Last news in Fakti

16 Януари, 2023 10:00 3 027 59

Факт: Путин загуби газовата война срещу Германия

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • алексей милер-
  • германия

В същото време Берлин засилва военната си помощ за Киев, което може да се разглежда като още едно, косвено доказателство за провала на кремълската "специална газова операция"

Факт: Путин загуби газовата война срещу Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази война Путин вече я загуби: германците нито мръзнат в домовете си, нито предприятията в страната спряха да работят. Шантажът на Путин се провали - Русия загуби газовата война. Коментар от Андрей Гурков:

Още е рано да говорим за военно поражение на Русия в Украйна, но Владимир Путин вече загуби газовата война срещу Германия. Това можем да го кажем със сигурност. След като по средата на отоплителния сезон газохранилищата на страната, разполагаща с най-големите мощности в това отношение в целия ЕС, са запълнени до над 90 процента, Германия вече няма защо да се опасява от някакво спиране на руските доставки или пък от недостиг на синьо гориво.

Газовият шантаж над Германия, която до началото на войната внасяше именно от Русия повече от половината нужни на страната количества природен газ, беше за Москва ключов елемент в изнудването на ЕС с цел максимално да бъде отслабена подкрепата, която европейците оказват на украинския народ и неговата армия.

Най-силната европейска икономика може и без Газпром

Но този план се провали. Германците нито мръзнат в домовете си, нито пък предприятията в страната спряха да работят. А Берлин се избави от страха си, че в своя гняв Русия ще спре енергоносителите за германската икономика. Германия сама се отказа от руските въглища и суров петрол - в рамките на ембаргото на ЕС. А от края на август 2022 година страната вече не получава нищо и от Газпром. С други думи: вече пети месец Германия живее и без тръбен газ от Русия, който доскоро беше смятан за незаменим.

И какво сега? Най-голямата европейска икономика се справя отлично и в новите условия. Вярно, че след такова рязко прекъсване на дългогодишните вериги за доставка на енергия и значителното поскъпване на цените рецесията през 2023 все още изглежда неизбежна. Множат се обаче признаците, че в Германия тя ще бъде сравнително мека, а рекордната инфлация вече започна да спада.

В същото време Берлин засилва военната си помощ за Украйна, което може да се разглежда като още едно, косвено доказателство за провала на кремълската "специална газова операция". В първите дни на януари германското правителство промени досегашния си подход и реши да достави на Украйна и бойни машини за пехотата. А скоро вероятно и тежки танкове - дискусията за това вече е в разгара си.

Сега от два източника едновременно - от пазарния регулатор и от професионалната общност - населението и бизнесът получиха недвусмислен сигнал за отмяна на газовата тревога.

Първо регулаторният орган - Bundesnetzagentur - обяви, че "недостигът на газ тази зима става все по-невероятен", както и че резките колебания на цените вече спират и ще се стабилизират около сегашните им нива. След това и от Съюза на операторите на германските газохранилища INES представиха актуализираната си прогноза за 2023 година, според която към края на тази зима капацитетите ще бъдат запълнени на две трети. А това ще позволи да се обезпечи 100 процента запълване на хранилищата до септември.

С други думи: германският бизнес и частните домакинства могат да бъдат спокойни, че няма да има недостиг на газ нито през тази, нито през следващата зима. Стига, разбира се, да продължат да икономисват активно, както в момента.

Газпром загуби най-важния си външен пазар

Но дори и при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата, примерно при големи студове, намалени доставки на втечнен газ поради високо търсене в Азия или напълно преустановяване на руските доставки за Европа и нужда да се черпят количества от германските газохранилища - дори и при такъв сценарий Германия ще успее да избегне дефицита на газ както в сегашния, така и през следващия отоплителен сезон, категорични са от INES.

Тяхната оценка на практика представлява потвърждение на експертно ниво, че Путин е загубил започнатата от него газова война. Германия навлезе в 2023 година без руски газ, но и без да се страхува от неговата липса. Точно в това се състои пълното поражение на Кремъл. Сега той повече не може да използва газа като оръжие.

Друг резултат от това руско поражение е фактът, че държавната компания Газпром загуби основния си външен пазар - доскоро именно германците получаваха една четвърт от целия експорт на Газпром.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германия

    72 27 Отговор
    Загуби евтината газ от Русия и се чуди кво да прави и се надупи на.....

    Коментиран от #18, #45

  • 2 СССРБарета

    79 24 Отговор
    Уолстрийт: Байдън загуби икономическата война срещу Русия! Руската федерация не само че не фалира а изуми всички с устойчивостта на икономиката си!
  • 3 Последния Софиянец

    72 26 Отговор
    Нито засилва военната помощ,нито е спечелила газовата война Германия.Пълни лъжи.

    Коментиран от #48

  • 4 Смех

    22 21 Отговор
    Ква гермяния бе в немскияткенеф има 6 милиона ушанки
  • 5 Айде честита

    54 10 Отговор
    "печалба" на дойчистан, ха ха ха...
  • 6 деррфт

    72 23 Отговор
    Ами "честито" на германците. Мислех си че най големите глупаци са в България, но винаги е приятно да разбереш че има поне толкова прости като нас българите. Спечелиха по високи цени на газа , а от там и фалит, глад и мизерия. Европа я чака фалит и мизерия. Дето се вика "честито".

    Коментиран от #14

  • 7 Левски

    49 20 Отговор
    Санкциите на западна нямат никакъв ефект върху руската икономика! В русия има абсолютно всякакви стоки на абсолютно достъпни цени! Страната продължава да е с отворена икономика, собствено производство и собствени средства за търговия! Успешно формира и нови търговски съюзи са алтернативни методи на разплащане!

    Коментиран от #51

  • 8 Крум

    51 11 Отговор
    Още има накъде да се качват цените на стоките за крайния потребител. DW да не плаче на чужд гроб,времето ще покаже какво и кой е загубил.
  • 9 Германец

    24 48 Отговор
    Ма той си е мислел, че някой в Германия се плаши от шантажите му ли? :)))) Тоя ленинградски таксиджия не познава германците, дори при положение, че е живял и работил в Източна Германия, и дори говори немски. Можеш да извадиш дребния уличен бандит от улицата, но не можеш да извадиш улицата от дребния уличен бандит, дори да живее в Геленджик и да седи на 30 метрова италианска маса :))))

    Коментиран от #24, #32

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Борби и Победи!

    46 16 Отговор
    Днес явно е ден на прапаганден зеле да възпява "Великите Победи" на колективния Запад. Интересно, какъв ли резил се прикрива с всичко това? То ще излезе наяве де
  • 12 Българка

    22 44 Отговор
    Очакваме Путин да изгуби войната в Украйна, руските агресори да бъдат изтеглени или отблъснати от украинска земя, за да има най-сетне мир и се сложи край на всякаквите кризи и инфлация

    Коментиран от #19, #52

  • 13 Бай ти Ганьо

    41 14 Отговор
    ФАКТ: Светът вече не се плаши от американските санкции! На 24 февруари онова недоразумение Лиз Тръс предрече фалит на руската федерация в рамките на три месеца! Е, една година по-късно не само че няма фалит ами има икономически растеж!
  • 14 Дай боже

    16 28 Отговор

    До коментар #6 от "деррфт":

    На всеки да е фалирал като германците. Провери колко трилиона имат домакинствата в Германия в спестовни сметки да разбереш някой неща

    Коментиран от #57

  • 15 ЕвроАтлантически шарлатанин

    41 7 Отговор
    Все още чакам от ДВ анализ на ситуацията относно случващото се в Соледар и Бахмут, за аферата NEXO ?!??!!?
    Обаче нема и нема..

    Мълчат като пукали..
  • 16 12343211

    23 8 Отговор
    Нишо не се губи в природата.
    Германия от трън на глог.
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    22 3 Отговор
    А кой е автора?
  • 18 кви хора

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Германия":

    така е, Германия загуби и немците още не го осъзнават..

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Германец

    11 20 Отговор

    До коментар #18 от "кви хора":

    " и немците още не го осъзнават.." Добре, че са селските гении да им отворят очите :)))))
  • 21 Всъщност,

    27 12 Отговор
    Загубите за Германия са колосални и ефектът от това няма да закъснее. Тук влиза не само новата цена на газа, но и всичко, което Германия вложи в северните газопорводи. Не Газпром, Германия загуби най-евтиния си газов доставчик
  • 22 Мишел

    18 9 Отговор
    И през 1941 година СССР загуби войната с Германия.😃
  • 23 Фейк

    32 11 Отговор
    Няма такова нещо като "кремълска специална газова операция". Колективния Запад изгуби най-евтиния си газов доставчик, България - също. Последствията вече се виждат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Икономист

    26 11 Отговор
    Е аз ли нещо не вдявам - Русия продава по-малко газ на по-висока цена кото приходите за Русия са се увеличили двойно и според този Русия загубила газовата война.

    Та според този втечнения газ от къде идва до Германия, петролът, дизелът от къде идват - мълчат. Казват за нови терминали но никой не казва танкерите с втечнен газ от къде са - водят го търговска тайна. Индия се превърна в най големия износител на петрол а в Индия няма петрол и в същото време вносът от Русия се е увеличил многократно.

    Трябва да си плоскоглав соросоид за да ти светне че пак купуваме руски петрол и газ но през посредници.
  • 26 Последния Софиянец

    9 19 Отговор
    В алкохолната джамахирия ще се налага занапред да се куша кюмур и нефт, а бегерусоробите ще ядат обелки на сметището!
  • 27 Факт

    15 5 Отговор
    Това казва всичко: "Стига, разбира се, да продължат да икономисват активно, както в момента.":)

    Коментиран от #31

  • 28 дойч шисти

    15 6 Отговор
    Германия и Полша бяга първите, които подадоха заявки за 2023 към Газпром за доставки на нефт по петролопровода Дружба.

    А доставките на газ чрез реверс на евтин руски газ не са спирали, германския бизнес не е вчерашен, за разлика от американските евтини грантадэийски журналисти от американо- британсата пропагандна медия дв.
    Както бтв, и нова се водят национални телевизии, но са собственост на британо- американски офшори и хеджфондове.
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 18 Отговор
    Ембарго до дупка за съдраните ватници‼️
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пешо

    10 12 Отговор
    Руската икономика няма да фалира! Не може да фалира нещо дето го няма!
  • 38 ДВ краварските лъжци

    12 6 Отговор
    Ненормалните от ДВ отново се пробват да лъжат и реват без да знаят защо!
  • 39 Сандо

    7 3 Отговор
    ДВ,не бяхте ли държавна медия,призована да защитава интересите на страната си?Или някой друг вече ви е купил без знанието на германските граждани?

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пфууууу

    11 5 Отговор
    А България спечели газ на космическа цена и инфлация 50-60 %. Браво, благодари ти Урсула, благодаря ти Дойче зеле! Що не си евете...
  • 42 Вижти

    7 7 Отговор
    Приходите на Русия от продажба на нефт и газ са нараснали с почти една трета през годината.
  • 43 шопендар

    7 5 Отговор
    миналото лято анализатори предвещаваха че путин ще моли някой да му купи газта,и петрола,-и този момент вече е факт
  • 44 Жена

    4 4 Отговор
    Нима? 2022 Германия успя да напълни газовите си хранилища преди Русия да спре на 100%доставките на газ за Европа. А тази година?
  • 45 Въпросът е

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Германия":

    На кого ще се "надупи" Русия да продава своята газ след като очевидно загуби най-големия и най-платежоспособния си клиент!
  • 46 Хахаха

    7 4 Отговор
    А откога Германия произвежда газ. че и с Русия конкурира? Германия загуби руски газ и е станала роб на америката.
  • 47 Русофилите

    4 2 Отговор
    бълват гущери по Германия, защото ги е яд!
    Хааааа-хааааа-хаааааа!!!
  • 48 Финляндская зима

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    За кви газови войни приказвате?Газпром вече не е доставчик.Надяваха се от Газпром на сурова зима,а кво излиза?всеки ден +2+3.Друго си беше -20-30,ама не е.Снегът се стопи.Хората не могат ските да си карат.В Германия сигур е по-висока температурата.

    Коментиран от #50

  • 49 ех ДЗ

    3 2 Отговор
    Не е важно нито Путин, нито Ердоган, Пин или Байдън какво е спечелил или загубил.
    Важният въпрос е Дойчето какво спечелило и загубило.
    А то е, че съвсем скоро ще сме свидетели на ДЕ-инустриализацията на мотора на Европата - Дойчето.
    Света ще продължи да има нужда от икономика и съответно ресурси за тази икономика.
    До сега голяма част от нея се произвеждаше в Германия, а ресурсите бяха Руски.
    Изглежда, че за напред голяма част от икономиката ще е в юго-източна Азия и ресурсите пак ще са Руски. А къде ще е Германия ли? Да - това е въпроса. Риторичния де.
  • 50 въпросът

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Финляндская зима":

    Въпросът според мен е - какво се случва с икономиката и всички газо и енергозависими отрасли?

    Коментиран от #53

  • 51 ииии

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Левски":

    и си води нелошо една пълномащабна война на 150-1200км фронт.
  • 52 г-н Куку

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Ма г-жо буку.
    По каква причина ще свърши войната?
    Ако ще и всеки руснак свирки да прави на украинци, американци, европейци и евреи, войната ПАК НЯМА ДА СВЪРШИ.
    Защото не руснаците я започнаха. Не руснацията я искаха. И да, ако се предатат, продадат, надупят и каквото и да решат руснаците, войната няма да свърши - защото инициатора е друг. Защото желаещия война е друг.
  • 53 Мноо е ясно

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "въпросът":

    Случва се това,което не може да го спреш да не се случва.Посочи ми нещо,което не е инфлирало.Няма,нали?Само за един къс период от има няма 11 месеца и глей цените къде отидоха.Тва е,"панта рей" Не мога да го напиша на гръцки,ама учител.ят по математика често го казваше.Е,че понякога може да се случи в големи амплитуди,или точно там дет намекваш,та бий ли сме хората,от които зависи,или само споделяме мнение?Руският газ беше по-изгодно,но гледаш,че се случваха и изнудвания.Пъкбхората са свикнали на свободно развитие,макар и инфлационно

    Коментиран от #58

  • 54 пенко

    3 1 Отговор
    "ГАЗПРОМ " ИЛИ " ГЕРМАНПРОМ " АГОНИЗИРА ?????? ЗАЩО РУСИЯ Е СПЕЧЕЛИЛА ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЕНЕРГОПРОДУКТИ --А ШВЕЛЕН ШВАЙНЕ ГУТЕН -ТРЯБВА ДА ИКОНОМИСВАТ ---В РУСИЯ НЕ ИКОНОМИСВАТ !?!?!?!?!?
  • 55 БГ АНУСНА БАКТЕРИЯ(РУ.СОФИЛ.ТАК)

    2 2 Отговор
    Тукашните гнилостни бактерии са в потрес,така горещо се надлъгваха една на друга от лятото до сега,че Германия и ЕС били фалирвали вече,че сега от яд от бактерии масово стават на гъбна плесен !!!
  • 56 Германец

    3 2 Отговор
    Другаре, днес поработих в офиса. Бях по риза и официален панталон. Не съм обличал скиорските панталони и грейка. :)))) Явно не е достатъчно студена зимата за нуждите на Газпром. :))))
  • 57 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дай боже":

    Умник....кво като имаш пари , като никой не пуска газ по тръбите? Кво като имаш пари ако няма стоки по рафтовете? И най- накрая...какво ще произведеш, което да е по-евтино от китайското и да можеш да го продадеш с печалба? Кво като имаш 90% газ в хранилищата, след като бизнесмените викат- затваряме щото не можем да избием разходите?
  • 58 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Мноо е ясно":

    Много си прав, колега. Само да добавя откъде ще дойдат следващите 25% инфлация. След като вече няма отстъпка за горивата, 25% ще се вкарат в разходите и ще се калкулират нови цени с 25% нагоре. Нека да не са 25 % ,защото с един бус караш 1000 хляба , но няма да се мине без 20% покачване на крайните цени! и ТОВА Е САМО ОТ ЛИПСАТА НА ОТСТЪПКАТА! И ако не искат да ни дават отстъпка, явно искат да излезем на площада за да подготвяме новите избори за изберем новите стари господари.
  • 59 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Най - вяжното е да се стабилизира пазара на газ,за да се стабилизира и цената.Ние с моето семейство от няколко години сме изцяло на газ.И за сега сме много доволни.Но се надяваме на понижаване на цената.