26 Декември, 2022 17:18 2 879 55

Ще се задълбочи ли изолацията на Китай от Запада?

  • си дзинпин-
  • тим рюлиг-
  • китай-
  • русия-
  • запада-
  • сащ-
  • изолация-
  • война-
  • тайван

Китайското политическо ръководство е монолитно и нито един от неговите членове не дава сигнал и не проявява интерес към диалог със Запада, казва експертът по азиатските въпроси Тим Рюлиг

Ще се задълбочи ли изолацията на Китай от Запада? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководството на Китайската комунистическа партия се възприема като монолитна цялост. Споделяте ли впечатлението за единство и до каква степен се отнася това и за цялата партия?

Тим Рюлиг: Споделям впечатлението, че ръководството е много монолитна група - почти всички хора на ключови позиции имат дългогодишни връзки със Си Дзинпин. В същото време се вижда, че поне два традиционни закона, които винаги са били прилагали при заемането на такива длъжности, вече не са в сила. Единият е за възрастовата граница. Си не се интересува от това дали някой е все още сравнително млад или вече е достигнал възрастовия лимит. Той избира според проявяваната спрямо него лоялност.

Другият е принципът на заслугите. Партията винаги се е гордяла, че възнаграждава компетентността. Това сега е отменено. Вижда се най-вече при назначаването на новия втори в държавата - Ли Цян, който преди това е бил в Шанхай и следователно е отговорен за катастрофалните локдауни там. Както се оказва - това не му е навредило, решаващи са дългогодишното сътрудничество и лоялност към Си.

Локдауните изолираха Китай от света, но страната започна да се затваря и в икономическо отношение. Ще продължи ли тази тенденция през следващите години?

Тим Рюлиг: Не виждам никакви признаци, че партията по някакъв начин се опитва да хвърли мостове към Запада след своя конгрес. Струва ми се, че членовете на новото ръководство, които бяха избрани, са по-скоро привърженици на разграничението и разделението. Няма никой, който да дава сигнал за диалог и да проявява интерес към чужди държави. В това отношение, поне за мен, в момента няма признаци, че Китай се стреми към повече диалог със Запада.

Тази изолация може да се тълкува и като част от предчувствие или подготовка за по-големи конфликти - например с Тайван. Увеличи ли се вероятността за нападение след неотдавнашните предупреждения на Си към Тайпе?

Тим Рюлиг: Опасността от война е много реална. Си определено иска да постигне обединение с Тайван по време на мандата си и определено желае това да стане преди 100-годишнината на Народната република. В идеалния случай, разбира се, по мирен път. Но реалистичен сценарий как това би могло да се случи няма.

Същевременно ние трябва да използваме времето, за да постигнем ефективно възпиране. Ако Си избере да претегли разходите и ползите от една военна атака, почти не бихме могли да повлияем на ползите. Но можем поне да се опитаме да увеличим разходите чрез ефективното му възпиране. И това засяга не толкова военните, колкото икономическите въпроси. Германия и Европа не са основен военен фактор в Тихия океан, но са ключови икономически партньори на Китай. Трябва да се подготвим за икономически санкции и да не позволяваме зависимостта да стане прекалено голяма.

Имате ли усещането, че европейците осъзнават това?

Тим Рюлиг: Европа е в процес на да го осъзнае, докато Съединените щати са много по-напред в това отношение. Осъзнаването на реалната опасност от война все още не е достатъчно силно в европейските столици. Да, в това отношение нещо се случва. Но ние все още сме далеч от точката, в която трябва да бъдем, за да не допускаме същите грешки, каквито допуснахме в отношенията си с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 7 Отговор
    Ако не е Китай на Запад ще ходят голи и боси.

    Коментиран от #9, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смех

    41 3 Отговор
    Ква изолация бе, цел свет произвежда там щото е тънкана и не ги интервсува дали замърсяват

    Коментиран от #20

  • 4 УКРАЙНА🇺🇦

    6 18 Отговор
    Би трябвало да видят и другата страна на лопатата
  • 5 ха ха

    21 4 Отговор
    Следвайте Давос и ще изпаднете в същата ситуация. Тръмп ви говореше за зависимостта от Русия през 2017 в ООН, а вашите представители се хилеха...
  • 6 Като гледам

    39 3 Отговор
    Май Западът е на път да бъде изолиран от останалата част на света...Пък и то, само Китай да вземем, има население повече отколкото целокупния запад. Китай+ Индия- четворно повече.
  • 7 Грантаджиев соросоид

    42 3 Отговор
    Дойче Зеле да не сте яли развалено брюкселско зеле, та ги пишете такива?
    Каква китайска изолация ви гони? По-скоро става Западна самоизолация. Китай си е член на ШОС, АСЕАН и БРИКС, водеща икономика е, стъпил е и на Луната и Марс.
    Я кажете какво последно изобрети ЕСССР освен задължителен прайд, прави краставици и ограничения за ел. крушки и прахосмукачки? Че те за смяната на часа дори не можаха да вземат решение, какво остава за нещо важно?

    Коментиран от #27

  • 8 Жццбнфдффгжжцьь

    35 5 Отговор
    Интересно е че русофобите нацисти навсякъде по света мразят всички освен америка и англия. Нали така демократчета
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 М3 голд

    22 3 Отговор
    ДВ се чете по диагонала. И даже не трябва да се четат изсмукани те от пръстите псевдо размисли. В тази статия нищо съществено не казват, но да се отчетат.
    Моето мнение: на Китай им е необходим Тайван единствено като разработчик и производител на интегрални схеми. През последните месеци това производство ускорено се изнася за САЩ и Китай губи с всеки изминат ден.
    Иначе островът си е там и няма да мръдне. САЩ няма да смеят под някакъв предлог да го направят своя база. Не разбирам какво чакат Китай
  • 11 Яне Сандански

    21 2 Отговор
    Или заглавието е сбъркано или запада .Без Китай ,Русия ,СА.ОПЕК+ ,без Африка ,за какъв запад ми говорите .Освен празни заводи друго ще остане ли?
  • 12 Ами то

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    САЩ отдавна се опитва да казва на целия свят какво да прави, та не е зле да си прочетеш сам поста какво си писал за диктаторите.
  • 13 Рошко

    22 1 Отговор
    Запада ЗАПАДА, ресурсите са на изток толара и той. Я кажете има ли и флсция в Китай и Русия вече ще има брикс без one love и lbgt
  • 14 1111

    23 4 Отговор
    Какъв е този беззъб запад и как може да се сравнява изобщо с азиатския тигър!
  • 15 Малка корекция..

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те вече тръгнаха "голи и боси",някой вярва ли въобще че освен регрес,Европа има друга опция?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    29 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Китайците ако бяха голи, боси и гладни, щяха да са като нас, 5 милиона. Ама са малко повече.
  • 18 Калпазанин

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    И кой на кого дължи 3 билиарда ли билиона долара бре умник, и какво става ако китайците си иф поискат в юани или например в ресурси

    Коментиран от #30

  • 19 Пенчо бре чети......

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Китай е един от най- големите кредитори на САЩ.
    Дaннитe нa xaзнaтa нa CAЩ oт ĸpaя нa минaлия мeceц пoĸaзвaт, чe Kитaй e втopият нaй-гoлям ĸpeдитop нa cтpaнaтa cлeд Япoния, ĸaтo пpитeжaвa мaлĸo нaд 15% oт вcичĸи cъĸpoвищни бoнoвe и дъpжaвни цeнни ĸнижa нa фeдepaлнoтo пpaвитeлcтвo, eмитиpaни нa мeждyнapoднитe пaзapи. Oбщият им paзмep възлизa нa 1,073 тpлн. дoлapa пpeз юли......

    Коментиран от #26, #35

  • 20 Ъхъ

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Смех":

    Ще си купуват телефони от Папуа и Нова Гвинея! И не само.
  • 21 Иван

    11 2 Отговор
    Ще се задълбочи изолацията, защото......руските космонавти първи ще кацнат на Луната, следвани от китайските чайконавти.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Е не чак така....

    21 1 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    И САЩ си имат доста неща за които да им се възхищава човек, но от дълго време се превърнаха в кърлежи паразитиращи върху останалата част от света.
  • 24 Баце

    28 1 Отговор
    Една хилядолетна империя не може да бъде изолирана от едни варвари, каторжници и пирати!!!
  • 25 Хахаха

    23 1 Отговор
    Хахахахаха
    Това вече е смешно. Западът освен себе си да изолира от целия свят, друго може ли? А, да. Може. Да лъже.
  • 26 Даааааа

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пенчо бре чети......":

    Китай бяха най големия кредитор на САЩ, после бяха Япония и Русия беше трета. Обаче, Китай постепенно се освобождава от долара... Прави го плавно.

    Коментиран от #31

  • 27 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грантаджиев соросоид":

    Осигури по сто дози ваксини за глава добитък.
  • 28 Шайка

    7 0 Отговор
    Ротшилдови отдавна са се настанили в Китай всичко е една огромна лъжа и игрички ...

    Коментиран от #29

  • 29 Госあ

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "Шайка":

    Развитата част на Азия не се церемонят с чифудите.
  • 30 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Калпазанин":

    Дългът на Китай надхвърли 250% от БВП ! 07. 2014 година !!!!!! Дългът на Китай вече се равнява на 2,5 пъти размера на икономиката на страната, изчисляват експертите на Standard Chartered. Покачването на дълговия товар подчертава трудностите, които Пекин среща в опитите си да намери баланс между икономическия растеж и рисковете от формирането на балони в икономиката, пише CNBC.
    Делът на китайския дълг се покачи до 251% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение – през 2008 г. делът му бе 147%. „Икономиката ще продължи да задлъжнява и пазарите ще останат загрижени“, коментира главният икономист за Китай в Standard Chartered Стивън Грийн.
    Преди кризата от 2008 г. дълговете на Китай се задържаха на около 150 процента от БВП; след това Пекин започна да изпомпва кредити, за да стимулира растежа, и дълговете скочиха до 220 процента от БВП до 2015 г. Китай избегна по-дълбоко забавяне благодарение на бума на технологичния сектор и, което е по-важно, чрез издаването на повече дълг. Общият дълг е до 275 процента от БВП и голяма част от него финансира инвестиции в имотния балон, където твърде много от него отиде на вятъра.

    Въпреки че капиталът - предимно инвестиции в имоти - помогна за увеличаване на растежа на БВП, растежът на производителността спадна наполовина до 0,7 процента през последното десетилетие. Ефективността на капитала се срина. Сега Китай трябва да инвестира 8 долара, за да генерира 1 долар растеж на БВП, два пъти повече от нивото отпреди

    Коментиран от #39

  • 31 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Даааааа":

    И за теб коментар 30 !!

    Коментиран от #34, #36

  • 32 смях

    17 0 Отговор
    В който съюз е била България, той винаги се е разпадал и съставните му държави са пропадали на дъното. Мисля, че с този факт се отговаря на всички възникнали въпроси.
  • 33 Уса

    11 1 Отговор
    Кои страни са запада в момента?Преди време Тръмп се заяде с Китай за митата на някои стоки и се наложи магазинерите да разпръскват стоката от един рафт по всички останали рафтове,за да не изглежда положението зле.Китайците не спряха стоките а затупаха топката.Тръмп в случая беше прав,защото американските корпорации в Китай не плащат данък на сащ а използват пазара правят огромни печалби.Американците ще изпуснат Украйна до края на януари и за да покрият афганистанския сценарии ще импиичват мумията и върнат Тръмп,който до този момент мълчи и не взема страна в конфликта,каквото е имало да казва вече го е казал не веднъж и го измамиха на изборите.Запада вече не е толкова богат и не може да изолира Китай.Хората отдавна спряха да изхвърлят телевизори и покъщнина в кофите за боклук.След кризата през 2010та им светна лампата,че нещата не отиват на добре,но допуснаха ковид измамата и мумия на власт.Живота е като на ринга не всички удари могат да бъдат избегнати такава е системата а вие бг медиите спрете да си играете със Сорос,че ще ядетебахура.Само американското посолство в България подържа емблемата на дъртиотрептил на своя сайт,защото им бута нещо и на тях
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "Пенчо бре чети......":

    Пак да повторя за русофили със специални потребности , това дето си чул недочул са държавни облигации на САЩ , от които Китай държи около трилион , при БВП на САЩ около 25 трилиона !! Тези облигации даже не се изплащат , а при падежа се заменят с нови !! Китай може да ги продава , но ПОД цената , която плаща САЩ ! А САЩ могат да продадат още толкова за по-малко от един ден на други кредитори , да не говорим че могат просто да напечатат нови долари , ЗАЩОТО ТЕ ЕДИНСТВЕНИ могат да печатат долари !! От друга страна Китай дължи НАД 30 ТРИЛИОНА ДОЛАРА на частни банки , под форма на кредити за държавни компании , които не можа да замени нито с облигации , нито да вземе нови заеми , нито да плати с юани !! Изобщо толкова ти е мътна тая работа , че по-добре не се оплитай повече !!

    Коментиран от #38

  • 36 О хо хо

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Ком. 30 е данни от 2013, а на другите коментиращи данните са от 2022.

    Коментиран от #43

  • 37 Много правилно

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Напълно съм съгласен.
  • 38 Ужасен ужас

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Явно русофилите схващат повече от соросоидите. Мътна и замаяна ти е действителността. Голям буламач си написал. Не е за теб тази материя. Данните ти да остарели и неверни. Пий си питието и не се мъчи с непосилни за теб неща.

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БеГемот

    7 1 Отговор
    Само да ви светна че от 5000 години в китайската политическа доктрина има една цивилизация китайската а всички останали са варварите които трябва да и се подчиняват...просто заглавието е нелепо...

    Коментиран от #47

  • 41 Уве Зелер

    12 1 Отговор
    НЯМА ТАКАВА ИЗОЛАЦИЯ! Западът е изцяло зависим от Китайската Народна Република!!!
  • 42 дядото

    1 0 Отговор
    или на запада от китай.
  • 43 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "О хо хо":

    Всъщност първите данни са от 2014 , затова съм дал и датата , а следващите са от 2022 , просто за да се направи сравнение , ама това е твърде сложно за "коментиращите" русолюбци , но не съм и очаквал друго !! Или ти се надяваш от 2014 да се е подобрило положението на Чайна ?? Тц , не е , напротив , ВЛОШАВА СЕ и то бързо , хахахаха !!
  • 44 чичо

    4 0 Отговор
    Тук въпросът е обратен - ще задълбочи ли Китай изолацията на Запада!!!!
  • 45 ХА ХА ХА

    3 0 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПИШИ НАПРАВО ЩЕ ЯДЕ ЛИ ПО ГОЛЯМА ХУРКА ЗАПАДА , АКО НАЛОЖИ САНКЦИИ И НА КИТАЙ !
  • 46 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #38 от "Ужасен ужас":

    Ма разбира се , че са "неверни" , хахаххахах !! Щото не са от ТАСС или от Чайна дейли , нали ? Хахахахахах !! За твой ужас не само че са верни , ами се влошават и то бързо !!! Китай трябва да поддържа НАД 7% растеж в следващите години само за да може да покрива лихвите по кредитите и то тези от предната година , за сегашните и 9 % може да не му стигнат !! А прогнозите на всички световни агенции са за забавяне до 2,5 % !!!! Просто идея си нямаш на какъв шиш се върти в момента Си и няма никакви изгледи за друго !!
  • 47 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "БеГемот":

    Еми не е лъжа за варварите на които са дали хартия да пишат и компас да се ориентират. Само пушката не треаше да им дават, че направиха сума ти варварщини по целия свят. Иначе, не съм съгласен че налагат каквото и да е.

    Коментиран от #48

  • 48 Туй хартия туй барута а едно нищо накрая

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    И кат са толкова напред що ядат кютек от мижавата Япония толко време

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Туй хартия туй барута а едно нищо накрая":

    “мижавата” Япония направи англосаксите диви калинки, а преди това натовари християнските мисионери на корабите и им каза, че ако се върнат ше висят с главите надолу.
  • 50 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Туй хартия туй барута а едно нищо накрая":

    Не, не само барута, а огнестрелното оръжие.

    Коментиран от #52

  • 51 Керът

    0 2 Отговор
    Червената чума е проклятието на съвремието ни! Ние сме в 21. век, комунягите са закотвени завинаги в 1949...
  • 52 Керът

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Госあ":

    Я, втора смяна ли си днес, ватниче?

    🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂🤣🤣🤣😂😂🤣😂
  • 53 ЧУЙТЕ ОТНОВО МЕРКЕЛ,РА!!РАЗБИ ВИ!!?6

    2 0 Отговор
    ООО,НЕ. ПАК DW, УЖАС СПРЕТЕ Я ТАЯ МАФИЯ!!!!!!!
  • 54 Вирус

    1 1 Отговор
    Зелето пак неадекватно колективния запад се самоизолира от стремеж към командване и всички да се съобразяват с него сега ще има супата

    Коментиран от #55

  • 55 Пропаганда

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Вирус":

    Европа трябва са вразуми евро русофилите,като наложи визи за всички българи, без право на работа и като учат да си плащат 150 €На ден и посещаваш Евро съюза но те повече от 30 дни 3 в годината, тогава ще ни стане ясно кой, кой е в Европа ,парички не,не на русофилски народи не,ще изтрезнеят да една годинка.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания