24 Януари, 2023 19:07 1 743 40

Поредната масова стрелба в Калифорния отново насочи вниманието към този ендемичен проблем в САЩ

  • сащ-
  • стрелба-
  • оръжия

Този повече от сериозен проблем няма да бъде решен, докато не бъде постигнат известен консенсус във Вашингтон, а и изобщо между двете водещи американски партии - нещо, което не се очертава в близко бъдеще

Поредната масова стрелба в Калифорния отново насочи вниманието към този ендемичен проблем в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Калифорния, най-многолюдният щат в САЩ, стана вчера сцена на трета смъртоносна масова стрелба в рамките само на осем дни. 67-годишен мъж от китайски произход застреля седем свои бивши колеги, преди да бъде задържан от полицията, след като сам отишъл в полицейски участък, предаде Асошиейтед прес.

В събота мъж уби 10 души, преди да сложи край на живота си, по време на празненства по случай Лунната нова година.

Миналия понеделник бяха застреляни шестима души, сред които 17-годишна майка и 6-месечното ѝ бебе, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Местният шериф свърза "ужасяващото масово убийство" с уреждане на сметки между престъпни банди, занимаващи се по-конкретно с наркотрафик.

При това епидемията от масови стрелби в САЩ съвсем не се ограничава само до Калифорния. В понеделник двама ученици бяха застреляни в училище в щата Айова, предаде Асошиейтед прес.

Дебатите в САЩ за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия, които са масово разпространени в страната, продължават вече години, като се разгарят с нова сила след всяка поредна трагедия. При това разделението по въпроса до голяма степен се припокрива с дълбоката политическа поляризация в Съединените щати през последните години. Демократическата партия на президента Джо Байдън активно лобира за засилване на контрола върху огнестрелните оръжия. Основни противници на по-строгите регулации са републиканците и близкото до тях влиятелно оръжейно лоби - Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

И докато дебатите си вървят, масовите стрелби, при които има поне четирима убити, не спират да се увеличават през последните години. Броят им е нараснал от 273 през 2014 г. до 417 пет години по-късно, сочи статистика на Би Би Си. През 2021 г., в разгара на пандемията от новия коронавирус, бе достигнат пикът от 690 масови стрелби. Техният брой леко е намалял до 647 миналата година, когато ограничителните мерки, предизвикали една друга епидемия - от психически заболяване, бяха смекчени. Началото на Новата година съвсем не е обещаващо: масовите стрелби в САЩ вече са 39.

Смъртните случаи, причинени от огнестрелни оръжия, са неизменна част от живота в САЩ, отбелязва Би Би Си. Между 1968 и 2017 г. те са били 1,5 милиона - повече от всички жертви, дадени от Съединените щати от началото на войната за независимост през 1775 г. Рекордът от над 45 хиляди смъртни случая, било то убийства или самоубийства, бе поставен през 2020 г. - с една четвърт повече в сравнение с пет години по-рано и увеличение от 43 процента спрямо 2010 г.

Трудно е да се изчисли колко огнестрелни оръжия има в ръцете на цивилни по света. САЩ обаче безспорно са на първо място, далеч пред всички други държави. През 2018 г. в Съединените щати е имало 120,5 огнестрелни оръжия на 100 жители, посочва Би Би Си. За сравнение, втори е бил раздираният от кървав конфликт Йемен, където този показател е "само" 52,8 на 100. Сърбия и Черна гора са си поделяли третото място с 39,1 на сто. При това този показател се е увеличил значително в САЩ за по-малко от едно десетилетие - от 88,1 на 100 през 2011 г.

Любопитното е, че повечето от смъртните случаи, причинени от огнестрелни оръжия, всъщност са самоубийства. В над половината от случаите през 2020 г. - 54 процента, хората сами са избрали да сложат край на живота си.

Но дори при това положение, 19 364 убийства за една година са много. При това САЩ изпреварват в пъти по този показател Канада, Австралия или Великобритания - други англосаксонски държави, където традицията с огнестрелните оръжия обаче е различна. Още повече че увеличението от 75 процента за едно десетилетие отразява тревожна тенденция.

Освен това, въпреки видимото обществено недоволство, което е особено шумно след масови убийства, много американци всъщност са против затягането на контрола върху огнестрелните оръжия. Не бива да се забравя, че правото на американците да притежават оръжие - традиция още от времето на първите заселници и след това на Дивия запад - е вписано в конституцията.

Според проучване на "Галъп", цитирано от Би Би Си, делът на хората в САЩ, които подкрепят по-строгия оръжеен контрол, е намалял през 2020 г. до най-ниското си равнище от 2014 година. Само 52 процента от участниците в анкетата отпреди три години са се обявили за затягане на регулациите, а 35 на сто са били за това те да останат на сегашното си равнище, а 11 процента дори са призовали за още по-голямо разхлабване.

Впрочем не е учудващо, че в условията на дълбока политическа поляризация, основни застъпници за огнестрелните оръжия са привърженици на републиканците. Щатите, където са забранени огнестрелните оръжия, които могат да стрелят в автоматичен режим, пък са демократически бастиони като Калифорния, на тихоокеанското крайбрежие, и Ню Йорк на североизток. За сметка на това в половината от щатите в САЩ - 25, хората имат право да притежават огнестрелно оръжие без разрешително.

По всичко изглежда, че масовите убийства ще останат част от пейзажа в страната. Този повече от сериозен проблем няма да бъде решен, докато не бъде постигнат известен консенсус във Вашингтон, а и изобщо между двете водещи американски партии - нещо, което не се очертава в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този проблем за САЩ...

    35 1 Отговор
    ...не е...- ,,ендемичен " ,а по-скоро...- ,,епидемичен"... !
  • 2 Раданч Татлъту

    43 1 Отговор
    Ама те тека си се забавляват жителите на тая дръжавица!🐂🐵🐷🐵🐂🥳🤡👍
  • 3 Краварски ценности,

    41 0 Отговор
    които се опитват да наложат на останалия свят!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Потребител

    35 1 Отговор
    Искат да приберат пушкалата на народа, та да му извиват ръцете.

    Коментиран от #10, #11

  • 5 Факти

    1 41 Отговор

    До коментар #3 от "Краварски ценности,":

    В Русия има повече смъртни случаи от огнестрелно оръжие отколкото в САЩ на милион население. Да приемем ли, че мразиш "руските ценности", след като така заклеймяваш последиците от употреба на такова?

    Коментиран от #16, #17

  • 6 ха ха

    26 1 Отговор
    Истерията подхваната от Демократите (партията на Давос) преди 30-40 години дава резултат. В бесния си стремеж за контрол и ограничения на правата нападнаха правото за притежаване на оръжие. Втората поправка е под непрекъсната атака. Естествено е Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия да противостои. Има сериозна корелация на нарастването масовите стрелби и натискът върху обществото да махне оръжията. До 80-те години броят им е намалявал. Нещо като истерията за климата пробутвана от Давос - хората изперкват.
  • 7 Краварите са много зле!

    33 0 Отговор

    До коментар #3 от "Краварски ценности,":

    Не са в състояние да си оправят проблемите в собствената си страна...!А са се разчекнали по цял свят-,,ред" да ми въвеждат...!
  • 8 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    27 0 Отговор
    Нека там си се избиват американците, но да сме им колония е лошо за нас!
  • 9 Трепай

    23 0 Отговор
    и без туй кравите са твърде много.
  • 10 Напротив!

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Потребител":

    Ако имат пушкала, полицаите имат право да ги очистят на мига, затова че си бъркат в джоба за телефона или вафлата! 😀

    Коментиран от #33

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Потребител":

    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.

    Коментиран от #13

  • 12 Пловдив

    10 1 Отговор
    Репортер: Какво е мнението Ви за оръжията?
    ДедЪта: Тррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррр!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    КУПИХ СИ НОВИ САТЕНЕНИ ПРАШКИ
  • 14 Наркомандо

    10 3 Отговор
    Така е в свободомислещите демокрации. Двата пръста горе
  • 15 Госあ

    27 0 Отговор
    Краварника е на челните места по социално неравенство, недостъпно здравеопазване и образование, убийства и престъпления, обаче треало да вземаме пример от тях. Произвеждат единствено съмнителни оръжия, таратайки които самите те не харесват а карат японски, дънки, бърбън и фъстъчено масло. До вчера руснаците ги качваха на МИР, опа, на новата орбитална станция, обаче много напреднали били…
  • 16 Ехехе хе

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Не може да приемаме нищо, защото е факт, че САЩ води класацията по смъртни случаи от огнестрелно оръжие.. Няма как с лъжите си тук да промениш този факт.. Има го изнесен... Русия не е и след САЩ по смъртни случаи от огнестрелно оръжие, а много назад... Можеш да провериш...

    Коментиран от #18

  • 17 Хамсал

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Статистиката се взима на 100 000 души а не на милион. Като сравниш броя на населението на Русия и САЩ, ще видиш, че жертвите в САЩ са повече!

    Коментиран от #19

  • 18 Факти

    1 10 Отговор

    До коментар #16 от "Ехехе хе":

    "Не може да приемаме нищо, защото е факт, че САЩ води класацията по смъртни случаи от огнестрелно оръжие.. Не и ако се разпределят на милион население. Там Русия е пред САЩ и то с доста. Факт. Докъде стигна с ценностите, започваш ли да громиш руските, явно е, че те водят до доста по-тежки последици при огнестрелно оръжие.

    Коментиран от #22

  • 19 Факти

    0 15 Отговор

    До коментар #17 от "Хамсал":

    "Статистиката се взима на 100 000 души а не на милион. " Няма такова правило. Всяка статистика решава към каква група ще приравни резултатите. Това не променя НИЩО за крайните резултати. Както и да я вземеш, за еквивалентния брой население Русия има повече жертви от огнестрелно оръжие от САЩ. ФАКТ.

    Коментиран от #39

  • 20 Благой от водстрой

    16 1 Отговор
    Лошото е че тая държава учи другите как да живеят

    Коментиран от #21, #40

  • 21 Аааа, не

    0 13 Отговор

    До коментар #20 от "Благой от водстрой":

    А трябва русофилите да учат другите как да живеят. Те знаят най-добре, затова просперират .... опааааа .... чаааакай ...
  • 22 Госあ

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    Хахахахаха без коментар ! сащ са безапелационен лидер в убийствата от огнестрелни оръжия. Разликата с останалите страни е колосална ! Абсолютно същата като златните медали по математика и природни науки на Китай и Русия с останалите 😂😂😂

    Коментиран от #23

  • 23 Факти

    0 19 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    " сащ са безапелационен лидер в убийствата от огнестрелни оръжия" Не не са. За еквивалентен брой население Русия е пред САЩ по жертвите от огнестрелно оръжие. Зам, че русофилите са неграмотни и като прочетат нещо такова изпадат в шок, но другаре, запознайте се с ФАКТИТЕ и тогава. Поне когато ви се обърне внимание на тях!

    Коментиран от #24

  • 24 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Абе бай … разбира се, че цифрите които се дават за убийствата от огнестрелни оръжия са нормализирани. 😂 Виж, при медалите са в абсолютни стойности, ма разликата между Китай и Русия и сащ е толкова колосална, че и на промил пак не може да се сравняват.

    Коментиран от #25

  • 25 Факти

    0 9 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    "Абе бай … разбира се, че цифрите които се дават за убийствата от огнестрелни оръжия са нормализирани" Сега последно, къде жертвите на огнестрелни оръжия за еквивалентен брой население са повече - в Русия, или в САЩ? Вече разбра ли?

    Коментиран от #26

  • 26 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Факти":

    Несравними са. Както писах сащ са абсолютен хегемон !

    Коментиран от #27

  • 27 Факти

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Я дай цифрите примерно за 2020 за жертвите на онестрелни оръжия в Русия и САЩ, съответно. И източника да не забравиш.

    Коментиран от #29

  • 28 Жоро

    9 1 Отговор
    Пахахаха, в Щата където има най-строг контрол върху оръжията пак се стреля. Май цялото реване е за да се изземат легално притежаваните оръжия от гражданите, а реално пак ще има масови стрелби или кланета като в Лондон. ЛИБЕРАЛИ къде сте??? Защо мълчите???

    Коментиран от #30

  • 29 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Факти":

    Русия са след България. Само това ще ти кажа 😉 Дерзай !

    Коментиран от #31

  • 30 Мдаа

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "Жоро":

    Толкова са зле някои, че не разбират, че тия стрелби са доказателство, че трябва контрол върху оръжията или по-точно, върху това на кого се позволява да има такива.
  • 31 Факти

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Не ми разправяй врели некипели, ами давай цифрите и източника, да видим.

    Коментиран от #38

  • 32 Ша ими

    7 0 Отговор
    разфасовани джендири! На съ улучиле с кой да съ ибавът.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ситемата им е боклук!

    14 1 Отговор
    За това се самубиват масово.
    Олигархията създава илюзорна свобода, за да са им отвързани ръцете да ограбват, както собствената им държава, така и цял свят с постоянните им войни.
    За това имат право да използват наркотици, да имат оръжие и да се мислят за "свободни"! Но тези стрелби показват, че са дълбоко отчаяни и депресирани хора.
    УСА нямат бъдеще.

    Коментиран от #37

  • 35 Прлог

    6 0 Отговор
    Това отдавна не е ендемичен,а епидемичен проблем, пролог към гражданска война - от едната страна лумпените и свръхбогатата олигархия на Демократическата партия и от другата страна нормалните,работещи бели американци от Републиканската партия.
  • 36 Феник

    6 0 Отговор
    Хак им е.
  • 37 Американска мечта

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ситемата им е боклук!":

    Цял живот да плащаш ипотека и да пратиш детето си в колеж. За да постигнеш мечтата си, имаш пълната свобода да работиш на 3 места, да пътуваш стотици километри на ден, после скапан да се напиеш и дрогираш за уж релакс и накрая изперкваш. и преди да се гръмнеш, повличаш колкото може повече със себе си. Ми да си живеят с мечтите и да не ни натрапват тяхната "свобода".
  • 38 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Факти":

    Не е много лесно да се намери колко от убийствата за с огнестрелно оръжие , но за оценка на цивилизоваността на едно общество е по важно колко изобщо са убийствата ( включително с тъпото на брадвата). Та там цифрите са САЩ 6,5/100 000 души , Русия 7,3, България 1,0 ... Нека разсъжденията да почнат от тук! За да помогна на разсъжденията ( например на Ганьовците който се смятат за спасени със зелените карти в САЩ) ще дам и дълбочина на тия данни , в 90-те ( мутренските времена в БГ) убийствата в САЩ и България бяха на едно ниво около 4/100 000 от там едните нагоре другите надоле ...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 0809

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Благой от водстрой":

    Да, ама фащ е велика демокрация и дори куршумите са демократични. Те не убиват.Да следваме ценностите им.