Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Януари, 2023 20:23 3 260 35

Реколтите от пшеница и царевица в Украйна отново се свиват

  • украйна-
  • русия-
  • пшеница-
  • зърно

Прекъсването на износа след нападението на Русия миналата година е оставило много фермери да произвеждат на загуба

Реколтите от пшеница и царевица в Украйна отново се свиват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Производството на царевица и пшеница в Украйна се очаква да спадне за втора година през 2023 г., като прогнозите са царевицата да не надхвърли 18 милиона тона, а пшеницата - 16 милиона тона, тъй като фермерите намаляват посевите поради войната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на група от зърнения сектор, пише БТА.

Тези прогнози за са най-добрият сценарий и спадът в производството може да е по-рязък в зависимост от времето и финансовите затруднения на фермите, каза ръководителят на Украинската асоциация по зърното (UGA) Микола Горбачов пред Ройтерс в кулоарите на Парижката конференция за зърното на "Аргус медия" (Argus Media).

По думите му заради прекъсването на износа след нападението на Русия миналата година е оставило много фермери да произвеждат на загуба. "За тях стана нерентабилно да произвеждат зърно и затова намаляват засадените площи", допълни Горбачов.

Като цяло, производството на зърнени и маслодайни култури в Украйна може да намалее до около 50 милиона тона от около 67 милиона през 2022 г. и около 106 милиона през 2021 г., според оценките на Украинската асоциация по зърното.

Украйна е успяла да изнесе около 30 милиона тона зърнени и маслодайни семена досега през сезон 2022/23, използвайки черноморския зърнен коридор, договорен с Русия, както и алтернативни маршрути през страни от Европейския съюз. Но изоставането в черноморския коридор и по-малко ефективната логистика на алтернативните маршрути създават високи разходи, които удрят цените на пазара, обясни Горбачов, като обвини Русия за забавянето на инспекциите на корабите в коридора.

Той посочи, че царевицата е особено засегната от финансови ограничения, тъй като е относително скъпа за отглеждане, сушене и транспортиране, към което се добавя и фактът, че около 10 процента от реколтата през 2022 г. е останала неприбрана, тъй като фермерите чакат някои полета да изсъхнат.

Министърът на земеделието на Украйна каза миналия месец, че производството на царевица през 2022 г. може да спадне до 22-23 милиона тона от 41,9 милиона през 2021 г.

Смята се, че производството на пшеница е спаднало до около 20 милиона тона миналата година.

При маслодайните семена производството на рапица и соя, които се считат за по-рентабилни за производство и износ, може да се задържи стабилно тази година на около 3 милиона тона всяко, информира Горбачов. Но производството на слънчогледово семе може да намалее поради трудностите, пред които са изправени местните съоръжения, които обикновено преработват реколтата за износ на слънчогледово масло, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аграр

    4 11 Отговор
    Бе не знам какво се сива, ама аз ще питам и Русия и Украйна - догодина от къде ще вземете семена за посев? Мунчовците които мотика не са хващали да не се обаждат много

    Коментиран от #9, #29

  • 2 Укропат

    5 0 Отговор
    Ами ние си казахме там едни милиони тонове пък то били други милиарди то пее а сега тоновете са други ама то това е заради фактора Путин... Не сме лъгали много. Ама даваме тон царевица за един танк и ДВ тона за самальоти. А Байрактари искаме бонус неплатенус.
  • 3 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Укрите ще се молят на Путин за къшей хляб.

    Коментиран от #6

  • 4 Уропитекантроп

    20 0 Отговор
    Казах ви аз. Спрете ги! Ето как започна: За първи път Русия ще бъде най-големият световен износител на пшеница. Най-вероятно експортът ще достигне 34 милиона тона за сезон 2017/2018 година. Това каза в интервю за „Агрозона“ Дмитрий Рилко, генерален директор на руския Институт за проучвания на селскостопанския пазар ИКАР. „Ние се отделяме от световния пазар, тъй като при нас и производството, и запасите продължават да нарастват.
    Гадове ,а?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Капитализъм

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ... в действие!!! Споко, т. н. колективен запад ще им дадем 🍌!!!
  • 7 Свива се и още ще се свива

    14 0 Отговор
    Хамериканците си купиха фабрика, пардон земите на Донбас на 08.09.1994год.
  • 8 Гошо

    14 1 Отговор
    В Украйна никой не е дал пшеница за таз годишната реколта. Краят на лятото ще жънат редовия ми. В най-лошият вариант, руски фермери ще засеят украинската земя със зърно, през есента на 2023г.
  • 9 Не бери грижа

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аграр":

    Рекорден добив на зърно в Русия за миналата година 140 000 000 тона. Хамериканците вече са на четвърто место едва с 40 000 000 тона

    Коментиран от #14

  • 10 оня с коня

    0 16 Отговор
    Доста хора СКОРОПОСТИЖНО ще умрат от глад по Света вследствие това "Свиване" на Зърнодобива в 5-тата /бивша/ в Света Украйна по износ на Зърно по простата причина че Цената ще скочи БОДРО и по-бедничките няма да могат да си позволят Хляб на трапезата.Което пък не значи че Руският Диктатор е осигурил Благоденствие на народа си - ТОЧНО ОБРАТНОТО,защото всичките Пари от Износ на ВСЯКАКВИ СУРОВИНИ/Зърто,Газ,Петрол,цялата Менделеева таблица и так дале/ отиват за МАСРАФА НА ВОЙНАТА!
  • 11 ...

