Отидете към основна версия

4 190 6

Класифицирани документи и Corvette: Ще има ли проблеми за Байдън?

  • джо байдън-
  • corvette

Откриването на втора партида файлове до класическа кола в гаража на американския президент може да има отражение върху политическото му бъдеще

Белият дом призна извличането на две партиди класифицирани документи от времето на Джо Байдън като вицепрезидент, една от личния му кабинет и друга от гаража му в Делауеър. Байдън призна за тайник с класифицирани документи в гаража на резиденцията му в Уилмингтън, Делауеър, който се намира в гаража му, точно до неговия класически Corvette.

Репортер попита Байдън защо е съхранявал такива файлове до класическия Corvette, който държи в гаража си. Той отговори иронично: „Между другото, моят Corvette е в заключен гараж... не е като да седи на улицата.

С какво случаят е по-различен от този на Тръмп? Прегледът на потенциалното неправилно боравене от страна на Байдън с класифицирани материали е важен, защото идва на фона на федерално наказателно разследване на неоторизирано притежание на държавни документи от Тръмп в Мар-а-Лаго, датиращи от времето му в Белия дом.

Има някои прилики, например, че и в двата случая изглежда, че класифицираните документи са били неправилно прехвърлени извън правителствените съоръжения по време на преходните периоди между две администрации в началото на 2017 г. и началото на 2021 г. Но има и някои явни разлики. Първата е въпрос на мащаб: Тръмп е съхранявал повече от 100 секретни документа, докато само 10 такива файла са открити у Байдън.

Но най-важният въпрос се отнася до сътрудничеството с федералните власти. Докато Тръмп се съпротивляваше да даде документите в продължение на месеци, Белият дом казва, че екипът на Байдън незабавно ги е предал, при това добросъвестно и доброволно. Въпреки това от правна гледна точка Байдън може да няма сериозни проблеми ако се докаже, че и незаконно е запазил чувствителните държавни документи и след това умишлено ги е скрил.

Засега изглежда, че това е по-вероятно случай на небрежно боравене с документите, прибрани незнайно защо до класическия му Corvette, но откриването на втора партида файлове до класическа кола в гаража на американския президент може да има отражение върху политическото му бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини