година. А също и за това, че бившият президент е напуснал Белия дом, взимайки със себе си с куп строго секретни документи, които не е бивало да бъдат изнасяни в частния му дом.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини