Отидете към основна версия

2 951 22

За 49 евро можете да пътувате цял месец из цяла Германия

  • германия-
  • градски транспорт-
  • билет-
  • олаф шолц

Съюзът на германските транспортни предприятия настоява поне в първите месеци билетът да се предлага и в хартиен вид

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия реши: от 1 май 2023 всеки ще може да пътува с билет за 49 евро на месец из цялата страна. Това е дългоочакваният наследник на билета за 9 евро, който бе въведен за кратко през 2022. Какво трябва да знаете?

Германия най-после взе окончателно решение: от 1 май из цялата страна ще може да се пътува с месечен билет за 49 евро. Сега трябва само и ЕС да даде зелена светлина.

От коя дата ще се продава новият билет?

Билетът за 49 евро е дългоочакваният наследник на билета за 9 евро, който беше въведен за три месеца през 2022 година като част от мерките за облекчаване на хората в кризата, предизвикана от високите цени на енергията.

Новият билет ще се продава от 3 април и всеки ще може да се сдобие с него. Все още не е ясно дали билетът ще съществува само в дигитален вид. Това предстои да бъде изяснено. Съюзът на германските транспортни предприятия настоява поне в първите месеци билетът да се предлага и в хартиен вид.

Какво се случва с т.нар. Jobticket?

Билетът за 49 евро ще замести и т.нар. Jobticket. Всички служители, които са пътували досега с такъв билет, ще могат да преминат към новия абонамент. За фирмите, които осигуряват такъв билет на своите служители, ще важат 5% отстъпка в цената. Условието е обаче те да предоставят билета на своите работници с 25% отстъпка.

Решението за новия месечен билет, който да важи за цялата страна, бе взето още в края на 2022 година. Преговорите бяха дълги и вървяха не винаги гладко.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: