Отидете към основна версия

5 511 128

Лондон: Русия удари блока в Днипро с пословично неточна ракета

  • русия-
  • ракета-
  • днипро-
  • украйна

Посочва се, че както и при предишните осем вълни от удари от 11 октомври 2022 г. насам и този път руските атаки са били насочени основно към украинската електрическа мрежа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 14 януари 2023 г. изстрелвайки десетки ракети, Русия възобнови въздушните удари с далечен обсег срещу украинска инфраструктура - първите от приблизително 15 дни. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Посочва се, че както и при предишните осем вълни от удари от 11 октомври 2022 г. насам, и този път руските атаки са били насочени основно към украинската електрическа мрежа.

Голяма противокорабна ракета AS-4 Kitchen, изстреляна от бомбардировач Ту-22M3 Backfire, вероятно е ударила жилищния блок в град Днипро, причинявайки смъртта на най-малко 40 души.

"Русия погрешно намекна, че отговорна за това е украинската ракета за противовъздушна отбрана. Kitchen е пословично неточна ракета, когато се използва срещу наземни цели, тъй като радарната ѝ система за насочване е неефективна при диференциране на цели в градски райони", отбелязват от британското разузнаване.

Те посочват, че подобни оръжия са отговорни и за други инциденти с масови цивилни жертви, включително за удара по търговския център в Кременчук на 27 юни 2022 г.

От британското МО заявяват, че въпреки че някои ракети като Kitchen изначално са неподходящи за прецизни удари, войната в Украйна доказва, че неспособността на Русия за нанасяне на удари на далечни разстояния е по-дълбока.

Много вероятно е тя да се затруднява с динамичното идентифициране на цели и с достъпа до бърза и точна оценка на щетите от сраженията.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: