Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 12:35 1 298 8

Войната за Нагорни Карабах! Армения изпрати на Азербайджан предложенията си за мирен договор

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • никол пашинян

Вчера премиерът Пашинян още веднъж изрази готовността на арменското правителство и лично своята готовност да подпише мирно споразумение, което да стане залог за траен мир

Войната за Нагорни Карабах! Армения изпрати на Азербайджан предложенията си за мирен договор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армения изпрати предложенията си за мирен договор на Азербайджан, както и на съпредседателите на Минската група, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирана от БТА.

Това заяви днес на заседание на правителството арменският премиер Никол Пашинян.

"Вчера Република Армения завърши работата по пореден етап от споразумението за установяване на мир и отношения с Азербайджан и нашите предложения бяха изпратени на азербайджанската страна. Под предложения разбираме пълен проект на документ, съдържащ предложенията ни. Освен това изпратихме документа на страните съпредседатели на Минската група на ОССЕ", заяви Пашинян.

Арменската страна работи над проекта със следната логика: да бъде получен документ, който да бъде готов за подписване по всяко време. Премиерът каза още, че е ясно, че този документ трябва да бъде приемлив и за Азербайджан.

"И ние се надяваме, че ще успеем да надградим върху известния прогрес, на който станахме свидетели след третия кръг от преговори. Нашата визия е следната: документът трябва да съдържа логика на договорености, функционираща система на проверки и взаимен контрол, която да изключва всеки сценарий за нарушаване на трайния мир. Смисълът на това е, че подписването на документа не трябва да доведе до война вече на основата на мирното споразумение (това звучи абсурдно, но е възможен и такъв сценарий), а напротив - действително да доведе до траен мир", подчерта премиерът.

Вчера Пашинян още веднъж изрази готовността на арменското правителство и лично своята готовност да подпише мирно споразумение, което да стане залог за траен мир. Премиерът подчерта, че готов да понесе тази отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами лесно е

    10 10 Отговор
    Да върнат Нагорни Крабакх на Азеритв и ще има мир. Наглост безгранична…
  • 2 честен ционист

    2 5 Отговор
    Тия що не вземат да се обединят, както навремето Княжество България и Източна Румелия?

    Коментиран от #6

  • 3 Мир с турци

    8 9 Отговор
    е нещо като дървено желязо. Га турците върнат Кипър, тогава ще има мир.
  • 4 ЛиБеРаст

    10 2 Отговор
    Странна политика водят арменците! Двумилионна държава между Турция и Азербайджан трябва да стъпва на пръсти! Но въпреки това плюят към Русия. А съществуват само за да са преграда между по-тясно обединение между Турция и Азербайджан, което е неприемливо за другите в региона.

    Коментиран от #7

  • 5 ...

    3 2 Отговор
    И този път ли Джуджето носи бялото знаме и стои на колене пред Ердоган? Щото предния беше точно така.
  • 6 ВасИк Атанасова

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Едните са първите Християни в света а другине са мюсолмани

    Коментиран от #8

  • 7 Васик Атанасова

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "ЛиБеРаст":

    Либерист от кое село си ти ?
    Чети историята и ще видиш че цяла турция е арменска земя
    Вземи прочети една книга а не да пишеш тука
    Неподготвен
  • 8 честен ционист

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "ВасИк Атанасова":

    Глупости. Християнството се разпространява първо в Юдея, Египет и Кипър. Все едно в Източна Румелия 80% от населението не е било мюсюлманско?