Отидете към основна версия

24 174 289

Русия има безпрецедентен недостиг на танкове

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • танк-
  • танкове-
  • руска армия

Русия няма да успее да осигури това, чрез което винаги се старае да спечели - масовост

Снимка: Shutterstock

Танкове, танкове, танкове…
©️АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО

Общият брой на прехвърлените в Украйна западен модел танкове вече надхвърли 300, тоест повече от 3 пълноценни бригади. Не толкова отдавна разглеждах възможността за сформиране на роти / батальони / полкове / бригади от тези, или други западни основни бойни танкове. Но как стои въпросът с танковете при нашия враг?

Сега много се говори за ракетите на Русия, за техния недостиг и възможностите на военно-промишления комплекс на Руската федерация да попълва тяхното количество, но не се споменава друг много важен инструментариум на окупаторите - танковете. А именно благодарение на танковите си юмруци Русия е способна да осъществява както настъпление, така и отбрана. Междувременно към днешно време се регистрира сериозна, аз бих казал дори критична недоокомплектованост на руските окупационни войски с танков компонент. Танковете изчезват като задължителен редовен елемент ту от това, ту от онова подразделение.

Към момента на нахлуването в Украйна руската армия, според различни източници, е имала от 2600 до 3300 боеспособни танка. Към днешна дата, според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, са унищожени 3182 танка РОВ. Според осинтера Oryx, който води статистика - 1 650. Отделно отбелязвам, че Oryx преброява само техника, чието унищожаване, повреда или вземане като трофей са документирани (със снимка или видео). От друга страна, техниката, останала да ръждясва на временно окупираните територии, или изтеглена на гробищата в рф не е регистрирана.

Вече неведнъж съм доказвал, че данните на Генералния щаб на ВСУ за унищожена техника максимално отговарят на действителността, с минимално отклонение от +/-N%. Това позволява тези данни да се използват като най-достоверни. Фактът на растящия дефицит на танкове във вражеските подразделения потвърждава колосалните танкови загуби на РОВ, съпоставими със загуби на целия боен потенциал и преминаване към използване на консервирани ресурси от складове и центрове за съхранение.

Тоест танковата криза в РОВ, както се казва, е на лице. Как да го решат? Да вадят танкове от складовете и от консервация. Според открити данни, в Русия има на склад около 15 хиляди танка Т-72, Т-80, Т-90, Т-64 и Т-62.

Изглежда просто - разконсервират ги, и толкоз. Но не.

Работата е в това, че преобладаващата част от тези танкове са били съхранявани в, меко казано, незадоволителни условия и, меко казано, просто не подлежат на възстановяване. Другата част изисква техническо обслужване и ремонт. На практика около 20%, от всички налични в руските центрове за съхранение танкове, подлежат на възстановяване до годност за бой. Грубо казано, това са до 3 хиляди танка. Това пак е сериозно количество за възстановяване на боеспособността на армията, но все пак... Ремонтът на тези танкове и връщането им в боеспособно състояние отнема време. Например, възстановяването след консервация на Т-72 може да отнеме от две седмици до месец. При Т-80 процесът е по-сложен и е средно месец. Освен това в повечето случаи възстановяването се извършва във формат канибализъм, т.е. използват се резервни части от други танкове. Този формат е особено често срещан при възстановяването на Т-64, също и на Т-62.

Заслужава да се отбележи, че Т-62 са най-лесните и бързи за възстановяване, но те изобщо не отговарят на предизвикателствата и нивото на съвременната война. Но руснаците нямат друг изход - именно Т-62 може да бъде изпратен на фронта най-бързо. Равносметката показва, че Русия се изправя пред сериозен проблем - безпрецедентен недостиг на танкове. Тя се опитва да реши този проблем за сметка на „приятелски“ страни, например Беларус, от където изтегли танкове T-72A от 969-та база от резерва.

А сега, най-интересното.

На настоящия етап на помощ от международни партньори Украйна ще получи повече от 300 модерни танка. А какво ще успее Русия да противопостави на този потенциал в същите срокове? Стари Т-72, Т-80 и Т-62, в бързината не всички оборудвани с динамична защита?

Но най-важното е, че Русия няма да успее да осигури това, чрез което винаги се старае да спечели - масовост. Тя няма способност да създаде числен дисбаланс на общи бойни танкове в зоната на бойните действия, нещо повече - ние сме свидетели на постепенно, но уверено нарастващ дисбаланс. Качествен дисбаланс, който не е в нейна полза.

Превод: Desislava Jovanovich

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3 от 261 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания