Last news in Fakti

4 Януари, 2023 12:54 1 092 9

Бивш шеф на НАТО: Тайван има право да решава собственото си бъдеще

  • тайван-
  • китай-
  • нато-
  • отбрана-
  • андерс фог расмусен-
  • цай ингвен

Това е първата официална визита на бивш шеф на пакта в Тайван

Бивш шеф на НАТО: Тайван има право да решава собственото си бъдеще - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се срещна днес в Тайпе с тайванската президентка Цай Ингвен. Това е първата официална визита на бивш шеф на пакта в Тайван и тя цели да засвидетелства солидарност на фона на ескалиращото напрежение в региона, предаде ДПА. Расмусен, който е и бивш датски премиер, пристигна вчера в Тайван на тридневна визита. Бившият шеф на НАТО сега е председател на фондацията "Алианс на демокрациите", припомня ДПА.

"Тук съм, за да изразя силната си подкрепа за правото ви да решавате сами бъдещето на Тайван. Тук съм, за да демонстрирам силната си подкрепа за правото ви да съществувате в свобода и мир", каза Расмусен на тайванската президентка. "Днес Тайван е една стабилна демокрация, която принадлежи на семейството на световните демокрации", допълни бившият генерален секретар на НАТО. „Трябва да засилим нашата борба и нашите опити да се противопоставим на възхода на автокрациите“, каза още Расмусен по време на срещата си с тайванската президентка, предаде БТА.

Според него "Алиансът на демокрациите" е от съществено значение в тази перспектива, във време, когато Тайван живее под постоянната заплаха от нахлуване от страна на Китай, който го смята за част от своята територия, която един ден ще бъде отвоювана със сила, ако е необходимо. Опасенията за подобна инвазия се засилиха след като руските сили навлязоха в Украйна, отбелязва Франс прес.

От 2020 г. насам Цай беше поканена три пъти да произнесе реч на годишна среща на върха на демокрациите, организирана от фондацията на Расмусен, на която бяха наложени санкции от Пекин през 2021 г. В традиционното си новогодишно обръщение в неделя Цай каза, че военните дейности на Китай около Тайван "не са от полза" за поддържането на отношенията между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    2 8 Отговор
    КИТАЙ СЕ ЗАМИСЛЯ..... ДА НЕ СЪМ СЛЕДВАЩИЯ СЛЕД РУСИЯ.....ЗАПАДЪТ УДАРНО МЕСТИ ПРОИЗВОДСТВОТО ОТ КИТАЙ В ИНДОНЕЗИЯ, МАЛАЙЗИЯ, ФИЛИПИНИ, ВИЕТНАМ И КАМБОДЖА 😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #6

  • 2 Уточнение

    12 2 Отговор
    ПОРЕДНОТО ЛИЦЕМЕРНИЧЕНЕ.
  • 3 Бай Канур

    10 2 Отговор
    Китай има право сам да определя валутата, с която ще търгува с петрол независимо от интереса на краваря
  • 4 Хихихи..

    5 2 Отговор
    "Тайван трябва да е американски" това ви е "посланието",ясно..Обаче Русия подхвана "хегемона",Китай също неизбежно се включва,кво става по-нататка?
  • 5 Боев

    3 2 Отговор
    Тайван хем е в Китай, хем не е!
    Или на кой, както му е изгодно?!
  • 6 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    интереса клати феса.
  • 7 ДДРОнег

    4 7 Отговор
    Всеки иска по-хубавото за себе си и децата си !!!
    Затовеа и много хора отиват в САЩ, ЕС и др. подобни страни !!!
    Само малцина мазохисти избират рузия, китай, Северна Корея и т.н. !!!
    Напълно ясно е , че тайванците биха избрали свободен и демократичен живот, не този в китай !!!

    Коментиран от #9

  • 8 аса

    1 0 Отговор
    Китай има законното прaво да присоедини Тайван тъй като тя е била част от нея. Защо Световното зло трябва да реши кои имат право кои не сякаш Светът принадлежи на тая сган. Ненапразно казват тези престъпници " Господ обича Америка и я пази ". Както вървят нещата и господ няма да може да ги опази от Руските или Китайските ракети.
  • 9 Евроатлантик

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДДРОнег":

    Кой пък се е засилил към кочината САЩ? В момента там основният приток на свежа кръв е от Латинска Америка. Има щати дето вече станаха двуезични. 25 милиона безработни, препълнени затвори и полицейщина.
    Европа се самоубива етнически и икономически - основният приток на свежа кръв е от Африка и Близкия Изток, които са културно несъвместими с бившата европейска цивилизация рушена от дъгоцветнат либерастия. Великобритания, Франция, Германия, Нидерландия, Белгия - това отдавна не са бели страни. Има цели квартали и градове, в които няма бели хора. Върви там и ще ни отървеш от присъствието си...