Отидете към основна версия

6 223 119

Пентагонът съветва Киев: Не бързайте!

  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • володимир зеленски

Новият пакет военна помощ на САЩ и Европа за Украйна е различен от предишните и основното, което го отличава, е, че съдържа много повече системи, които могат да се използват при нападение, пише руската редакция на BBC

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителите на САЩ съветват украинците да отложат нова голяма офанзива, докато всички оръжия от последния пакет не пристигнат и не бъдат усвоени в Украйна. Reuters се позовава на високопоставен американски служител направил изявлението под условие за анонимност.

Според този служител американците искат украинските военни да усвоят правилно цялото оборудване и оръжия, които са получили и ще получат в близко бъдеще.

Последният пакет военна помощ на стойност 2,5 млрд. долара, обявен от Пентагона предишния ден, включва 90 бронетранспортьора Stryker, 59 бойни машини на пехотата Bradley (в допълнение към 50-те такива машини в предишния пакет), осем зенитни установки Avenger, както и ракети за системите за противовъздушна отбрана HIMARS и NASAMS, авиационни ракети, артилерийски снаряди и много други. Официалният представител е потвърдил, че САЩ не планират да прехвърлят танкове М1 Abrams на Украйна, тъй като поддръжката на машините е твърде скъпа.

Новият пакет военна помощ на САЩ и Европа за Украйна е различен от предишните и основното, което го отличава, е, че съдържа много повече системи, които могат да се използват при нападение, пише руската редакция на BBC.

Пакетът на САЩ, в допълнение към обявените по-рано тежки Bradley, от които е обещано да бъдат доставени 59 единици, включва 90 тежки бронирани машини Stryker. Тези превозни средства са в основата на нов тип формирования в американската армия, така наречените бригади Stryker. Тези единици заемат нишата между тежките бронирани единици и леките пехотни единици.

Stryker е семейство бойни машини, базирани на модулна концепция. Това означава, че по същество той е платформа, на която могат да се монтират отделни модули, за да се превърне в бойна машина на пехотата (БМП), бронетранспортьор с картечница, самоходен миномет, разузнавателна машина, машина за командване и управление, линейка и други превозни средства. Една от модификациите е въоръжена със 105-милиметрово танково оръдие.

От една страна, Stryker не предлага същата защита като танковете или тежките БМП и е по-уязвим на бойното поле. Но от друга страна, това са колесни машини, които, за разлика от гъсеничните, могат да извършват походи на дълги разстояния, без да се нуждаят от платформени превозни средства.

Заедно с обещаните от Франция бронирани машини AMX-10 RC те могат да формират основата на частите за бързо реагиране, които могат да подсилят групировката в настъпление в кратък срок или да пренасочат войски към застрашен район за отбрана.

Друга точка от пакета с помощи от САЩ вече насочва директно към подготовката на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за настъпление. Това е оборудване за разрушаване за разчистване на препятствия и се използва за инженерна поддръжка при настъпление, за премахване на препятствия, включително на бетонни пирамиди, които руските войски и ЧВК активно инсталираха в тила си, подготвяйки се за отбрана. Какво точно се има предвид под този термин, американците не разкриват, но вероятно става дума за инженерни машини за разрушаване. Те са в състава на ВСУ още от съветско време, но са много малко на брой.

Освен тях американският пакет включва и много друго оборудване - 22 мобилни пускови установки за противотанкови ракети TOW, шест командни и контролни машини, 12 носителя на боеприпаси, 53 бронирани машини MRAP, 350 джипа HMMWV. Всичко това прави войските по-мобилни и при добра организация повишава бойната им ефективност.

Други държави също обявиха големи пакети с бойна техника за подсилване на украинските сухопътни сили, включително 50 шведски БМП CV90, въоръжени с мощно 40-милиметрово оръдие, 40 германски БМП Marder, 40 френски бронирани машини AMX-10RC, самоходни и теглени гаубици и много други. Към момента обаче само Великобритания е обявила доставките на 14 Challenger 2.

Логично продължение на тези доставки са основните бойни танкове. Още преди срещата на върха в Рамщайн в Европа се говореше много за прехвърлянето на германски танкове Leopard 2 на Украйна, но такова решение все още не е взето, най-вече заради позицията на Германия, която трябва да одобри прехвърлянето на тези танкове от собствения си или чужд арсенал.

Полският външен министър Збигнев Рау реагира най-гневно на информацията - украинците плащат с кръвта си за колебанието на Германия.

"Снабдяването на Украйна с оръжия, за да може тя да отблъсне руската агресия, не е някакво упражнение за вземане на решения. Украинската кръв се лее с пълна сила. Такава е цената на колебанието да бъдат снабдени с Leopard. Трябва да действаме, и то незабавно", пише Рау.

Преди време Полша обяви, че е готова да предостави на Украйна една рота от своите Leopard 2, но както и други страни се нуждае от разрешението на Берлин, за да ги предаде на украинците. CNN обаче съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е обещал, че ще "окаже натиск върху германците".

По-оптимистично звучат обаче украинските медии. УНИАН извежда заглавие, че украинските военни ще започнат така или иначе обучение на Leopard 2.

След срещата украинският министър на отбраната Олексий Резников заявява това. "Имаме пробив - това е възможност за страните, които притежават Leopard, да започнат тренировъчни мисии, курсове за нашите танкови екипажи. Оттук ще започнем, а след това ще продължим", заяви Резников пред украинската служба на "Гласът на Америка". Той допълни, че се надява Германия "спокойно, със собствени вътрешни консултации, да стигне до решение относно евентуалното прехвърляне на танкове".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: