Last news in Fakti

1 Януари, 2023 13:30 2 740 20

Заобикалял ли е Доналд Тръмп данъчните закони?

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • капитолия-
  • демократическа партия

В разрез с традицията Доналд Тръмп не публикува данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след настаняването си в Белия дом

Заобикалял ли е Доналд Тръмп данъчните закони? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп е плащал само по 750 долара годишен данък през 2016 и 2017. По време на мандата си Тръмп е имал и банкова сметка в Китай. Какви ще са последствията от публикуването на данъчните му декларации?

Юридическата битка продължи години. Вчера най-после Финансовата комисия в Конгреса на САЩ публикува данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп за периода 2015-2020 година. Комисията, която се ръководи основно от представители на Демократическата партия установи, че в определени години републиканският лидер не е плащал никакви или е плащал минимални данъци - въпреки непрестанните си хвалби, че е приказно богат.

Тежък удар за Тръмп

Комисията получи зелена светлина след решение на Върховния съд на САЩ. Публикувани бяха хиляди страници документи, като някои пасажи и имена са скрити заради деликатния им характер.

Решението да се публикуват данъчните му декларации нанася на Доналд Тръмп тежък удар, и то тъкмо в периода когато той се готви отново да се кандидатира за президент от Републиканската партия. Бившият президент беше раздразнен и заяви следното: "Тези данъчни декларации съдържат относително малко информация, а и не всеки може да разбере тези информации, защото те са изключително комплексни. Поведението на радикалните демократи е позор за Конгреса."

750 долара през 2017, а през 2020 - никакви данъци

От публикуваните документи става ясно, че през 2016 година, когато беше избран за президент на САЩ, и през следващата 2017 година Тръмп е платил едва по 750 долара данък общ доход (ДОД) на федерално равнище и е вписал в декларациите си големи загуби. През следващата 2018 той декларира печалби в размер на много милиони плаща близо 1 милиона долара ДОД. През 2019 президентът внася в хазната 133 000 долара данъци, а през последната година от мандата си, 2020, не плаща никакъв данък.

За първите две години от президентството си Тръмп първоначално твърдеше, че е платил милиони данъци. Сега обаче се оказва, че скромната сума възлиза на 750 долара на година. Оказва се още, че в този преиод президентът на САЩ е имал банкови сметки в Китай и във Великобритания. От декларациите личи също така, че Тръмп е подавал молби платените от него данъци върху различни бизнеси в чужбина да му се приспадат в САЩ.

Според Финансовата комисия "бившият президент е организирал по комплексен начин личните си и деловите си финанси, следвайки агресивни данъчни стратегии, и десетилетия наред е провеждал стратегия на избягване на плащане на данъци." Освен това комисията твърди, че по време на мандата си Тръмп не е бил проверяван както трябва от данъчните власти.

Данъчните декларации не са единственият проблем на Тръмп

В разрез с традицията, Доналд Тръмп не публикува данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след настаняването си в Белия дом. Още тогава неговите критици предположиха, че той крие нещо, а подозренията се задълбочиха с течение на времето, през което Тръмп използва всички възможни юридически средства, за да спре публикуването на декларациите. Докато още беше на власт, Финансовото министерство в неговата администрация отказваше да предостави данъчните декларации на Тръмп на комисията в Конгреса. При демократа Джо Байдън министерството вдигна ембаргото, но Тръмп продължи да обжалва пред различни съдебни инстанции. Всичко в крайна сметка завърши пред Върховния съд на САЩ.

Съдът взе своето решение през ноември, а това означава, че Финансовата комисия в Конгреса се добра до документите в последния момент. Защото на междинните избори републиканците спечелиха мнозинство в Конгреса, което застъпва идната седмица и със сигурност щеше да блокира публикуването на данъчните декларации на Тръмп.

Но данъчните декларации далеч не са единственият проблем на Доналд Тръмп. Срещу него в момента се води следствие заради нападението, което негови привърженици извършиха над Капитолия на 6 януари 2021 година. А също и за това, че бившият президент е напуснал Белия дом, взимайки със себе си с куп строго секретни документи, които не е бивало да бъдат изнасяни в частния му дом.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДжендърАЩ

    6 15 Отговор
    Тръм е лош, но след него идва ДеСантис. Демонократите ще трябва да лъжат двойно.
  • 2 ТаУмВзе

    7 14 Отговор
    Без значение е, краварчето печата кинтаж Без покритие и Приключи!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вервам ви

    18 7 Отговор
    А синчето на ДайБън е най-честния и почтен данъкоплатец на света. Кака Мърсолинс и мъжо и също са честни и непорочни. Пу,пу,пу
  • 5 Фен

    17 7 Отговор
    А защо соросоията от ДВ не задават въпроси за сина на Байдън и делата му в Украйна!? Не смеят! Ще им врътнат кранчето!
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    7 6 Отговор
    ДАЖЕ СОРОС ИМА СМЕТКИ В КИТАЙ
    .... :))
  • 7 Русофил

    10 2 Отговор
    И Тръмпи плаща данъци като Пу у нас. И двамата могат само да харчат чужди пари и животи и да не
    плащат сметката
  • 8 един

    14 9 Отговор
    Tролчетата пак почнаха,"а защо сина на Байдън..........","а вие защо биете негрите" и пр.!Не разбраха че сега иде реч за злоупотреби на Тръмп,а не на Байдън или сина му!Ако фамилия Байдън има нарушения и скриване на данъци,не се и съмнявам,че данъчните органи в САЩ ще му изкарат нередностите на показ и ще го принудят да си плати всичко с лихвите,а може да му коства и импийчмънт!Така че темата за сега е Доналд Тръмп!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Гост

    7 5 Отговор
    Този Клоун..за 4 год....толкова бели направи...
  • 10 Ушанков

    7 3 Отговор
    Все едно Путлер да плаща данъци .
    Хахах

    Коментиран от #16

  • 11 Друг

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Наивник. Байдън няма да го пипнат, дори и да се окаже, че закусва с детски главички! А Тръмп ще го разкостят, защото оспорва властта на Байдън.
  • 12 Само напомням

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "един":


    Всъщност, очевидно е, че Тръмп не е нарушил законите и няма съдебни дела. Пишат се статии на килограм, за да се манипулират и настройват хората срещу противниците на ДЕМОНократите. Видяхме и в Туитър файловете за каква груба намеса и цензура става дума.





  • 13 За данъците

    2 4 Отговор
    не знам, но знам, че изправи икономиката на крака, елиминира безработицата, вдигна ограда и сведе емиграцията до нищожна, съответно и престъпността. Е, спря купоните на 6 000 000 и прати тези, които са в добро здраве да работят, вместо да живеят от данъците на работещите и така "се уреди" с цветната революция
    Black life matters...

    Коментиран от #15

  • 14 Защо

    3 1 Отговор
    Я вижте един друг как ги заобикаля . DW играя по свирката на тоз където ми плаща повече , лъжа , мажа , но парите си струват.
  • 15 Демократ

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "За данъците":

    Руските тролове се надигнаха веднага в защита на приятеля на Путин Тръмп. За тяхно съжаление обаче САЩ не е Русия и законите важат за всички, така е в демократичните държави. Така че Тръмп ще отговаря за всички безобразия, които извърши.

    Коментиран от #17

  • 16 Щот онзи

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ушанков":

    То па ти плащаш .
  • 17 Не защитавам

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Демократ":

    а само коментирам обективно нещата, които успя да направи. А ти си пристрастен към някакви "ценности", които напомнят маркс-ленинската философия.... На всекиго според потребностите, колко удобно, нали? Седиш цял ден пред телевизора с пуканките и не ти пука откъде се вземат парите за твоите купони за храна.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Негър от Алабама

    2 1 Отговор
    Всички измамнически практики, финансови икономически и военни престъпления идват от САЩ. Когато републиканците дойдат на власт, на свой ред те ще разкрият престъпленията на Байдън и син в Украйна. ТогаваПродажнитеКравешкиПодлогите в бг, в какви вопли и опорки ще се гърчат незнам...
    Аи това няма да е всичко, защото има макар и замразено в момента разследване за блудство на Байдън с дъщеря си което тя е описала в дневника си, който преди година беше открит и предаден на властите.
    Ледът се пука господа съдебни заседатели, както би казал Остап Бендер...
  • 20 Но преди

    0 0 Отговор
    да публикува данъчнит деклараии, тази комисия оттегли призовктаси по обвиненията срещу Тръмп за атаката срещу Капитолия на 6-ти януари... И за да не е "капо" измисли интригата с данъчните декларации, но и това ще отмине...