Last news in Fakti

26 Януари, 2023 12:09 2 140 19

Американската оръжейна индустрия не е подготвена за война с Китай

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • война-
  • джо байдън-
  • оръжия

Продължителният конфликт разкри стратегическата опасност, пред която са изправени САЩ

Американската оръжейна индустрия не е подготвена за война с Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна разкри широко разпространени проблеми в американската оръжейна индустрия, които могат да попречат на способността на американската армия да води продължителна война срещу Китай, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на ново проучване, пише Bloomberg TV Bulgaria.

САЩ се ангажираха да изпратят на Украйна повече от 27 милиарда долара във военно оборудване и консумативи - всичко от каски до бронирани машини - след нахлуването на Русия в страната миналата година.

Продължителният конфликт обаче разкри стратегическата опасност, пред която са изправени САЩ, тъй като запасите от оръжия спадат до ниско ниво и отбранителните компании не са подготвени да ги попълнят бързо, според проучването, изготвено от Сет Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

„Изводът е, че отбранителната индустриална база, по моя преценка, не е подготвена за средата на сигурност, която съществува сега“, каза Джоунс в интервю. Индустрията сега работи по начин, „по-подходящ за мирно време“, добави той.

Джоунс каза, че проучването, в което е включена информация от високопоставени военни, служители на Конгреса, индустрията и други правителствени служители, показва колко бързо армията на САЩ ще изчерпи боеприпасите си в потенциален конфликт с Китай в Индо-Тихия океан.

През повече от последните 20 години САЩ бяха въвлечени в партизански войни в Ирак, Афганистан и другаде, стратегия с интензивно използване на войски, но конфликтът в Украйна е до голяма степен конвенционална война, която разчита повече на тежки въоръжения. Потенциален конфликт с Китай в Индо-Тихия океан би се различавал от предимно сухопътната война, която се води в Украйна, но въпреки това ще трябва да черпи дълбоко от запасите от оръжие на САЩ.

Проблемите с индустриалната база, отчасти резултат от остарели военни процедури за сключване на договори и мудна бюрокрация, сега засягат способността да се създаде надеждна възпираща сила в Индо-тихоокеанския регион или да се изправи срещу Китай във военен конфликт, според констатацията на проучването.

Степента на потребление на оръжия от украинците бързо демонстрира предизвикателствата, пред които може да се изправи индустриалната база на САЩ в разширен конфликт за Тайван. Броят на ракетите Javelin, изпратени в Украйна от миналия август, например, се равнява на около седем години производство въз основа на производствените нива за фискалната 2022 г., се казва в проучването.

Броят на противовъздушните системи Stinger, предоставени на Киев, представлява приблизително същия брой системи, изнесени в чужбина през последните 20 години, се казва в проучването. Междувременно повече от един милион 155 mm боеприпаси, изпратени на Украйна от Вашингтон, са свили доставките за армията на САЩ, които според проучването сега се считат за ниски.

Запасите от системата Javelin, артилерийските гаубици и противоартилерийските радари също се считат за ниски, според проучването.

Платформи, като системата за брегова защита Harpoon, която се разглежда като важна част от отбранителната стратегия на Тайван, се считат за средно добре запасени, въпреки че настоящите запаси може да не са достатъчни за военно време.

„Историята на индустриалната мобилизация предполага, че ще отнеме години на отбранителната индустриална база да произведе и достави достатъчни количества критични оръжейни системи и боеприпаси и да рекапитализира запасите, които са били изразходвани“, се казва в проучването.

Докато САЩ и техните съюзници успяха да изпратят оръжия за милиарди долари в Украйна след миналогодишната инвазия, планиращите от Пентагона очакват, че доставки до Тайван няма да бъдат лесни след началото на евентуален конфликт, тъй като китайските сили вероятно ще блокират острова. Вече има изоставане от над 19 милиарда долара американско оръжие за Тайван въз основа на одобрените продажби от 2019 г.

Проучването на CSIS критикува специално към правителството на САЩ, което не успя да се адаптира, оставайки „склонно към риск, неефективно и мудно“, когато става дума за индустриалната база.

„Опитвайки се да предотвратят попадането на военна технология в ръцете на противници, Съединените щати са въвели регулаторен режим, който е твърде бавен, за да работи с критични държави на първа линия“, се казва в доклада.

Проучването цитира един пример, в който решението да се предостави неназована оръжейна система на Тайван, използвайки процеса на продажба на чуждестранна армия на САЩ, добавя две години към датата на доставка, което означава, че са били необходими четири години, тя да се стигне до острова, като се брои двегодишното време за производство.

В същото време САЩ тепърва трябва да се адаптират към военновременен манталитет, който изисква държавна гъвкавост и ефективност, за да позволи на отбранителната индустрия да произвежда повече оръжия. Автократичното правителство на Китай, от друга страна, инвестира сериозно през последните години във военната модернизация.

Серия от военни игри, проведени от CSIS през последните месеци, показа, че САЩ, в случай на конфликт с Китай, може да изчерпят някои оръжия, включително далекобойни, прецизни боеприпаси, за по-малко от една седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай

    39 8 Отговор
    Само да спре корабите с продукти и техника до сащ и ще умрат за 1 месец
  • 2 САЩ да почват

    32 3 Отговор
    да се подготвя за войната с Китай. Това в Украйна е специална операция, но с Китай ще има истинска война.
  • 3 епъ

    10 2 Отговор
    Що ме боли!?
  • 4 Зеленски

    19 4 Отговор
    Дека са ми танковете немоа вече да чакам
  • 5 Тя и за Втората СВ война не беше

    8 30 Отговор
    подготвена, но за нула време заля света с оръжия ! И благодарение на тях СССР не бе завладян от Хитлер. Четете по руската Википедия статията за Ленд лиз и ще ви стане какво е подарил САЩ на Сталин !

    Коментиран от #8, #9, #12

  • 6 Миии

    27 5 Отговор
    говедарите освен да крадат и бомбардират слаби страни от високо за друго не стават..
  • 7 Коментар

    27 5 Отговор
    Точно попадение!
    Клетите кравари не са готови да воюват с Китай ,а са тръгнали да търсят късмета си във война с Русия.
    Не успяха да победят създадените от тях талибани и се изнесоха като на..ра..ни ,а ще воюват сега с държава превъзхождаща ги в свръхзвуково и ядрено въоръжение.
    А това с което е известна армията им е , че в нея има офицери с поли , джендери и емигранти , които нямат работа заради рецесията обхващаща цялата държава.
  • 8 Да бе

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тя и за Втората СВ война не беше":

    подариха безполезното когато Сталин вече бе обърнал хода на войната..
  • 9 Отговор

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тя и за Втората СВ война не беше":

    Хахахха
    Ти живееш в някакъв измислен розов свят.
    Англосаксонците като satanisti НИКОГА ,АМА НИКОГА НЕ ПОДРЯВАИ И ЦЕНТ НА НИКОГО!
    Даже и на своите съюзници/разбирай слуги/.
  • 10 Първо да...

    2 20 Отговор
    Приключат с к€.Н€.ф@, и тогава ще дойде ред и на другите азиатски варвари.
  • 11 Подготвена

    15 1 Отговор
    е, и още как? Биолаборатории, окупация на океани, флотове и островни държави. На първо място сателитите на Мъск 20 000, плюс още 30 000 необявени на други частни компании. Англосаксонският естаблишмънт прогнозира не с "петилетки", а векове окупацията и редуцирането на Европа. Чак плаващи острови си сътвориха с отглеждане на истинско месо, храна и площадки и писти за самолети и хеликоптери. Ненапразно навремето си направиха Хранилище за семена и биологичен материал, както и опити ЦЕРН. Да му мисли 7 милиарда население. И да успокоя българските "елити", за тях няма място в първа класа, преди това ще им занулят златото по сейфове и парите в офшорки. Добре да си помислят чии интереси защитават, на собствената си гибел?
  • 12 оФчара

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тя и за Втората СВ война не беше":

    На мене ми става ,и без да чета това ,дето ми предлагаш
  • 13 Гориил

    7 2 Отговор
    Европа трябва спешно да осигури финансиране за военната индустрия на САЩ. Не се бавете и не молете за милост.
  • 14 АБВ

    5 12 Отговор
    То и германската икономика щтеше да се сгромуляса ама стана точно обратното

    Коментиран от #15

  • 15 Гориил

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "АБВ":

    Тази икономика отново има нужда от милиони роби. Германските танкове започнаха да ловуват.
  • 16 Ако китай

    8 2 Отговор
    Са умни биха нападнали Тайван след като Русия си вземе своето от Украйна. така НАТО няма с какво да реагира
  • 17 В.В.П.

    8 2 Отговор
    На тия само война им е в кратуните.
    нЕма се плашите, ще пратите хаймарс, хайвенера, хайплутон, абрамс, ейбрахам линкълн и Чък Норис и ще превземете Китай

    П.С. Май само от Китай не сте яли шамарите, от другите точки на света се ,,евакуирате,, преоблечени като жени за колесника на последния самолет
  • 18 Жреца на Ботунец

    3 9 Отговор
    Нищо подобно.В момента Американската военна машина започва да работи на високи обороти.САЩ започват да реактивират спрените мощности за производство на техника и боеприпаси.Едновременно с това започва подготовка за приемане на въоръжение на бойни машини от последно поколение.Велика Америка е в състояние да води война едновременно на два основни фронта-срещу Китай и Кочината Русия и няколко второстепенни.А иначе видяхме Кочината Русия,която от няколко години се подготвя да нахлуе в Украйна и закъса,като привърши и модерните танкове,ракети и боеприпаси.Затова в момента по фронтовете използва срещу украинците вехтории от времето на Сталин и Хрушчов.

    Коментиран от #19

  • 19 Циник

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жреца на Ботунец":

    Великата Америка е на крачка от гражданска война, я виж новините. Американците могат да се бият само с йеменски сватбари и арабски овчари и даже там ннр се справят много добре