    0 17 Отговор
    Това е последната година с фобра реколта за Русия. От догодина ще карат на просо. Семена за посев BASF няма да им даде. А държат 80% от световния пазар.

    Коментиран от #13, #30

  • 12 Гост

    1 12 Отговор
    Русонацистките терористи за това нападнаха Украйна,за да им вземат териториите и ресурсите,ама гледай тя каква става..
  • 13 И за това са помислили

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Руснаците работят в тази насока
  • 14 цирк московски

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Не бери грижа":

    Огромно постижение !!! Браво !!! Сега трябва само да завишат производството на балалайки и Лади и вече световен хегемон !!

    Коментиран от #18

  • 15 А бе

    2 0 Отговор
    Олио ще има ли, или някои пак ще се бият по магазините?
  • 16 фалконети

    6 0 Отговор
    Освен, че източна Украина е под окупация - житницата. Под руски контрол са и пристанищата за износа на зърно. Освен това се задава тотален дизелов недостиг на "Стария континент" и не само, а зърнопроизводство без дизел НЕМА! Тази година нищо не се усети, защото изнасяха продукция от преди войната. Края на тази година Леба ще е космос!!!! Пазара е свободен и недостига ще доведе до огромни цени. Аз леб не ям - на кето съм :)

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Илън МаZ

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "фалконети":

    Я ке пратим комбайни и трактори на ток, ке ги шофират от космоса !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мадуро Президент

    1 0 Отговор
    Модератор-че , кой се пеняви толкоз че го триеш, остави човечето да се иZходи бря,
  • 26 Арендатора

    3 1 Отговор
    Укрите не знаят ли ,че когато хвърлиш бумеранг, рано или късно той се връща при теб???

    Коментиран от #31

  • 27 Лост

    2 0 Отговор
    И кой ще изнася сега за бедните в Африка?А то май не стигна до там.

    Коментиран от #32

  • 28 Коментар

    2 0 Отговор
    Като дойдат танковете хич няма да има.За леопардите има снаряди с ураново ядро,а Пентагонът е обявил федерална поръчка за доставката на муниции с обеднен уран, като става ясно от документи, публикувани в регистъра за федерални поръчки на правителството на САЩ. Мунициите са за въоръжаване на танковете Ейбрамс,за Украйна.
    Зеления си продаде държавата за полигон,а народа за пушечно месо.Ще ги унищожи.
    Лудите ни бутат към световна война и то ядрена.
  • 29 асдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аграр":

    "Русия и Украйна - догодина от къде ще вземете семена за посев" - нещо си се оБаркл. Русия си има семена за посев. Покрайна няма. Няма и да има от къде да вземе ГМО семената на BASF които купиха МОНСАНТО. И сега в БГ кльопаме скапано ГМО укропско зърно пълно с пестициди. Та руско зърно ще има и е много по-добро от скапаното покраинско. Ама на Покрайна зърно вече и трябва защото вече я няма.
  • 30 Слепок

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    "Това е последната година с фобра реколта за Русия. " - грешка. Това беше ПОСЛЕДНАТА година въобще с реколта на Покрайна. Просто такава държава вече няма. И е добре. Няма да ядем ГМО бо.клу.ците на BASF(Монсанто).
  • 31 Ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Арендатора":

    За тоя бумеранг ссср и русия знаят най добре.Вдното се пръсна на парчета а другото е по неговите стъпки ха ха
  • 32 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Лост":

    Как кой бря, обора си продава там гмо-то
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Еееее

    1 0 Отговор
    АМИ СЪС КАКВО ША ХРАНИМ ЕСЕС ОВЦЕТЕ КАТО НЕМА ЗОБ. ША МИ ЯДАТ МАЛКИЯ НАБОР. Г О Л О Д О М О Р ПО ЕСЕОВСКИ. А МОЖЕ И ЗАМРАЗЕНИ МЕСО ТАМ НА ГРАНИЦАТА СЪС УНГАРИЯ ЗЕЛЕНИЯ СКЛАДИРАНО СМЛЯНО НАЦИСТКО УКЪРСКО МЕСО. ДЕСЕТКИ ХЛ. ВАГОНИ СЪС ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЧУВАЛА.
Новини по държави: