Отидете към основна версия

5 961 93

Русия е ядосана! Този път от мисията на ЕС в Армения

  • русия-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Гражданската мисия беше създадена в отговор на искането на Ереван и ще извършва рутинно патрулиране и ще докладва за ситуацията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гражданската мисия на Европейския съюз в Армения може само да доведе и да изостри съществуващите противоречия. За това предупреди руското външно министерство.

ЕС твърди, че целта на мисията е да "допринесе за стабилността" в региона и да помогне за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан.

"Опитите на Европейския съюз да се закрепи на всяка цена в Армения, да отблъсне посредническите усилия на Русия, са в състояние да навредят на основните интереси на арменците и азербайджанците в техния стремеж да се върнат към мирното развитие на региона", посочиха от руското ведомство.

Те добавиха, че ключов фактор за стабилността и сигурността в региона остава създаденият през 2020 г. руски мироопазващ контингент, който ще "реагира на поведението на наблюдателите на ЕС".

Гражданската мисия беше създадена в отговор на искането на Армения и ще извършва рутинно патрулиране и ще докладва за ситуацията.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания