Отидете към основна версия

9 169 149

Експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

  • соледар-
  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • вагнер

През последните седмици руската армия, претърпяла поредица от неуспехи, прави отчаяни опити да превземе Соледар и Бахмут, които продължават да се удържат от украинските войски с последни сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Александър Краев, експерт от украинската външнополитическа група "Призма", която изучава въпросите на външната политика и международната сигурност на Киев, сравни ожесточените битки при Соледар и Бахмут с мащабните битки през Втората световна война, съобщава Руската служба на Би Би Си.

През последните седмици руската армия, претърпяла поредица от неуспехи, прави отчаяни опити да превземе Соледар и Бахмут, които продължават да се удържат от украинските войски с последни сили.

На брифинг в четвъртък заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр призна, че ситуацията в този участък на фронта остава трудна.

"И двете воюващи страни губят по няколкостотин души всеки ден, а консумацията на боеприпаси е огромна", каза Александър Краев в интервю за Би Би Си. "По-специално знаем със сигурност, че украинските сили изстрелват до 50 000 снаряда дневно само в районите на Соледар и Бахмут."

"Така че като цяло може да се твърди, че това е една от най-големите и ожесточени битки на европейския континент след Втората световна война", сигурен е експертът.

По-рано представител на украинското командване намекна, че Киев сериозно обмисля възможността за изтегляне на войските от Соледар, тъй като там войниците на Въоръжените сили на Украйна се изправят срещу "най-обучените части на руските наемници от "Вагнер"".

Ден по-рано Алексей Арестович, съветник в канцеларията на президента на Украйна, каза, че сега Русия е концентрирала почти целия си настъпателен потенциал, който преди това се простираше на над 1000 км фронт, върху 80-километров участък и се опитва да превземете Соледар и Бахмут на всяка цена, независимо от загубите.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: