Отидете към основна версия

1 959 47

Полша и Литва искат новите санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да засегнат и руската ядрена индустрия

  • русия-
  • санкции-
  • росатом-
  • европейски съюз

Източниците на Ройтерс казаха, че отново ще се опитат да сложат край на търговията с диаманти между Белгия и Русия и да разширят обхвата на забраната за търговия със стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели

Снимка: Shutterstock

Полша и Литва искат новите санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да засегнат и руската ядрена индустрия, заявиха пред Ройтерс високопоставени дипломати от двете страни членки на евросъюза, пожелали анонимност, съобщава БТА.

Освен това Варшава и Вилнюс ще предложат блокът да наложи още забрани срещу "руски пропагандни" медии и да спре достъпа на още руски банки до международната система за разплащания SWIFT.

"Става все по-трудно на ЕС да постигне единството, което е необходимо за налагането на още санкции. Въпреки това ние ще предложим нов амбициозен пакет", заяви един от дипломатите.

Според източниците на Ройтерс десетият пакет от санкции ще е готов навреме, за да може да бъде приет за първата годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Двамата дипломати допълниха, че са внесени искания и за нови санкции срещу Минск. По думите им в Беларус има вратички, позволяващи заобикаляне на европейските рестрикции срещу Москва за търговия с различни стоки, сред които и мебели.

По-рано този месец и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че евросъюзът ще наложи нови санкции срещу Беларус, отбелязва Ройтерс.

Украйна вече призова ЕС да включи в следващия си пакет от санкции руската държавна ядрена компания "Росатом", но този ход беше блокиран от Унгария и някои други държави.

Унгария има четири атомни реактора руско производство и предвижда да възложи на "Росатом" строителството на още два.

"Удобно ли се чувствате от това да имате подобен партньор? Някой нахлува във ваша съседка, като същевременно ви строи и атомна централа", каза по адрес на Унгария високопоставен украински дипломат, който е присъствал на същата среща, проведена днес в Брюксел, на която са били и двамата дипломатически източника на Ройтерс.

Представителите на Полша и Литва предлагат като първа стъпка "Росатом" и/или ръководството на компанията да бъдат включени в списъка със санкции и това впоследствие да доведе до постепенното намаляване на сътрудничеството между ЕС и руската атомна индустрия.

Към момента евросъюзът е наложил санкции на около 1300 физически и 120 юридически лица. Наложени са и санкции, които засягат сектори като търговията, транспорта, енергетиката, банковото дело, медиите и отбраната.

Източниците на Ройтерс казаха, че отново ще се опитат да сложат край на търговията с диаманти между Белгия и Русия и да разширят обхвата на забраната за търговия със стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: