13 Януари, 2023 20:20 1 897 47

Полша и Литва искат новите санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да засегнат и руската ядрена индустрия

  • русия-
  • санкции-
  • росатом-
  • европейски съюз

Източниците на Ройтерс казаха, че отново ще се опитат да сложат край на търговията с диаманти между Белгия и Русия и да разширят обхвата на забраната за търговия със стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели

Полша и Литва искат новите санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да засегнат и руската ядрена индустрия - 1
Снимка: Shutterstock

Полша и Литва искат новите санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да засегнат и руската ядрена индустрия, заявиха пред Ройтерс високопоставени дипломати от двете страни членки на евросъюза, пожелали анонимност, съобщава БТА.

Освен това Варшава и Вилнюс ще предложат блокът да наложи още забрани срещу "руски пропагандни" медии и да спре достъпа на още руски банки до международната система за разплащания SWIFT.

"Става все по-трудно на ЕС да постигне единството, което е необходимо за налагането на още санкции. Въпреки това ние ще предложим нов амбициозен пакет", заяви един от дипломатите.

Според източниците на Ройтерс десетият пакет от санкции ще е готов навреме, за да може да бъде приет за първата годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Двамата дипломати допълниха, че са внесени искания и за нови санкции срещу Минск. По думите им в Беларус има вратички, позволяващи заобикаляне на европейските рестрикции срещу Москва за търговия с различни стоки, сред които и мебели.

По-рано този месец и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че евросъюзът ще наложи нови санкции срещу Беларус, отбелязва Ройтерс.

Украйна вече призова ЕС да включи в следващия си пакет от санкции руската държавна ядрена компания "Росатом", но този ход беше блокиран от Унгария и някои други държави.

Унгария има четири атомни реактора руско производство и предвижда да възложи на "Росатом" строителството на още два.

"Удобно ли се чувствате от това да имате подобен партньор? Някой нахлува във ваша съседка, като същевременно ви строи и атомна централа", каза по адрес на Унгария високопоставен украински дипломат, който е присъствал на същата среща, проведена днес в Брюксел, на която са били и двамата дипломатически източника на Ройтерс.

Представителите на Полша и Литва предлагат като първа стъпка "Росатом" и/или ръководството на компанията да бъдат включени в списъка със санкции и това впоследствие да доведе до постепенното намаляване на сътрудничеството между ЕС и руската атомна индустрия.

Към момента евросъюзът е наложил санкции на около 1300 физически и 120 юридически лица. Наложени са и санкции, които засягат сектори като търговията, транспорта, енергетиката, банковото дело, медиите и отбраната.

Източниците на Ройтерс казаха, че отново ще се опитат да сложат край на търговията с диаманти между Белгия и Русия и да разширят обхвата на забраната за търговия със стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полша и Литва

    54 7 Отговор
    Дори да успеят да наложат нещо, то ще се отнася само за ЕС и атлантическия свят. Целият останал свят се нуждае и приема с готовност руския експорт. Все повече санкциите които налага Колективния Запад се ограничават в рамките на самия него

    Коментиран от #7, #40

  • 2 Ами

    56 7 Отговор
    как бе тъпаци, да не би Русия да купува технологии и гориво от ЕС. Пфу да ви е.б.м., тъпаци. Не искам да съм във никакъв съюз със вас.
  • 3 туй нещо полша

    56 6 Отговор
    е някакво дяволско изчадие.
  • 4 ТаУмВзе

    36 4 Отговор
    Фалират Волно! Не е проблем.
  • 5 Гориил

    28 4 Отговор
    Украйна през 1991 г. случайно ще получи 10 милиона руснаци.Западът играе ролята на идиот?
  • 6 факт

    38 5 Отговор
    "...Полша и Литва искат новите санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да засегнат и руската ядрена индустрия, заявиха пред Ройтерс високопоставени дипломати от двете страни членки на евросъюза, пожелали анонимност,..." - Е, това не е ли фалшива новина? Високопоставени дипломати, пък анонимни? Нали уж демокрация, пък то.........

    Коментиран от #12, #14

  • 7 Уточнение

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "Полша и Литва":

    "Целият свят" е срещу Русия, а останалите 3/4 от света са с Русия.

    Коментиран от #13, #17

  • 8 СМЕШНИЦИ

    31 3 Отговор
    ДЪРЖАВИ БЕЗ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ
  • 9 Хохо Бохо

    14 14 Отговор
    А кога Георги Гергов ще попадне под санкциите на ЕС срещу Русия?
    Справка:
    "ГЕРБ е на път да дари Пловдивския панаир
    на Георги Гергов - руски гражданин и руски почетен консул в България"

    Да му се отнеме имуществото!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 17 Отговор
    Много западни фирми имат акции в руски корпорации и си пазят бизнес интересите. Иначе Россия може да бъде вразумена на минутата чрез нейното изключване от световната банкова система....
    Западняците искат, без да влизат в разходи да спасят Украйна...Циции!

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хохо Бохо

    7 24 Отговор

    До коментар #7 от "Уточнение":

    Най-много Китай е за Русия.
    По-конкретно за Сибирската област..

    Коментиран от #21, #24

  • 14 Гориил

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    Това не е професионално лидерство. Това е омраза и желание за отмъщение. Утре те ще започнат да ви отмъщават.Те са убедени, че получават малко за лоялност и вярност.
  • 15 Мим

    27 3 Отговор
    Може и да се наа.кате да налагате и да искате да налагате нещо,но мечката ще ви настигне и смачка..Смешници...
  • 16 Съветник

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    хубаво е, преди да изпльоскаш поредното лайно тук, да попрочетеш малко.
  • 17 Ами

    5 28 Отговор

    До коментар #7 от "Уточнение":

    Против варварския кремълски режим са почети всички от големите икономически страни, а те са важните. Наличието на хора не прави пазар. Когато дръпнеш чертата ще видиш че този лагер генерира повече от 90% от брутния вътрешен продукт на света. 6 милиарда човека които оцеляват с шепа ориз на седмица или даже и по-малко не са никакъв пазар спрямо 2 милиард човека живеещи в развитите икономически демократични страни.

    Коментиран от #20, #22, #29

  • 18 Раданч Татлъту

    24 5 Отговор
    Полша и Литва може да искат ,каквото си искат!На кой му пука за тях и за Зеленото!?🙉😁🤡😁🙉
  • 19 Полша и Литва

    14 6 Отговор
    са класически "унтерменши", както и останалите от прайда,единствено мнението на Щатите все още тежи донякъде.Центърът на Силата е твърдо на Изток,а флагмана е Русия..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 007

    6 17 Отговор
    Не дойде ли време за тотални всеобхватни санкции и изолация на фашистките режими в масква и минск?????🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #45

  • 24 Хихи Бихи

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    Най-много Турция е за България.По конкретно за Кърджалийска област..

    Коментиран от #30

  • 25 Неразбрал

    7 4 Отговор
    Няма проблем. Центърът на силата (Русия) да си произвежда каквото иска. И да си го ползва. Китай също да ползва каквото произвежда. И така за всички. Няма недоволни.

    Коментиран от #27

  • 26 Ксаниба

    13 1 Отговор
    паляците отдавна искат!! И ще си го получат
  • 27 Те МОГАТ

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Неразбрал":

    А ти?
  • 28 Иван

    12 1 Отговор
    Полша и Литва искат да унищожат АЕЦ Козлодуй.
  • 29 Много Спорно

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ами":

    Да генерираш продукт и да го консумираш не е едно и също. Средната класа при всички случаи ще консумира повече от шепа свърх-богаташи, въпреки че последните ще произвеждат продукта. Та така е и с пазарите по света - затова е лудият стремеж към Глобализация и Хегемония в света. Проблемът е и в друга посока. Бавно или бързо, Светът се развива и променя. Ето това май убягва от баланса на Колективния Запад - само до преди половин век Западът беше основният производител на качествени индустриални стоки в Света. Днес това вече съвсем не е така. Изтокът богатее в много по-ускорени темпове от Запада, но Западът все още "лъжливо" се има за светая светих

    Коментиран от #33

  • 30 Хохо Бохо

    4 11 Отговор

    До коментар #24 от "Хихи Бихи":

    Справка:
    Турция и България са съюзници.
    Членуват в НАТО.

    А Русия воюва с НАТО в Украйна,
    т.е. с Турция и България.
    Усещаш ли тънката разлика?

    Коментиран от #32

  • 31 Шофьор

    12 2 Отговор
    Преди доста време Путин каза, америка има американска икономика,африка африканска, азия азиатска,австралия австралийска. А някаква сбирщина от престъпници, решава, че е дъжава и раздават мозък, който нямат за съжаление. Моята Родина е моя дом и семейство, да си върнем НРБ.Не са нужни избори, нужни са истински Българи ,не 240 бизнесмени в НС.Съд,национализация,отнемане на придобити имоти и средства в полза на държавата. Дано имам подкрепата на всички които се чустват БЪЛГАРИ.
  • 32 Не я усещам

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хохо Бохо":

    ""тънката разлика",ами се сещам за Кипър 1974.И тогава амуджите и паликаретата бяха "съюзници" в Нейто.Ама ти не бил заплануван още,отде да помниш?

    Коментиран от #36

  • 33 Ами

    3 12 Отговор

    До коментар #29 от "Много Спорно":

    Средна класа има само в демократичните страни, в тези които не са срещу русия релно има управляваща върхушка и малко обслужващи около нея и всичко друго е на дъното. Оцеляващите не са фактор в икономиката. Колкото до производството, само по себе си ако няма пазар за произведените стоки не носи нищо. Основния пазара за произведеното в Китай е в ЕС и Северна Америка. Без този пазар икономиката в Китай изчезва моментално. И Китай не е на сраната на Русия, а просто не подкрепя страните които са срещу Русия. Това са две много различни неща. Не случайно сега те си траят и не вземат пряко страна просто си чакат своя момент и няма да оставят и глътка въздух на Русия. Тя ще стане техния почети напълно безплатен и напълно зависим и подчинен източник на ресурси от които се нуждаят.
  • 34 Баце

    17 1 Отговор
    Тия смешници явно незнаят, че най-големият вносител на руски уран за АЕЦ е любимият им господар зад голямата локва, ама то про100тията ходи по чиляците не по гората.
  • 35 редник

    13 2 Отговор
    "Унгария има четири атомни реактора руско производство и предвижда да възложи на "Росатом" строителството на още два.ююююююю

    Мда-а, все още в €съюза има управляващи рпдолюбци с разум и достойнство!...
  • 36 Хохо Бохо

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Не я усещам":

    А помниш ли какво стана в Нигерия преди 80 години?
    Припомни си...
  • 37 нено

    6 1 Отговор
    Негодници , като искат и получават мизерия и неневист от нормално мислещите хора по света !
  • 38 редник

    9 1 Отговор
    "Унгария има четири атомни реактора руско производство и предвижда да възложи на "Росатом" строителството на още два."

    Мда-а, все още в €съюза има управляващи родолюбци с разум и достойнство!...
  • 39 разума

    3 2 Отговор
    Някой ще чуе ли какво иска най бедната държава в ЕС , но народа с референдум а не продажните и подкупени политици
  • 40 разума

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Полша и Литва":

    Сиреч ние си налагаме сами санкции и се самобичуваме, а големия свят Китай, Индия, Бразилия , Турция и т.н. барабар с западните офшорки и острови ще печелят и ще пеят и богаташите ще си почиват на Малдивите, Курилските острови, Дубай, Катар и т.н. Това е истината колкото и да не се харесва на някои.
  • 41 оня

    4 0 Отговор
    Тъ па ци:))
  • 42 оня

    4 0 Отговор
    Пу де ли:))
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 много грубо

    4 0 Отговор
    И комини няма да имате!На гола баня ще лягяте....
  • 45 хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "007":

    ако случайно отидеш в Белорусия, няма да искаш да се върнеш в България
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 тези са дебили

    1 0 Отговор
    как не разбраха, че тъпите им санкции реално удрят европееца. Щом искат санкции срещу руския ядрен бизнес, значи автоматично Украйна, България, Унгария, Словакия и Чехия трябва да си спрат АЕЦ, които имат на териториите си. Всички до една и първо Украйна, дето в момента ако има ток тук-там идва от трите АЕЦ-а. На руснака, подобни санкции няма да му навредят - и без това строят в Египет, Турция, Бангладеш, Индия и предстои в Саудитска Апрабия и Китай.
    Вероятно, тази идея е "подшушната" от САЩ, та да могат да съживят умрялата Уестнгхаус. Нали и без това ни изнудиха да вземаме гориво от Уестнгхаус, тогава не е нужно да въвеждат санкции, тъй като всички блокове дето ще ползват това гориво ще се спрат поради многото проблеми и брак в горивото. Да изчакат малко и всичко ще им се нареди.
Новини по държави: