Отидете към основна версия

6 582 115

Руснаците признаха: Лъжа е, че има дезертьорство в украинската армия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бахмут-
  • дезертьори-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • соледар

Тежки и кръвопролитни битки се водят край украинския град Соледар

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Ожесточени битки се водят в предградията на източноукраинския град Соледар, недалеч от Бахмут – най-горещата точка на фронта, съобщи днес ръководителят на руската паравоенна групировка "Вагнер", цитиран от Франс прес.

"Да си кажем честно (. . .) Украинската армия се бие храбро за Бахмут и Соледар. Западно от Соледар се водят много тежки и кръвопролитни боеве", заяви Евгений Пригожин, цитиран от неговата пресслужба в Телеграм. "Украинските въоръжени сили бранят с чест територията на Соледар. Твърденията за масово дезертьорство в редиците им не отговарят на истината", добави той, предаде БТА.

Град Соледар, разположен на десетина километра североизточно от Бахмут, се намира близо до Бахмутское – село, което проруските сепаратисти заявиха, че са превзели. Денис Пушилин, водачът на сепаратистите в Донецка област, чиято анексия Москва обяви през септември, заяви днес по руската телевизия, че Соледар е "на път да бъде освободен".

Войските на "Вагнер" играят първостепенна роля в сраженията за Бахмут – град със спорно стратегическо значение, но добил голяма символична стойност, тъй като двата лагера се бият за него вече от месеци. Вчера Пригожин посочи, че щурмът срещу Соледар се води "изключително" от бойци, членуващи в организацията му.

Британското военно министерство потвърди днес, че руската армия и частите на "Вагнер" са постигнали "тактически напредък" в Соледар през последните четири дни и се стремят "твърде вероятно да обкръжат Бахмут от север" и "да разстроят украинските комуникационни линии". Според този източник част от битките се водят за контрол над входа за бивша солна мина в Соледар, тъй като тунелите ѝ минават под фронтовата линия и могат да послужат за проникване в тила на противника. При все това Русия "засега" не поема риска да обкръжи Бахмут, допълва британското ведомство, тъй като украинската армия разполага със "стабилна отбрана в дълбочина" и за момента контролира редица пътища за снабдяване.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: