Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2023 16:24 5 814 49

Как руска ракета порази кариерата на съветник на украинския президент

  • олексий арестович-
  • днипро-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

До вчера по официални данни на украинските власти 44 души са били убити при удара с руската ракета в град Днепър, а издирването на повече от 20 души продължаваше, посочи Ройтерс

Как руска ракета порази кариерата на съветник на украинския президент  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Олексий Арестович, съветник в канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски обяви вчера, че е написал писмо за подаване на оставка, съобщиха световните медии.

"Искам да дам пример за цивилизовано поведение: принципна грешка означава оставка", обясни решението си Арестович, цитиран от Би Би Си. "Последният път, когато подадох оставка, месец и половина по-късно избухна война. Нека видим какво ще се случи този път", добавя той в коментарите към публикацията.

Според говорителя на президента Сергей Никифоров ръководителят на президентската канцелария на Украйна Мария Витушок е подписала заповед за уволнението на Арестович. Това съобщи "Украинска правда". Уволнението е свързано с непроверено изявление на Арестович относно обстоятелствата, при които руска ракета е поразила жилищна сграда в Днепър.

Сред загиналите в събота следобед при удара в Днепър са шест деца, а 79 души са ранени, написа президентът Володимир Зеленски в Teлеграм. Според Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент, броят на жертвите включва две дузини хора, които първоначално бяха обявени за изчезнали в многоетажната сграда, в която са се помещавали около 1700 души, припомня Асошиейтед прес. Около 400 души загубиха домовете си, като 72 апартамента са напълно разрушени, а други 236 са повредени до невъзможност да бъдат поправени, се казва още в съобщението на кметството на Днепър..

Ракетният удар предизвика вълна от възмущение в Украйна и съюзниците на Киев.

Само че вечерта на 14 януари Олексий Арестович заяви в канала на ЮТюб "Фейгин Live", че ракетата, която е унищожила част от жилищен блок в Днепър, е била свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана, паднала е върху висока сграда и се е взривила. Възмущението в Украйна се насочи към него.

А информацията веднага беше подета от руските медии. Според мнозина в Украйна това прибързано изявление е било от полза на руската пропаганда.

Дори прессекретарят на Владимир Путин се позова на думите на Арестович, когато коментира ситуацията в Днепър, припомня Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските атаки "не поразяват жилищни сгради" и предположи, че ударът е резултат от украинската противовъздушна отбрана - заключение, до което според него са стигнали и "някои представители на украинската страна".

По-късно Арестович се отказа от коментарите си, като се позова на умора, но също така заяви, че е дал ясно да се разбере, че е изказал само предварителна теория.

Във вторник сутринта Арестович публикува снимка на писмото, с което подава оставката си, и призна, че е допуснал "фундаментална грешка".

"Поднасям искрените си извинения на жертвите и техните роднини, на жителите на Днепър и на всички, които бяха дълбоко засегнати от преждевременно погрешната ми версия за причината за удара на руската ракета по жилищна сграда", написа той.

Командването на военновъздушните сили на Украйна бързо опроверга думите на Арестович, заявявайки, че украинските военни не разполагат със средства, способни да свалят ракети X-22. "От началото на руската военна агресия на територията на Украйна са изстреляни повече от 210 ракети от този тип. Нито една от тях не е била свалена от средствата за противовъздушна отбрана", заявиха от украинските ВВС в събота. Това беше потвърдено и от военни експерти.

Поради това изявлението на Арестович предизвика осъждане в социалните мрежи и призиви към президентската канцелария официално да го освободи от поста му.

Още следобеда на 15 януари Арестович обясни думите си с липсата на сън и недостига на време за проверка на информацията.

Той написа това в Телеграм. Първоначално Арестович се извини, но по-късно оттегли извинението си.

"Момчета, просто съм уморен. 320 дни вечерни предавания на живо, в допълнение към останалата ми работа, постоянна липса на сън, постоянно претоварване с информация, командировки. Милиони контакти на ден и всички със... "свръхспешна и свръхважна" информация", обяснява той условията си на работа по време на войната.

По думите на Арестович той трябвало постоянно да анализира информацията, която получава, няма персонал, който да се занимава с това, поради което отговарял за куп "информационни и практически" процеси.

"Изпълних сложно информационно упражнение пред Фейгин. Още преди излъчването бях в състояние, в което заспивах прав и едва движех езика си", обяснява Арестович.

Още на 16 януари, в предаването „Фейгин Live“ той излага допълнителна версия за случилото се.

Според него думите му са били използвани от "фермата за ботове" на Медведчук, както и от украинската опозиция, за да навредят на Украйна.

Арестович настоява, че позицията му е твърде скромна и незначителна, за да придаде на думите му толкова голяма тежест, и още веднъж се извини на семействата и приятелите на жертвите на трагедията в Днепър за думите си.

Ракети Х-22 като тази, която разруши жилищния блок в Днепър, са били използвани и при други атаки с голям брой жертви сред цивилното население, включително при удара по търговски център в централния украински град Кременчук през юни, при който според официални лица са загинали над 20 души, припомня АП.

До вчера по официални данни на украинските власти 44 души са били убити при удара с руската ракета в град Днепър, а издирването на повече от 20 души продължаваше, посочи Ройтерс.

Каква ще бъде съдбата на Арестович оттук насетне предстои да се види. Но тя едва ли ще повлияе на хода на войната в Украйна. Но върху инвазията ще окаже влияние изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от вчера, че поради нарастващите военни нужди през следващите години армията на страната ще увеличи броя на военнослужещите си от сегашните 1,15 милиона на 1,5 милиона, предаде АП.

Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    134 14 Отговор
    Вчера арестович, днес цялото ръководство на мвр. Време е опллаквачките дежурни пред козяк да ревнат за зеления наркоман. Скоро ще го отстрелят господарите му.

    Коментиран от #42

  • 2 пешо

    129 9 Отговор
    на украйнското ПВО е ракетата
  • 3 Вашето Мнение

    120 8 Отговор
    И какво се случва с контраофанзивата, малко съм безпокоен. Вече втора седмица джурналято тук нито дума, нито вопъл ни стон.

    Коментиран от #44

  • 4 вай вай

    60 6 Отговор
    на него хич не му пука. За втори път му е.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    84 6 Отговор
    Пешките падат от дъската ‼️‼️‼️
  • 6 Псевдоним

    63 4 Отговор
    По-добре не пишете за този, че още повече се размирисва.
  • 7 НОВОРОСИЯ

    110 7 Отговор
    най накрая истината се показа и в този сайт, че укрите са виновни за жертвите

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТОВА Е

    2 71 Отговор
    Това е този дето сваля руски ракети по телевизора. Русофилите не му вярваха а са супер много му вярват хаха
  • 10 Факт

    120 7 Отговор
    Че то цяла Украйна знае ,че военните сами гърмят по цивилните си заради антируската пропаганда.Само в Мариупол държаха в плен стотици жени и деца в подземията.Арестович просто им каза истинат-свалиха руска ракета в жилищен блок,иначе заминаваше пдстанцията.
  • 11 да де

    95 3 Отговор
    Нещо започнаха да дават фира дори когато казват истината, що така?
  • 12 Да, бе

    85 6 Отговор
    Шефа му не се умори да реве, краде и да избива народа си, пък тоя кога успя да се измори чак толкова!

    Коментиран от #48

  • 13 Змия

    86 3 Отговор
    какво става нашия Кирчо пак е затънал до шия в гов на оказва се че тайно е продавал на зеленски оръжие и снаряди

    Коментиран от #18

  • 14 Гранта ви говори

    86 3 Отговор
    А падналия френския хеликоптер в Киев,какво порази?
  • 15 3.14К

    110 5 Отговор
    Украинският Гьобелс веднъж каза истината и беше уволнен. Оставката му изпревари подписката на фашизоида Гончареко за неговото отстраняване и обвинение за държавна измяна. Преди два дни Арестович даде интервю, където съвсем еднозначно определи отношението към рускоговорящите украинци и УПЦ като геноцит. В друг момент отбеляза, че ако украинците разберат истината за войната, ще изметат за половин ден цялото управление на държавата.
  • 16 Запознат

    78 5 Отговор
    Блока е бил миниран предварително от фашистите за да хвърлят вината на Руската армия с цел отвличане на вниманието от загубата на Соледар.
  • 17 Стига бе

    72 4 Отговор
    Стоят
    По-късно Арестович се отказа от коментарите си, като се позова на умора, но също така заяви, че е дал ясно да се разбере, че е изказал само предварителна теория.
    ,,,,,,,,
    Смях, ние сме хванати от гората..
  • 18 НТН

    51 1 Отговор

    До коментар #13 от "Змия":

    Веднъж заразен от комисионерството Кире, е до живот, че и при зеления ходи да се кланя...
  • 19 Окраин4ев

    59 2 Отговор
    В Окрайна истината от 9 години нишо нежзнапи само пропагандата на Киев е важна
  • 20 Професора

    70 3 Отговор
    48 часа затъмнение заьСоледар само за мнима руска ракета пишат. Тива е западната пропаганда, а истината в Киев е забранена кажеш ли истината ти искат оставката, или те ликвидират.
  • 21 Прометей

    62 2 Отговор
    В (О)крайна да се говори истината е опасно и може да се влезе в затвора.
    Арестович съзира опасността и се извинява,че от умора вместо правилна пропаганда е казал истината.
  • 22 ЛЕОН

    45 3 Отговор
    Плана за блока е направен в Рамщайн от натовците.
  • 23 Урюрвкос

    56 3 Отговор
    панелите са разхвърляни от долу нагоре, няма парчета от ракета нито руска нито украинска и три ракети да гръмнат пак не могат толкова щети да направят.
  • 24 Запознат

    54 4 Отговор
    Чеченски терористи 1999г така взривяват жилищен блок в Грозни за да обвиняват пак Руската армия. Има снимки разрушенията са еднакви пожара тръгва от долу нагоре също като сега
  • 25 Макробиолог

    53 2 Отговор
    Всеки прави грешката да каже понякога истината.Човушко е.
  • 26 бомбето

    30 2 Отговор
    Ангажиране на фронта ще му помогне да усети истината.
  • 27 Алекс

    5 42 Отговор

    До коментар #7 от "НОВОРОСИЯ":

    Кой пуска ракети над цивилни, бе, копейкин?

    Коментиран от #39

  • 28 среднощен

    56 2 Отговор
    "Логична развръзка" - "оставки и паднали хеликоптери"... Всички се умориха от това безумие в Украйна - само Зеленски си е о.к.
  • 29 Ксаниба

    54 2 Отговор
    един път тоя паляк да каже истината, и ето - на!!!
    А бандеровците още от майдауна 2014 си трепят жителите без свян!!!!
  • 30 Смешниците,

    54 2 Отговор
    Факти отново заблуждават читателите си .Проследете 4 дни преди оставката на Арестович поведението и интервюто му пред западен журналист и ще видите ,че случая с ракетата е само предтекст на Факти .Явно Украйна си заминава и един от плъховете реши да скочи от кораба .
  • 31 Стоян Александров

    59 2 Отговор
    Кариера на УБИЕЦ, НА ПОДЛОГА, НА ЕВРЕЙСКИ ЛАКЕЙ, НА РОБ НА ДЯВОЛА, ВИЕ НА ТОВА КАРИЕРА ЛИ МУ ВИКАТЕ ? ВЕДНЪЖ ДА КАЖЕ ИСТИНАТА И Е УНИЩОЖЕН, ТОВА КАРИЕРА ЛИ Е ? ЗА МИСИРКИТЕ ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕ, НО ТОЗИ САМО СЕ Е ОБЪРКАЛ Д КАЖЕ ИСТИНАТА И ЧАОООООО.... СКОРО ВСИЧКИ НАЦИСТИ ЩЕ ГОВОРИТЕ ОСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА. И ПОСЛЕ В СИБИР ДА ЧУКАТЕ КАМЪНИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА....КАКВА КАРИЕРА САМО....

    Коментиран от #37

  • 32 Бу Бу

    56 2 Отговор
    Интересно как едно голямо нещастие промени информацията( пропагандата). До вчера Украинското ПВО сваляше всеки 9 от 10 изстреляни по Украйна Руски ракети. След това голямо нещастие се оказва, че те не само,че не свалят Руски ракети, ами дори нямали с какво да свалят такъв тип ракети и признават за 220( сигурно са повече) ракети ,който са поразили цели в Украйна.

    Коментиран от #35

  • 33 Друга ,,грешка" на Арестович!

    52 2 Отговор
    ,,Във вторник сутринта Арестович публикува снимка на писмото, с което подава оставката си..."
    Видях в нета въпросната снимка...!Веднага се набива на очи!Защо молбата за подаване на оставката му е на .... РУСКИ ,А НЕ НА УКРАИНСКИ ЕЗИК...!!!

    Коментиран от #34, #45

  • 34 ЯСНО!

    5 33 Отговор

    До коментар #33 от "Друга ,,грешка" на Арестович!":

    Много му станаха издънките на тоя Арестович...!Ясно,че е руски агент...!
    АРЕСТович,да се АРЕСТува немедлено...!
  • 35 Ами просто...!

    48 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бу Бу":

    Украинците сами се оплетоха,като пате,в кълчища от лъжите си...!
  • 36 мдаааа ... истината е в лъжата

    36 2 Отговор
    Ами за сетен път се доказва, че истината не води до добро за някой...
    Ако тоя си беше лъгал нон стоп кат зеленчука немаше сега да го боли главата!!!
  • 37 ТИГЪР

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Стоян Александров":

    Имаш (+)
  • 38 Уса

    31 2 Отговор
    Хората в Америка казват,че ракетата била украинска а украинците в сащ обвиняват фашистите
  • 39 любопитен

    30 2 Отговор

    До коментар #27 от "Алекс":

    Ракетите на САЩ и коалиция в Багдат над какво летяха бе центович?
  • 40 дребни случки

    38 2 Отговор
    Олексий(Люся) Арестович казал без да иска поради умора истина, заради която му поискаха оставката и обвинение за държавна измяна, той изпреварващо я подаде сам. По--рано (4 дни) дава телевизионно интервю, в което определя политиката на правителството и лично на шефа си приятел Зеленски като безотговорна и престъпна и т.н.
    (Интервюто го има в нета, води се на украински, може да се ползуват субтитри на български). Какво става там, да не му случат случка и на Люся, както се случи миналата година на трима от групата за преговори с Русия...!?.
  • 41 Уса

    29 1 Отговор
    От американците научих едно важно правило,че когато решиш да лъжеш използвай за основа част от истината,която се съдържа в лъжата.Така лъжата ще стъпи здраво и ще има над 50% успеваемост.Ако в една лъжа няма никаква истина значи си болен мозък недей да лъжеш ставаш смешен
  • 42 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    А бе, НАЛИ УКРО-ЗАЩИТАТА СВАЛЯШЕ 90 % ОТ РУСКИТЕ РАКЕТИ?? 🤣😜А СЕГА ТВЪРДЯТ, ЧЕ НИТО ЕДНА ОТ 210-ТЕ РАКЕТИ "Х-22" НЕ Е БИЛА СВАЛЕНА? А СЕГА ДЕ? СМЯХ, СМЯХ, СМЯХ.. 😈
  • 43 Мнение

    17 2 Отговор
    Там не е демокрация.Като се каже истината и му скачат.Накараха го човека да подаде оставка,защото не се връзва с тяхната пропаганда.
  • 44 aнтифен

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето Мнение":

    Имаме поговорка Страх лозе брани... та и те, коя страна да вземат
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 НИКО

    14 3 Отговор
    А ЧОВЕКА КАЗА ИСТИНАТА ТОВА Е ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА ИСТИНАТА ТЕ УВОЛНЯВАТ
  • 47 Помнете историята!

    7 1 Отговор
    Изказването на истината се наказва!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хихи

    2 0 Отговор
    То па голямата кариера. Съветник. В една власт има стотици съветници.
Новини по държави: