Отидете към основна версия

1 169 32

Разследване! Сирийските ВВС са отговорни за атака с химическо оръжие

  • сирия-
  • зарин-
  • иприт-
  • башар асад-
  • химическо оръжие

Вечерта на 7 април 2018 г. два контейнера с хлор са били хвърлени от поне един хеликоптер, принадлежащ на сирийското елитно подразделение "Тигрови сили", по две жилищни сгради в Дума близо до столицата Дамаск

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) установи, че сирийските военновъздушни сили са отговорни за атаката с химическо оръжие, извършена в сирийския град Дума през 2018 г., предаде ДПА. Анализът на голямо количество доказателства потвърждава това, заяви днес ОЗХО в Хага. Специално назначен екип от експерти публикува доклада си по въпроса, съобщава БТА.

Според него вечерта на 7 април 2018 г. два контейнера с хлор са били хвърлени от поне един хеликоптер, принадлежащ на сирийското елитно подразделение "Тигрови сили", по две жилищни сгради в Дума близо до столицата Дамаск. При нападението загинаха 43 души, а десетки бяха ранени.

"Използването на химическо оръжие в Дума - и навсякъде другаде - е неприемливо и представлява нарушение на международното право", заяви генералният директор на ОЗХО Фернандо Ариас. "Светът вече знае фактите и от международната общност зависи да предприеме действия, както в ОЗХО, така и извън нея.", допълни той.

193-те държави, които членуват в ОЗХО, включително и Сирия, са поели ангажимент да не използват химически оръжия.

Предишно разследване, проведено от ОЗХО, приключи през март 2019 г. и установи, че в град Дума е имало химическа атака, но това разследване не беше упълномощено да определя кой е виновен за тази атака, припомня Ройтерс.

Експерти през 2021 и 2022 г. анализираха кръвни проби и проби от почвата, разговаряха със свидетели и проучиха данни и сателитни снимки. Според ОЗХО доказателствата са били прегледани и от следователи, и от няколко независими експерти.

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. са извършени десетки нападения с химически оръжия, включително със зарин и иприт.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: