26 Януари, 2023 19:07 30 328 180

В Германия не си струва да се живее? Точно обратното

  • германия-
  • икономика-
  • работна ръка-
  • заплата

Журналистът припомня, че по доходи Германия е сред първите 20 страни в света, но в тази двайсетица фигурират и редица държави, ограничаващи свободите на хората

В Германия не си струва да се живее? Точно обратното - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Напоследък все по-често чета, че в Германия не си струвало да се живее. И силно се чудя", пише германският журналист Феликс Айк. На страниците на "Ди Велт" той обяснява защо е хубаво да се живее в страна като Германия.

"Ода на радостта" - така, назаем от Шилер и Бетовен, бихме могли да озаглавим есето на германския журналист Феликс Айк в "Ди Велт". Авторът от сърце признава, че много харесва живота си в Германия и обяснява защо. В началото на неговата колонка става дума за многобройните перипетии и изпитания, на които го е подложила работата му като журналист в Русия, в няколко бивши съветски републики и другаде в Източна Европа.

"Колко хубаво е да живееш в страна като Германия!"

"Всеки път, когато се връщам след подобни преживявания, си отдъхвам и си казвам: Колко хубаво е да живееш в страна като Германия! Всъщност въпрос на късмет е, че по рождение ми се полага германски паспорт. А иначе изобщо не бих казал за себе си, че съм патриот. И никога не бих облякъл футболна фланелка с националните цветове например. В същото време все по-често чета, че Германия не функционирала както трябва, че тук не си струвало да се живее. И силно се чудя. Та нали ние сме сред първите десет страни в Индекса за човешко развитие. Индексът, който показва в каква степен една страна осигурява на гражданите си дълъг и щастлив живот, високо равнище на познание и адекватен стандарт на живота."

Авторът влиза в задочен спор със своя колежка, която е кореспондент на "Ди Велт" в Сингапур и наскоро е написала колко е доволна, че вече не живее в Германия. Аргументите, които той изброява: "На първо място е факторът благоденствие. Лично за мен той драматично ограничава броя на страните, където бих живял. Според последните данни на Евробарометър две трети от германците живеят комфортно със своите доходи. По-висок е процентът единствено в Швеция (87%), Дания (86%), Финландия (84%), Нидерландия (82%) и Люксембург (80%)."

Журналистът припомня, че по доходи Германия е сред първите 20 страни в света, но в тази двайсетица фигурират и редица държави, ограничаващи свободите на хората. Вторият фактор, който го привързва към Германия, е здравеопазването: "В Германия то е по-добро, отколкото може да ви се види на пръв поглед. Въпреки основателните критики, стандартите все още са много високи. От собствен опит знам каква мъка е да нямаш добър зъболекар. В Москва ми се наложи три дни да обикалям поликлиниките, докато ми направят най-обикновена пломба. Накрая, въпреки наличието на здравна осигуровка, пак трябваше да платя 70 евро, като така и не разбрах дали това беше рушвет или такса. Срещу тази цена една възрастна жена с 25-сантиметрова стоманена спринцовка упои и парализира половината ми лице. А после, докато си припяваше някаква песничка от времената на ГДР, забрави да изчисти хранителните остатъци, които се оказаха под пломбата. Два месеца по-късно, пак с цената на много болки, работата оправи моят германски зъболекар (по ирония на съдбата - емигрант от Русия)."

Като лош пример авторът припомня и трагичното състояние на здравеопазването във Великобритания, където хората са принудени дни наред да чакат за лечение в спешните отделения. След здравеопазването той добавя и германската социална система като аргумент в полза на страната: "Тя предлага сигурност, каквато малко други страни могат да предложат. Базисното социално осигуряване с голяма вероятност е сред най-здравите и гъсти социални мрежи в света. Към това се добавят и държавните помощи за наем на жилище. Да, не е лесно да се живее само от социални помощи, но в случая "екзистенц минимум" е точният термин. Мнозинството пенсионери съумяват да живеят от пенсията си, макар че една четвърт получават по-малко от 1000 евро месечно и със сигурност биха се радвали на повече пари. И все пак: голяма част от човечеството може само да си мечтае за такива доходи. В Русия повечето безработни изобщо не подават молби за помощи, защото не си струват усилията за някакви си 20 евро месечно. А пенсиите са толкова ниски, че никой не може да води достоен живот с тези пари."

Най-големият плюс

Авторът добавя към всичко изброено за германската социална система и щедрите помощи, които държавата отпусна заради скока на енергийните цени. По-нататък в есето му става дума и за образователната система в страната: "Да, нямаме Харвард или Станфорд, но в Германия почти всеки може да следва безплатно - нещо, което е извънредна рядкост в световен мащаб."

Към края на есето си авторът стига до най-важната причина, поради която харесва живота си в Германия: "Германия е една супер демократична правова държава, която полага най-сериозни усилия за опазване на човешките права и свободи и осигурява във висока степен гаранция за правата и собствеността на гражданите си. Тук се провеждат честни и свободни избори. Всеки инакомислещ може да протестира, а дори най-големите откачалки имат право да публикуват."

Журналистът прави уточнението, че въпреки всички хвалби Германия не бива да изпада в самодоволство и трябва да инвестира още повече в образованието, в изследователската дейност и в здравеопазването. Есето му завършва така: "В крайна сметка за мен остават само малък брой държави и няколко големи града, където бих отишъл да живея. Но не защото в Германия е зле. Напротив: тук в небивала мяра са събрани на едно място благоденствие, свобода, социална сигурност и функционалност. Нека не забравяме това. И да бъдем благодарни."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 166 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бегай бе

    215 74 Отговор
    кой ше живее в тая западаща окупирана фашистка държава.
  • 2 Русофил

    88 135 Отговор
    Няма спор с руската пропаганда - най-доброто място за живеене в света е в Русия.

    Коментиран от #6, #13, #37

  • 3 Луд

    245 38 Отговор
    По статистика е супер .
    Но дефакто завод за роботи .
    Но за хора не е .
    Да наистина имаш всичко не не и това което те прави човек .
  • 4 ПалавНИК

    203 37 Отговор
    Въпрос на гледна точка, но в Германия се работи прекалено много. 47 часа седмично по спомен. Ами..... Не благодаря. В Дания, Франция и Австрия е по-малко и се живее по-добре. Отделно полицейщината на швабите е пословична.

    Коментиран от #121

  • 5 Бивш Германец

    225 36 Отговор
    За какво са ми високи брутни доходи като след удръжките получавам по-малко от България. В същото време бледолики почти не останаха там и е опасно да не си от боята.

    Коментиран от #12, #88, #154

  • 6 карамфила

    86 20 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    По майтапите си също като шегаджията киро спиро циганина който обарваше лена парапетова.
  • 7 Раданч Татлъту

    203 27 Отговор
    В Германия има мноо свобода.....,НО само ако квичиш срещу Путин,или ако искаш да си полово и климатично неутрален!😎🐵😁🥳🤡👍

    Коментиран от #33

  • 8 ЖЕКО

    186 31 Отговор
    ДОКАЗАНО ГЕРМАНИЯ Е КОЛОНИАЛНА СТРАНА НА АМЕРИКАНЦИТЕ БОГ ДА ГИ ПРОСТИ

    Коментиран от #11

  • 9 Стар канадец

    50 120 Отговор
    Същото чувство на облекчение изпитвам когато се завръщам в Канада, след като съм посетил роднините и приятелите си. България е хубава страна, но Канада е хубав и подреден дом!

    Коментиран от #38, #49, #54

  • 10 Павел пенев

    188 25 Отговор
    DW да кажат колко хиляди германци годишно напущат Германия отвратени от живота в тази бивша велика икономика.

    Коментиран от #171

  • 11 карамфила

    131 17 Отговор

    До коментар #8 от "ЖЕКО":

    Защо ми е да сменям българска колониална система с германска такава.

    Коментиран от #14

  • 12 ТИРбушон

    101 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бивш Германец":

    Нямашш ни най малка идея колко са данъците във Франция и Дания😃😃😃Немските ще ти се видят цветенце.

    Коментиран от #19

  • 13 Ииииии

    96 39 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Знаеш ли защо е така? Защото руснаците не можаха да ги опростачат...като нас и останаха нормални. Нас ни направиха досущ като западняците-зомбирани. .. С промити мозъци са всички от поколението родено след 90-те години на миналия век у нас... Елцин много бързо си отиде... и в Русия се пресече промиването на мозъците...

    Коментиран от #15, #17

  • 14 ЖЕКО

    116 21 Отговор

    До коментар #11 от "карамфила":

    А ЗА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ РОБСКИ НАРОД ПОТИСНАТ ОТ АМЕРИКАНЦИ И ЕВРОПЕИЦИ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬🇪🇺💯

    35 26 Отговор
    Незнам дали си струва еле не си струва❓Но знам с абсолютна сигурност че,
    ❗️🐆Немски Леопард е Оксиморон🐆 ,виж Немска Крава е друга работа❗️
    Шолц е трябвало да кръсти немските танкове, 🐮Кравата Милка🐄
    и тогава всичко щеше да е Ок, и Германия щеше да бъде Световна Империя/Райх по немско му и немските танкове щяха бъдат непобедими, тоест Кравите Милка щяха да превземат светът, не че сега не са, но по друг начин❗️
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Професора

    103 26 Отговор
    Германия е колония на ФАЩ

    Коментиран от #28

  • 19 Хммм

    49 22 Отговор

    До коментар #12 от "ТИРбушон":

    Чела съм, че в ЕС най високите данъци били в Германия...

    Коментиран от #40

  • 20 Така е

    66 98 Отговор
    Германия е много добра държава и спор няма. Който казва, че е лоша за живеене просто не е живял там. Само социалните помощи там са по-високи от заплатите в България. Опорките на руските тролове са ясни: имало много емигранти, бежанци и престъпници. А защо тези емигранти не отиват към хубавата Русия? Защото ще ги пратят за пушечно месо на фронта без никой да ги пита.

    Коментиран от #35, #172

  • 21 Оооох

    67 8 Отговор
    Проcълзих cе от умиление. Вече кaпе по тъчcкринa и не могa дa ппппппишaaa пппповечче.
  • 22 зевзек

    120 3 Отговор
    щом всичкото наше ром е там, значи добре се живее, безгрижни и сити
  • 23 Майна

    64 14 Отговор
    Всяка нация има и добри ,и лоши страни, като при човека
    Германците са и славяни, скрита истина ..
    Моята половинка е германска
    Мога да кажа,че навсякъде има човеци и..,,организми,,
  • 24 Колкото и да триете…

    41 59 Отговор
    …..истината не може да скриете! От Русия за половин година избягаха над 1 милион хора! От няколко месеца излизането извън страната на мъже межди 18 и 60 години е невъзможно!

    Коментиран от #134

  • 25 Струва си

    72 8 Отговор
    само да не си германец.На гърба му лежат и тежат повече,отколкото може да изхрани,дори да е само чипс и солети..
  • 26 Българин🇧🇬

    76 25 Отговор
    Като е хубаво в Германия айде марш на петоколонниците в Германия освобождавайте България от присъствието си

    Коментиран от #30, #59

  • 27 МАЛКА пенсИЯ

    73 22 Отговор
    Преди,ДВЕ СЕДМИЦИ,се върнах,от Германия. Стоях,2 седмици.Не знам долукоментиращите,били ли са там и кога.МНОГО Е ХУБАВО!Тук,у нас,ИМА ЦЕНИ ПО-ВИСОКИ,В ПЪТИ ОТ ТАМ.Говоря,за,Кауфланс,лидъл,била.

    Коментиран от #56, #91, #152

  • 28 Колония на САЩ

    22 48 Отговор

    До коментар #18 от "Професора":

    Е по добре от колония на Алкохолная, Безаналоговная!

    Коментиран от #126

  • 29 Бъдеще "светло" ги чака...

    96 24 Отговор
    Най-гадното нещо на света е да "живееш" в този бивш фашистки, а понастоящем полицейски, псевдо либерален и истински либерастки, маймунарски развъдник в който германците вече са на до изтребване за сметка на всякъква цветнокожа, арабска, африканска, негърска и азиатска сган!
  • 30 За разлика от вас Русофилите

    27 43 Отговор

    До коментар #26 от "Българин🇧🇬":

    ….на нас Българите с Европейско съзнание ни е много добре в България! Виж, за вас русофилите не знам!

    Коментиран от #39

  • 31 Българин

    46 28 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е АДЪТ НА ЗЕМЯТА!

    Коментиран от #73

  • 32 Пич

    46 6 Отговор
    Болно племе.

    Коментиран от #162

  • 33 Луд

    80 9 Отговор

    До коментар #7 от "Раданч Татлъту":

    Ааа не си прав ,в Германия може да казваш каквото си изкаш .
    Ама само на ум
  • 34 Мммда

    81 8 Отговор
    При положение, че в Германия бяха извикани и настанени много различни арабски персонажи и сега и тия от Украйна, се оказа, че колкото бежанци са настанени толкова и немци са се изнесли от родината си вече и 80% от тях са си разпродали имуществото и бизнеса- няма да се върнат.
  • 35 Хммм

    79 10 Отговор

    До коментар #20 от "Така е":

    Напротив, живяла съм в Германия (Западната част) дори, когато все още не се бе напълнила с мигранти и не ми харесва... Сега живея в друга страна от Еврозоната и си е десет пъти по супер.... Говоря като чисто битово, а не политически, кой от кого е окупиран....То цял ЕС е окупиран.... и няма самостоятелна политика..
  • 36 Луд

    73 9 Отговор
    А колкото до немските заплати са досуш като захаран памук . ЛАПАШ НЕЩО ГЪЛТЪШ НИЩО“
  • 37 Мммда

    32 13 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Тоталитаризмът е еднакъв както в Германия така и в Русия, препокриват се изцяло.

    Коментиран от #58

  • 38 ракетко

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Стар канадец":

    Иво ?
  • 39 Хммм

    39 3 Отговор

    До коментар #30 от "За разлика от вас Русофилите":

    Като си на копанкята на НПО, как няма да ти е добре.

    Коментиран от #43

  • 40 ТИРбушон

    65 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Провери. Ще останеш изненадана😄😄😄 Франция твърдо води. Там дори е леко безмислено да работиш ако нямаш собствен бизнес. Веднага след това са Скандинавия и Швейцария. Не съм сигурен за Германия, но все пак от 4300 евро ми оставаха 2800. Което не е лош резултат, докато не ме набараха че не съм женен😆😆😆 Те тогава ме потопиха с още 5% и със задна дата.

    Коментиран от #45

  • 41 безпартиен

    60 10 Отговор
    Германия с германци?Ами те,истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!!Останаха тези дето сега ще хранят мюслита и мургавели!А те не работят,те са на "социал"!!!!Този дето пише това ,го прави за пари,без да разбира какво го очаква!
  • 42 немско зеле

    76 6 Отговор
    Хаха, приказки от шипковия храст! Струва си само ако си не гър или арабин, но не и ако си безправен немец, който има само задължението да бачка до 67 години, да плаща данъци за издръжка на чаршафосаните и да гледа как в училище изпе де рас тяват сина му и след училище ара би из насилват дъщеря му.
  • 43 Защо

    13 26 Отговор

    До коментар #39 от "Хммм":

    Копанката на Митрофанова постна ли е?

    Коментиран от #46

  • 44 Цитирам

    20 9 Отговор
    Напоследък все по-често чета, че в Германия не си струвало да се живее.
    Моля редакцията да помести някой от мненията на тези които авторът посочва като недоволни от живота си в германия

    Коментиран от #122

  • 45 Хммм

    17 4 Отговор

    До коментар #40 от "ТИРбушон":

    Възможно да е така сега, както го казваш.. Аз преди доста години съм живяла и работила в Германия.... От години не съм там, и преди време се поинтересувах какви са данъците.......предвид големия наплив на мигранти там...

    Коментиран от #48

  • 46 Хммм

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Защо":

    Пълна с хайвер:)))

    Коментиран от #47

  • 47 Я пробвай

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хммм":

    ….да не е урда🤣
  • 48 ТИРбушон

    42 5 Отговор

    До коментар #45 от "Хммм":

    Харесват ми Австрийските Алпи и особено данъците им. 😊За съжаление контракта ми свършва и дилемата ми е сериозна. Финландия или Хонг Конг. Понеже в Азия данъците са по-малки май наклониха везните еднопосочно. Прекалено много неща не ми харесват в Германия за да се върна там.
  • 49 Канада е Биг Брадър

    62 5 Отговор

    До коментар #9 от "Стар канадец":

    Канада е най-джендърската държава ,даже преди Германия и скандинавците. И това стана през последните 30-на години. Имаме роднини още от времената преди Втората световна война от старата емиграция. Днешна Канада няма нищо общо с едновремешната им трудова етика и обноски. Абсолютна политкоректност и държавно организиран Биг Брадър.

    Коментиран от #52

  • 50 Живеещ в Германия

    82 11 Отговор
    Най-силната икономика в Европа ще строи 10 години мост на магистралата, свързваща Дортмунд и Франкфурт.
    Ердоган за 4 години построи втори мост над Босфора.
    Толкова за "великата" германска икономика.
  • 51 Бетер

    73 7 Отговор
    Немците са бетер Павлик Морозов - топят за всичко. Роботи. Даже и веселбата им една такава... програмирана,роботизирана.

    Коментиран от #98, #179

  • 52 Стар канадец

    17 4 Отговор

    До коментар #49 от "Канада е Биг Брадър":

    Ако това е тяхно мнение, съжалявам ги горките хора. Да търсят пътя на спасението.

    Коментиран от #63

  • 53 Хохо Бохо

    34 39 Отговор
    Най-хубаво се живее при батюшката Путин.
    Ни пари, ни свобода...
    а това, че целият свят те мрази е допълнителна екстра
  • 54 Канада е отвратителна

    73 7 Отговор

    До коментар #9 от "Стар канадец":

    Няколко години бях там, много са зле. лъжат, интриги, само тях си гледат, скъпо, не искат да плащат ... Съжалявам, че си изоставих бизнеса в България, да вървя да ставам слуга в Канада. Отвратителна държава и повечето там са – отвратителни хора.

    Коментиран от #60, #68, #160

  • 55 ха ха

    26 4 Отговор
    Абе, супер сте си германците в първата десятка, само защото сте достатъчно бавни в състезанието. Напоследък цял свят тича наобратно...
  • 56 Берлин

    19 3 Отговор

    До коментар #27 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Къде видя Билла,явно си сънувал.
  • 57 Реалист

    47 11 Отговор
    Айде пак сравнение с Русия. А бе изроди евро. ейски, няма да ли мирясате? Какво ви пречи да живеете във Вашето благоденствие, че все Русия ви пречи? Ей, ще си намерите цаката и вие.

    Коментиран от #61

  • 58 Русофил

    36 26 Отговор

    До коментар #37 от "Мммда":

    Абе не знам на някого в Германия да са дали 15 годинки за говорене срещу Шолц.
    Тук в Русия, ако кажеш нещо срещу Пу - изчезнал си безследно. Не знам в Германия
    да са забранили сделките с имоти. Тук не можем от година да продадем апартамента
    в Крим. Това заплати, пътувания отделно. За мобилизацията и пращането на сигурна
    смърт не ми се коментира.

    Коментиран от #66

  • 59 Истински Българин🇧🇬

    32 20 Отговор

    До коментар #26 от "Българин🇧🇬":

    Като е хубаво в русия айде марш на петоколонниците в русия освобождавайте България от присъствието си
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ма тоа какво пише?

    39 15 Отговор
    В Германия се е живеело по добре от Русия...айде бе..на кого ги разправяш тия?, в Русия през зимата отварят прозорците да топлят улиците бе ейййй, мечките ги хранят с черен хайвер, безработните не си били взимали помощите, че как да ги вземат като са на фронта, за един зъб му взели 70 евро...германска будала...влез вечерта в някой бар и до сутринта ще ти ги извадят всичките без пари. В Русията е рай бе...еййййй....
  • 63 Обачеее викат

    39 5 Отговор

    До коментар #52 от "Стар канадец":

    Братовчеди сме с децата да старите. Идваха на гости преди 2 години. Не им харесаха разбитите пътища щото ги водихме на село. Отядоха се обаче на плодове и зеленчуци от селския ни двор. Останаха шашардисани как смело обсъждаме,всъщност псуваме правителството,суфражетизма и цветнодъговите меки китки. Обачее... викат,че и при тях навремето така е почнало с хватката на либерастията - отначало се подигравали и подпичквали с либерастите ,а сега са хванати за гушата.

    Коментиран от #76

  • 64 Луд

    54 4 Отговор
    От 3000 евро бруто получавам 1800 нето.
    Знаете ли колко ми е квартирата в Мюнхен
  • 65 Никой свободен човек

    37 11 Отговор
    Ако има свободен избор не би живял в американска колония

    Коментиран от #69, #79, #92

  • 66 Да ама...

    14 15 Отговор

    До коментар #58 от "Русофил":

    Като духнеш кандилото твойта ще кара бяла лада, и на сина ти ще му подарят часовник "ПОБЕДА"
  • 67 сноу

    30 7 Отговор
    Какво е това германия..? Да не би да става дума за германландъ...?
  • 68 Русия е отвратителна

    19 27 Отговор

    До коментар #54 от "Канада е отвратителна":

    Няколко години бях там, много са зле, лъжат, интриги, само тях си гледат, скъпо, не искат да плащат ... Съжалявам че си изоставих бизнеса в България, да вървя да ставам слуга в Русия. Отвратителна държава и повечето там са отвратителни хора.

    Коментиран от #80

  • 69 Никой свободен човек

    14 14 Отговор

    До коментар #65 от "Никой свободен човек":

    Ако има свободен избор не би живял в руска губерния.
  • 70 ТрампЛин

    18 28 Отговор
    Някой помни ли Аралско море? Обзалагам се че за някои пишещи тук, такова море никога не е съществувало! Ето това е Русия! Там дори и моретата изчезват! Сигурен съм че ако Крим остане в техни ръце, ще бъде потопен. Азовско море може да бъде пресушено, или не дай си Боже Черно море! Сухоземна граница с Просия ще бъде дизастър!

    Коментиран от #83, #170

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Истински Българин

    20 28 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    РУСИЯ Е АДЪТ НА ЗЕМЯТА!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стар канадец

    13 3 Отговор

    До коментар #63 от "Обачеее викат":

    Защо не си асфалтирате улиците? Ще им хареса и ще останат! Ще си псувате заедно на воля….
  • 77 Пьотр Чаадаев:

    26 28 Отговор
    "Бог е създал руския народ, за да покаже на другите народи как не бива да се живее...Населението на Русия, както и самата Русия съществуват само като урок за света"
  • 78 Чичко Путин каза....

    15 15 Отговор
    Че в Русия под неговото крило се живее най добре, там през зимата е топло и уютно, дори снега бил топъл като кучешка пикня, той затова нападнал Украйна защото там не живеели добре, така де добро да направи..по добре да заживеят, пък те веднага с калашниците, пък тая шваба от статията изобщо не го слушам.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Не е хубаво

    19 9 Отговор

    До коментар #68 от "Русия е отвратителна":

    да копирате каквото други са писали. Докато учих в Канадски университет един от преподавателите бе много възмутен – как Българите крадели Американски технологии. Между другото и в Русия съм карал курсове и Руснаците са доста по-сговорчиви. Ако имате някаква критики към тях, пишете им - ще ги разгледат.
  • 81 Маркиз Астолф Дьо Кюстин:

    21 22 Отговор
    "Когато се почустваш нещастен, иди в Русия. Всеки който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на Света"

    Коментиран от #84, #99

  • 82 ВИЦ

    53 8 Отговор
    2025г.,Берлин е обграден от руските войски!Водят се улични престрелки около Райхстага! Подпийнал с водка руснак се провиква към вражеския окоп :Немци, предайте се! Намиращите се там Омар, Абдула и Мехмед се споглеждат и мърморят на глас:Къде да им намерим немци на тия, че да им ги предадем, като последния Ханс го застреляхме още миналата година защото така и не се научи да пее правилно и вярно, нито сутрешната, нито вечерната молитва, като всеки правоверен!

    Коментиран от #85, #86

  • 83 Хохо Бохо

    17 21 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    Помня го Аралско море... вече го няма
    Където мине руснакът, трева не никне...
    Вижте в нета какво му се случи на Аралско море
  • 84 Маркиз дьо Сад

    7 7 Отговор

    До коментар #81 от "Маркиз Астолф Дьо Кюстин:":

    Браво!
    хи хи хи хи :))
    Отидете в Русия и ще направим така, че да се почувстваме щастливи...
    :)))
  • 85 Ами какво да кажем

    24 18 Отговор

    До коментар #82 от "ВИЦ":

    за русия? Половината рускини са омъжени за Омаровци, Мехмедовци, Мюмюновци, Кадировци! да не говорим за 20 % мюсюлмани в РФ. То затова русия се побратими с Иран !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #96

  • 86 Да кажа

    24 6 Отговор

    До коментар #82 от "ВИЦ":

    Най голямата джамия в Европа е в Москва. Путин лично присъстваше на откриването и !!!!!!!
  • 87 ДебиленВюрстен

    25 14 Отговор
    Колко е прекрасно да си краварски роб...
  • 88 Емо Марков

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бивш Германец":

    ЛЪЖА!! НЕ СИ И ПРИПАРВАЛ В ГЕРМАНИЯ.
  • 89 Германия?

    22 3 Отговор
    Този журналист, явно не е пътувал много извън Германия. Нещо се е объркал, ама яко!
  • 90 Пешо

    6 13 Отговор
    Всеки разумен човек би избрал да умре за Путин за да може да остане на власт!

    Коментиран от #123

  • 91 Подмяната

    28 5 Отговор

    До коментар #27 от "МАЛКА пенсИЯ":

    ...а нещо за колко високи са наемите , и колко маймуни се събират да разделят,че да успеят да преживяват да кажеш.
  • 92 Да питам

    23 15 Отговор

    До коментар #65 от "Никой свободен човек":

    Колко американци познаваш които са имигрирали в русия !!!!!
    Аз не съм чул американец който да замени САЩ с русия !!!!!
    Обратно много руснаци заменят пРоосия, за да имигрират в САЩ

    Коментиран от #100, #101

  • 93 морски

    19 8 Отговор
    Робски народ ,подтискан и зомбиран почти половин век от бкп учеща се от кпсс
  • 94 Вервайте ми

    19 16 Отговор
    Живял съм в русия, когато се върнах обратно, България ми се стори като РАЙ !!!!

    Коментиран от #108

  • 95 Дон Балон

    47 5 Отговор
    В Берлин новите домове са нагласени на 19 градуса и не могат да се бутат. Няма помен от немската точност, ремонти навсякъде за по няколко години. Явно няма балами да им работят мръсната работа. Интернета е супер зле, тока и парното вече са по пет. Започва все повече да мяза на ГДР.

    Коментиран от #136

  • 96 ХИХИХИ

    14 22 Отговор

    До коментар #85 от "Ами какво да кажем":

    Синеоките русначета са на изчезване, преобладават руските деца с черни очи, ЗАЩО ЛИ ?
    ХИХИХИ

    Коментиран от #97

  • 97 Дон Периньон

    33 6 Отговор

    До коментар #96 от "ХИХИХИ":

    Я виж в уикити, колко мюслита се падат на германка и американка и тогава говори за рускините. От къде ви намират, такива неграмотни кълвачи.
  • 98 ТИРбушон

    21 13 Отговор

    До коментар #51 от "Бетер":

    Те са на % от глобата 😄😄😄Как няма да топят!!! Най-безумната ми глоба в Германия (Инголщадт) е, че съм спрял на инвалидно място за слепец!!! Е тия откога и книжки им дават?! 🤔🤔🤔 На магисгралата си карах със 165, буса повече ме може, двама полицаи така ме осветиха с фенерче, че ако бях млад шофьор не ми се мисли какяха да го отнесат.... На бенза съм спрял и понеже е зима двигателя работи. До мен колегата пие бира. Полицая за малко не ме глоби! На предната седалка пасажера не може да пие😆😆😆100 евро е глобичката... Чисти безумци са тия! Даже не искам да си спомням какво беше.

    Коментиран от #106

  • 99 Този маркиз сигурно е прав

    14 17 Отговор

    До коментар #81 от "Маркиз Астолф Дьо Кюстин:":

    Трябва да изпратим нашите патриоти-русофили да поживеят малко в матушка Русь, и като се върнат да цвилят от кеф че са се прибрали.
  • 100 Едуард Сноудън

    28 11 Отговор

    До коментар #92 от "Да питам":

    ми идва на ума, работил за ЦРУ, NSA ... имал годишна заплата от 200 хил. щатски долара. Имигрира в Русия и получава гражданство през 2022. Парите не са всичко. Като го проумеете някой ден, може и така наречената ни държава да почне да се пооправя.

    Коментиран от #103

  • 101 Болшинството

    23 10 Отговор

    До коментар #92 от "Да питам":

    от американците за които даваш за пример са просто добитък ако знаеш значението на думата

    Коментиран от #104

  • 102 Дойчен Кочен

    22 2 Отговор
    Айде малко да уточним нещата! За кое време става дума - до преди година или сега? Че има разлика! Сега е точно обратното!
    И за кои хора става дума - немци или араби? Пак има разлика!
  • 103 ТрампЛин

    11 16 Отговор

    До коментар #100 от "Едуард Сноудън":

    Лека корекция: Сноудън НЕ емигрира в Русия, той избяга от САЩ като предател. Емигрантите имат двойно гражданство, пътуват свободно….

    Коментиран от #105, #180

  • 104 Болшинството

    13 13 Отговор

    До коментар #101 от "Болшинството":

    от руснаците за които даваш за пример са като добитък ако знаеш значението на думата
  • 105 Вярно

    23 7 Отговор

    До коментар #103 от "ТрампЛин":

    Но на запалените евроатлантици, защо не обясните защо избягва от САЩ ? Разгласява, че САЩ подслушват и наблюдават всички, включително и собствените си граждани ...

    Коментиран от #109

  • 106 ТирБУШОНЕ

    23 11 Отговор

    До коментар #98 от "ТИРбушон":

    Изгърмял. На инвалида слепец му дават в Германия паркомясто ако има кой да го шофира. Толкова ли е трудно да загрееш? Ганьо отишъл навънка, разбрал недоразбрал, незнае ни езика, в повечето случаи ни английски даже, ама лалоти после самосъчинения и разпространява измислици в България по коментарите. За твоя информация живея в Германия.

    Коментиран от #125

  • 107 Taka така

    17 9 Отговор
    Загуба на време е в Германия,че и ес

    Коментиран от #111

  • 108 Taka така

    33 10 Отговор

    До коментар #94 от "Вервайте ми":

    Че България си беше рай не като днес разбита и разграбена без бой
  • 109 Да бе

    11 8 Отговор

    До коментар #105 от "Вярно":

    А пък тя русия не подслушва и наблюдава всички, включително и собствените си гражданите си...
  • 110 Нескопосана

    16 3 Отговор
    реклама да кандардисат някой за ниско платен
    Аргатин
  • 111 Така е

    9 9 Отговор

    До коментар #107 от "Taka така":

    Загуба на време е в пРоосия, че и в китай
  • 112 Момчил

    43 6 Отговор
    По доходи да. Но айде сега да сметнем разходите ,ако примерно човек получава минималната заплата от около 2000 евро: тя в момента след данъците чисто остава към 1400 евро. От тези 1400 евро към 100 евро отиват за транспорт,т.е. за карта за метро( ако няма човек кола). От оставащите 1300 човек трябва да си намери жилище под наем и с разходите ще му струва към 1000 евро на месец,ако е късметлия. Е, с оставащите 300 евро какво ще си купи и Колко добре да се живее там? Впрочем повечето хора взимат нето към 2000-2300 евро и картинката не е много различна . Стигат им парите за сметки,наем,храна и евентуално веднъж месечно да отидат на ресторант ,кино,театър. Живял съм в Германия и говоря от опит,пък който иска да ми вярва,който да отиде и сам да види.

    Коментиран от #115

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 ВЦИОМ

    14 10 Отговор
    Една трета от младите руснаци желаят да емигрират от русия, болшинството от тях предпочитат Германия, според най голямата социологическа агенция в русия ВЦИОМ. Данните са от 2018 година.

    Коментиран от #117

  • 115 Иванко

    14 8 Отговор

    До коментар #112 от "Момчил":

    А в русия как е ???? Според теб там се къпят в мед и масло !!!!

    Коментиран от #128, #143

  • 116 Теак

    15 20 Отговор

    До коментар #113 от "Теак🇮🇹🇺🇦🇩🇪🇦🇹🇯🇵🇮🇷🇧🇬":

    В Русия бих живял в тази Русия преди 1917 година! ТОВА Е ИСТИНСКАТА РУСИЯ. Свободна Русия на истинските руснаци. В днешна Русия няма свободи демокрация свободно мнения плурализъм демокрация и просперитет.
    В днешна Русия е бо-клук и геноцид. Този МЕНТЕ руснак е някой Ци-ганин или обикновен чеченец, а статията е провокация

    Коментиран от #167

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Зеленски

    13 10 Отговор

    До коментар #117 от "Путин, В. В.":

    А пък русофилските старчоци си харесват комунизма щот са алцхаймери, хихихи!!!!!
  • 119 Българин живеещ в Германия

    20 4 Отговор
    Всичко в статията по горе е сто процента вярно. Аз съм го изпитал вече 21 години.
  • 120 А ЗАЩО

    14 7 Отговор
    дъщерите на Путин не живеят в русия или в Северна Корея !?
  • 121 Българин 🇧🇬

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "ПалавНИК":

    Момче в Германия работната седмица е 39 часа.

    Коментиран от #164, #165

  • 122 Чипотле

    16 4 Отговор

    До коментар #44 от "Цитирам":

    Провери в туитър и редит. По български сайтове и медии няма как да прочетеш подобно нещо. Все пак повечето са на заплата от там. Тук може да прочетеш само колко е гадно и мизерно в бг, а колко приказно и хубаво там. Та белким се излъжеш да идеш. На кой не му трябва ефтина и добра работна ръка?!
  • 123 Д-р Гълъбова

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "Пешо":

    Пешо , утре спешно трябва да те приема , всяко твое отлагане е фатално непоправимо .
  • 124 Хохо Бохо

    9 10 Отговор
    Вижте в нета какво направиха прошляците от Аралско море...
    А то беше МОРЕ, а не гьол!!!

    Вижте в нета как го съсипаха... морски кораби на средата на пустинята Сахара
    но това не е сахара, а останките от азовско море

    И това го направиха руските прошляци
  • 125 ТИРбушон

    9 11 Отговор

    До коментар #106 от "ТирБУШОНЕ":

    Около само хиляда пъти предпочитам Франция пред Германия. Предположенията за езика са ти повече от смешни. Живей си в скапаната Германия, аз там приключих. Поне за този живот. Апропо най-много глоби имам в Австрия, но не им се сърдя! 😊
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 много хубаво

    15 6 Отговор
    Обаче държава, в която официално можеш да си сменяш пола веднъж годишно, не ми я хвалете. Може да има високи заплати и социални плащания, но няма морал и акъл, поради което се е превърнала в обикновена слугиня на краварите.

    Коментиран от #138

  • 130 Майк Алън Патън

    12 2 Отговор
    И в Барселона си струва да се живее , нали ? Питайте ББ и мис Бикини , ако не вярвате !
  • 131 За протокола

    26 0 Отговор
    Струва си да се живее там, където си си уредил живота и имаш удовлетворение и сигурност.
  • 132 упадък

    11 3 Отговор
    Авторът си е сложил "розовите очила"! - " Мнозинството пенсионери съумяват да живеят от пенсията си, макар че една четвърт получават по-малко от 1000 евро месечно.." - как "щастливо" живеят тези пенсионери, ако плащат и 600-700 евро наем месечно? Да, в сравнение с България, все още се живее по-добре.....
  • 133 сирене

    21 7 Отговор
    В тази невероятна история няма нито една релевантна цифричка... Стандарт на живот на базата на няква историйка ли да сравнявам?? 5 години съм живял в Германия, храната е гадна, хората са гадни, времето е гадно, а в момента и тока и отоплението са скъпи.
  • 134 Пишеш

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "Колкото и да триете…":

    си съчинения за деца.Няма такъв филм за който си драскаш,пътуват си руснаците където си иска с изключение на страните които са им отказали достъп,дори вече и футболните им клубове се връщат по европейските турнири.Писнало ми е да чета глупости от заслепени русофоби.Питай Майк Тайсън за живота в Русия и пропагандата на Америка.Сега в Америка не е по различно от това което беше в България до 1990
  • 135 В Германия се живее добре...

    10 10 Отговор
    Но не трябва да забравят,че ако се закачат с Русия,се живее много зле(чак спира да се живее).....
  • 136 Токайто от Пазарджик

    3 3 Отговор

    До коментар #95 от "Дон Балон":

    Почнат ли да се виждат гребените в задния им джоб,значи са станали Острилки.
  • 137 Германец

    11 3 Отговор
    Вярно е, не си струва, не идвайте. Особено разни ганчовци. Благодаря за разбирането.
  • 138 много хубаво

    7 7 Отговор

    До коментар #129 от "много хубаво":

    Обаче в държава като руската, където легално можеш да се "ожениш" за майка си, сестра си и кучето си, не ми я хвалете. Може да има високи заплати и социални плащания, но няма морал и акъл, поради което се е превърнала в обикновена слугиня на китайците.
    (Руската империя втора в Европа легализира з.оофилията още през ранната 1903 г. Съветска русия втора в Европа легализира през 1922г. също и и.нц.еста! )
  • 139 Антикомунист

    14 7 Отговор
    Че в България да не би да е зле, зле е за тези , които където и да са все ще им е зле-- нещасниците.

    Коментиран от #148

  • 140 Чичо Дончо каза

    13 4 Отговор
    Германия започна да потъва още преди 12 ,13 години.

    Коментиран от #141

  • 141 Чичо Пенчо каза

    8 8 Отговор

    До коментар #140 от "Чичо Дончо каза":

    Русия започна да потъва при Путин още преди 20 години.
  • 142 Толстой:

    8 4 Отговор
    "Аз не се гордея, че съм руснак, примирявам се с това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: графе избери си народ сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас Ви е угодно, само НЕ в Русия"
  • 143 Момчил

    14 5 Отговор

    До коментар #115 от "Иванко":

    Каква Русия те гони? Не съм русофил и стига с това противопоставянв запад-изток. Аз разказвам от личен опит как е в Германия, а ти без аргументи ме питаш за Русия. Не обичам нито Германия,нито Русия. Не съм бил в русия и не мога да си измислям как е,но в Германия 20-25% от хората са добре,другите преживяват както съм написал и разяснил за способните да мислят. Ти сигурно не си и стъпвал там,но се дръвчиш на хора живели там.
  • 144 В.В. Розанов:

    2 5 Отговор
    "Русия не съдържа ценни и здравословно зърно...Това е ужасен фантом, ужасен кошмар който смазва душата на всички просветени хора. От този кошмар бягаме в чужбина, емигрираме, и ако се съгласим да останем в Русия, това е единствената причина, че сме напълно убедени, че скоро този фантом няма да съществува"
  • 145 В.М. Боткин:

    7 2 Отговор
    "Смятам за голямо нещастие за себе си, че съм роден в Русия"
  • 146 Пак

    6 3 Отговор
    Колкото и зле да е ,е по добре от българия,пак отивам и не се връщам....червени плевели...

    Коментиран от #159

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Т.е.

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "Антикомунист":

    Средностатистическия Ганьо 😐
  • 149 Прав ви път

    4 6 Отговор
    Всички червено побъркани да отиват в русия да си хвърлят семето че мужиките намаляха някой избягаха другите измряха на фронта ,а какво ще се пръкне един господ знае.
  • 150 Мда

    11 6 Отговор
    Да,в Германия се живее добре,но за съжаление Германия,не си е научила урока след втората световна война! Ако продължава в същий дух,този път няма да има поправителен изпит.
  • 151 хахаха

    13 3 Отговор
    През 2021 г. Германия са напуснли завинаги 242 000 души...защо ли?
  • 152 Въпрос

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "МАЛКА пенсИЯ":

    В Германия ли си накупи толкова запетаи, след всяка дума и запетая, нещо скрит подтекст ли показваш или само липсата на образование?
  • 153 Вай вай, чок гюзел

    10 3 Отговор
    Вай вай Германистан, Германистан, тюркиш арабиш Германистан !!! Богатите и с възможности германци отдавна тихичко се изселват с фамилиите си
  • 154 *******"""""

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бивш Германец":

    След удръжките остава много повече от това в България.С една заплата се покриват разходите на 2 човека.
  • 155 Да са живи и здрави

    14 2 Отговор
    Арабите, турците, афганите, пакитата, ромовете - бъдещето на Германистан,
  • 156 Да, за ромите и турците

    8 2 Отговор
    а също за арабелите, пакитата, за Ганьо и афганите е рай, за мен не - благодаря
  • 157 Живял там

    11 1 Отговор
    Скоро , а може и вече, белите хора там да са малцинство
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Статистик

    0 1 Отговор

    До коментар #146 от "Пак":

    Ха-ха! Червени плевели, ама пак отиваш в родината на комунизЪма? Ако не вдяваш за какво иде реч - потърси кой е Мордехай Леви!
  • 160 Бивш канадец

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "Канада е отвратителна":

    Нямам какво да добавя. Просто потвърждавам казаното от теб. И съм доволен, че преди шест години си бих камшика от Канада (английската). Виж, за френската не знам - но едва ли е много по-различна!
  • 161 Пацо

    2 1 Отговор
    Има известна истина в това защото доходите спрямо покупателната възможност в София са по високи от източните провинции на Германия.
  • 162 От опит знам

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Пич":

    Германия е страна на роботите , населението спи дълбок сън ....здравната система е много болна, въпреки многото финанси в нея, образователната система също е трагична ...въобще навсякъде и във всичко се усеща хаос , породен от тяхната представа за живота, подреденост , педантизъм.....Сегашните времена са супер за държави , които съумяват бързо да променят всички системи в една държава в полза на хората и за тяхно благоденствие.В Германия всичко работи срещу хората ...Та този журналист нещо се е объркал ! Сигурно е ,че в Германия е по добре от други места в Източна Европа ,
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 ПалавНИК

    2 1 Отговор

    До коментар #121 от "Българин 🇧🇬":

    Бил съм там 2018 и имахме спорове заради 47 или 48 часа да ни е работната седмица. Вярно е, че за 5 години нещата може да са се променили, но това е максимума. И ако всъщност зависиш от часовете си е разлика...... Особено когато заплатата ти е над 4500 месечно. Бавария.
  • 165 ПалавНИК

    0 2 Отговор

    До коментар #121 от "Българин 🇧🇬":

    Забравих да добавя нещо за момчето.... 😆😆😆Почти пред пенсия съм😉
  • 166 Ламбо

    2 7 Отговор
    В сравнение с Русия и Казахстан където е живял автора Германия е рай.
  • 167 ТИРбушон

    4 4 Отговор

    До коментар #116 от "Теак":

    Внимавай какво си пожелаваш!!! Преди 1917г е робство, което русНАЦИте наричат крепосничество. Няма нито една секунда в клято тия биoлогични oтпадхци да са били свободни. НИТО ЕДНА.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Нанси

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    Крим няма да бъде потопен! Той е много важна част и на нея има изключително ценни неща, за да бъде заличен
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Ела

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Така е":

    Тук живея от години и казвам, че е гадно. Това не са хора, това са бастуни, оперирани ит всичко човешко. Зомби култура. Като след лоботомия. Толерантни са само на хартия. Дълбоко в себе си са абсолютни шовенисти. Въобразяват си, че всичко знаят най-добре, а още вместо медицина практикуват шаманство. Единствено езикът им е готин.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Шайзенйхауер

    9 1 Отговор
    Германия е тотал капут. Една пломба не могат да направят в Дойч. Какво здравеопазване? Нямат такова! Фалш. Техника имат човешки ресурс със способности нямат! Бюрокрация навсякъде, данъци като бързо кредитни банки, а за какви права говорим. Чужденецът няма права тук. Само дискриминация. Ако не знаеш немски, си след гмо кравите им. Тотал Капут със зле прикрит нацизъм.
  • 176 Деб

    7 1 Отговор
    В германия ли? Да ме наръгат с нож на баба Шмеркел инжеерете??? А не. Мерси.
  • 177 и новодошлите там казват че не е

    1 0 Отговор
    това което са очаквали да получат добри соц помощи и жени както са ги убеждавали братчедите им по телефона
  • 178 Дааа

    0 0 Отговор
    Страната, в която всичко, което не е забранено е разрешено. Страната, в която човек умира не от болести, а от скука. И всичко това с аромат на свински вурст мммм
  • 179 Германец

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Бетер":

    Пък вие сами си прикривате престъпниците хахах затова сте най бедната държава в Европа
  • 180 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "ТрампЛин":

    Предал... военните престъпления на американската армия?
Новини по държави: