Отидете към основна версия

1 109 9

Бивш шеф на НАТО: Тайван има право да решава собственото си бъдеще

  • тайван-
  • китай-
  • нато-
  • отбрана-
  • андерс фог расмусен-
  • цай ингвен

Това е първата официална визита на бивш шеф на пакта в Тайван

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се срещна днес в Тайпе с тайванската президентка Цай Ингвен. Това е първата официална визита на бивш шеф на пакта в Тайван и тя цели да засвидетелства солидарност на фона на ескалиращото напрежение в региона, предаде ДПА. Расмусен, който е и бивш датски премиер, пристигна вчера в Тайван на тридневна визита. Бившият шеф на НАТО сега е председател на фондацията "Алианс на демокрациите", припомня ДПА.

"Тук съм, за да изразя силната си подкрепа за правото ви да решавате сами бъдещето на Тайван. Тук съм, за да демонстрирам силната си подкрепа за правото ви да съществувате в свобода и мир", каза Расмусен на тайванската президентка. "Днес Тайван е една стабилна демокрация, която принадлежи на семейството на световните демокрации", допълни бившият генерален секретар на НАТО. „Трябва да засилим нашата борба и нашите опити да се противопоставим на възхода на автокрациите“, каза още Расмусен по време на срещата си с тайванската президентка, предаде БТА.

Според него "Алиансът на демокрациите" е от съществено значение в тази перспектива, във време, когато Тайван живее под постоянната заплаха от нахлуване от страна на Китай, който го смята за част от своята територия, която един ден ще бъде отвоювана със сила, ако е необходимо. Опасенията за подобна инвазия се засилиха след като руските сили навлязоха в Украйна, отбелязва Франс прес.

От 2020 г. насам Цай беше поканена три пъти да произнесе реч на годишна среща на върха на демокрациите, организирана от фондацията на Расмусен, на която бяха наложени санкции от Пекин през 2021 г. В традиционното си новогодишно обръщение в неделя Цай каза, че военните дейности на Китай около Тайван "не са от полза" за поддържането на отношенията между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини