Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2023 21:00 3 403 37

Защо Путин е параноичен: историята с двойниците е неразделна част от руската политическа култура

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • параноя-
  • двойници

Диктатор, който няма друга легитимност освен легитимността на силата, винаги е параноичен

Защо Путин е параноичен: историята с двойниците е неразделна част от руската политическа култура - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Допелгенгер шоу
© Виталий Портников

Слуховете за двойниците на Путин през последните месеци станаха неразделна част от информационното пространство като войната, ракетните атаки и оръжейните доставки. Опитвах се да игнорирам тези постоянни приказки, че Путин всъщност не е Путин, докато „новините“ за двойниците на руския президент се появиха в различни телеграм-канали, сякаш нарочно създадени, за да превърнат политиката в карикатура. Но сега самият президент на Украйна публично изразява съмнения относно съществуването на Путин. Сега дори уважавани журналисти се опитват да разберат по снимки и телевизионни репортажи дали Путин е говорил на поредната конферентна среща или в крайна сметка негов двойник. И така надеждите ни за изход от ситуацията, в която се оказа Украйна след руското нападение, неволно започват да се отъждествяват дори не със самия Путин, а с негови двойници – в зависимост от това в какво инвестира един или друг поддръжник на непретенциозния мит. самият факт на тяхното съществуване – продължаването на режима на Путин без Путин или напротив, бързата смърт на “господаря“ на двойниците, който толкова е отслабнал, че вече не може без двойници.

Още новини от Украйна

Всъщност историята с двойниците е неразделна част както от руската политическа култура, така и от културата на авторитаризма като цяло. Диктатор, който няма друга легитимност освен легитимността на силата, винаги е параноичен. Той се страхува от атентати, не вярва дори на най-близките си съратници, вижда смъртта навсякъде и прекрасно разбира, че всеки момент може да бъде повален и унищожен от този, който се окаже по-силен. Затова диктаторът винаги е внимателен. И дори може да използва резервни копия, които се появяват там, където диктаторът не иска да бъде. На ефикасността на властта това никак не влияе. Защото диктаторът не е марионетка в ръцете на собственото си обкръжение. Той е носителят на информация и доверие. Диктатурата или дори популисткият режим неизменно води до факта, че първият човек е заобиколен от нищожества.

Президентът-диктатор и президентът-популист могат да се различават по много качества, но винаги ги обединява липсата на критерий за качество, размяната на правомощия и пари срещу безразсъдна лична преданост. Ето защо както диктатурите, така и популистките режими са обречени, а народите, които не могат или не искат да се освободят от такива режими, или в демократични условия гласуват за тях, се сблъскват с една криза след друга.

Но двойниците нямат право да се възползват от такава криза. Смъртта на един диктатор винаги води до изчезването на дубльорa, дори ако такъв съществува. Затова кой точно говори от кремълската трибуна, кой точно седи на дългата бяла маса, Путин или не Путин, е без значение.

Но защо тогава толкова много хора в и около Русия говорят за двойниците на Путин? И защото това не е само история за диктатурата, но и история за Русия като цяло. В тази страна, от последните Рюриковичи, никога не е имало легитимна власт на московския трон, която да се основава на процедура, а не на узурпация. Легитимността на първия наследник на Рюриковичите, Борис Годунов, беше поставена под съмнение и се появиха многобройни измамници на "Лъжедмитрий", двойници на властта. Периодът на смут завършва с появата на трона на Алексей Романов - също при много противоречиви обстоятелства, новият цар няма реални права върху трона и отначало изобщо не управлява: истинският държавен глава е баща му, патриархът в двора на предишния цар-самозванец. Може да се каже, че тогава властта се сменяша така почти навсякъде, но и никъде не повишаваше доверието в нея. А при Романови всяка нова ситуация изглеждаше по-лоша от предишната. Вече появата на трона на Петър I предизвика много въпроси.

Новият цар, от една страна, предотврати узурпацията на властта от сестра си, царица София, но от друга страна, той зае трона, на който като по-малък брат на предишния цар нямаше право. Неслучайно в Москва по онова време е имало "двуцарствие", което е приключило едва със смъртта на Иван, по-големия брат на Петър. Но тронът не преминал към потомците на Иван, а останал в ръцете на узурпатора - по-малкия брат на Петър. И тогава тази узурпация породи една узурпация след друга, като по-младият клон на семейството непрекъснато унищожава представителите на по-стария, докато накрая съпругата на новия монарх, германска принцеса, която няма нищо общо с Романови, не свали от престола и уби съпруга си с помощта на алчни любовници и стана Екатерина II. И тук, разбира се, е дългоочакваното шоу на двойниците: точно както многобройните "принцове Дмитрии", оцелели след мистериозната смърт на Борис Годунов, бродеха из Москва, така и "Петри III" започнаха да се появяват в Русия на Екатерина, най-известният от които, разбира се - Емелян Пугачов. Узурпатор? Но ако бунтът внезапно беше победил, Катерина щеще да бъде призната за узурпатор - и съвсем логично. Пък и в същото време подозренията никога не свършваха, защото малко хора в Русия смятаха, че престолонаследникът царевич Павел е син на убития император Петър III, а не един от многото любовници на императрицата. Следователно това вече не е легитимна династия, а просто още едни двойници, но дори и в тези условия се появяват нови митове, например за император Александър I, който изобщо не умира, а става „старейшина Фьодор Кузмич“. Но ако законният император е жив, тогава кой е на трона?

Ето така постепенно наближихме 1917 г., когато императорът беше убит, един преврат следваше друг, новите автократи разпръснаха първия демократичен и овластен парламент, укрепиха се в кървава гражданска война и продължиха да управляват в условия на секретност и репресии - днес носиш портрета на вожд на манифестация, а утре го псуваш на партийно събрание, днес гледаш с благоговение трупа му в мавзолея, а утре оттам изнасят мумията на вожда. И така стигнахме до 1991 г., когато новата империя на руснаците остана само отломък, но дори и в рамките на този отломък един президент прехвърля властта на друг, а гражданите трябва да ръкопляскат и да се възхищават. „Ху из мистър Путин?“. „Ху из мистър Медведев?“. Ами не ху!

Ясно е, че в тези условия хора, които никога нищо не са решавали, които непрекъснато биват лъгани от собствената си държава и сами лъжат собствената си държава, те вярват в разни глупости и най-важното – възприемат управлението като панаир. Защо жителите на страната, на чийто централен площад наскоро имаше двойници на Ленин, Сталин и Николай II, да не допускат, че Путин също има двойници. В края на краищата, ако властта не лъже, каква власт е тя?

Ала когато ние с вас се окажем в тази парадигма на въплътено безумие, тогава и ние заприличваме на руснаци. В края на краищата какво ни интересува колко Путини има на този свят? За нас е важно Русия да е една (а не две, както непрекъснато ни уверяват привържениците на „руския мир“). Именно тази Русия е заинтересована да окупира Украйна, да анексира територията ѝ, да изгони украинците. И от победата над тази Русия зависи дали Украйна ще съществува.

А не от броя на Путините - дори и неговите двойници да са 140 милиона.

Източник: zbruc eu

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 23 Отговор
    Следващият Вова ще е по-млад и по-висок, но все така обаятельный. Защото Вова си е Институция, независимо от формата на ушната мида. А стаду нужен не пастух, стаду нужен палач.
  • 2 Тройник

    19 4 Отговор
    Оня ден се прибирам рано след обяд от работа - в леглото при жена ми мой двойник. А в кухнята още един чисто гол мой тройник. И сега?

    Коментиран от #6, #24

  • 3 Пипи

    5 19 Отговор
    Имсм мерак и двойника да го прасна! Може и двамата. Да оскубят ливадата докато ги онождам!

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Читател

    27 12 Отговор
    Пак ли бълнуванията на Бесарабски фронт ни сервирате - то бива долнопробна пропаганда ама пък да давате трибуна на всеки болен мозък ни идва в повече.

    Коментиран от #29

  • 6 Пипи

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Тройник":

    Ами изгони жената и гушкай тоя от кухнята! Нали имаш избор?

    Коментиран от #10

  • 7 Русофил

    12 12 Отговор
    Параноичен е защото има само дъщери от три жени.
  • 8 3.14К

    26 10 Отговор
    Ниво на информация: Бесарабски фронт!?!! Само заглавието и източникът стигат. Излагате се бе хора!

    Коментиран от #17, #25

  • 9 Тройник

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пипи":

    Да беше наминал през нас можеше да стане. Кеф ти двойника, кеф ти тройника. Но те не са хомо, да знаеш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чудо голямо !

    8 7 Отговор
    Всички които разполагат с огрмомна власт имат двойници !

    Коментиран от #22

  • 12 Бай Онзи

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пипи":

    Искаш щото имаш да връщаш. От мен да знаеш бой и тва другото се не връщат.

    Коментиран от #14

  • 13 Пипи

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тройник":

    Аз не пробирам, брат! Падне ли ми ..... е услужлив съм. Ако прецени предлагам и лубрикант!
  • 14 Пипи

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Онзи":

    Нямам да връщам. Сигурно им е харесало. Може да се пробваме? Ако ти се става булка и си мазничък ще те ошия с губерката!
  • 15 Свети Петър

    7 10 Отговор
    Този в момента е четворник, и много близко до оригинала падаш си по свирня на огромни виолончела. Оригинала още 2021 г. е заприходен в казана за най големи грешници антихристи при рогатия колега от долният етаж. Абе в тази сибирска кочина от векове всичко е менте и показуха, не разбрахте ли вече.
  • 16 Биби Кинг

    7 11 Отговор
    Бацо Пуцо и у бункеро стои с бронежилет! Фърла го само коги мо дойде Кадирович на гости. Тогива фърла бронежилето, навлича офча кожа по безгашти и поема меча на ислама!

    Коментиран от #18

  • 17 Недей

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Да четеш .
    Русофилтака никога няма да разбере за какво става въпрос ?
    Да видим като си замине Мумията , на кого ще се кланяте?
    Само че то вие се кланяте и на Мутрофанова ,така че едва ли има значение.
  • 18 По полека

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Биби Кинг":

    Кажи поне че слага кожа на яренце
    Хахаха
    Той Кадирката по такива си пада .
    Хахаха
  • 19 Хе...видяхте ли???

    6 9 Отговор
    Не е важно колко Вови ще има, важното е да има търкал и екшън и пиене, и все пак си има значение, следващият Вова трябва да бъде висок поне 1.90, да тежи поне 150 кила, да има коса, да носи 52ри номер обувки, да може да пие по едно ведро водка, да удуши вол с голи ръце, и да може да победи армията на Люксембург, иначе оправия няма за тия гащници.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Продължителното

    6 9 Отговор
    задържане във властта неизменно води до психични заболявания и страдания на народа под властта на диктаторите! Още по зле когато са комплексари с нисък ръст и малки п@шки!
  • 22 Е не всички...

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чудо голямо !":

    На Баце от къде ще му намерят такъв тюфлек с голяма чутура за двойник, Томето Мончев не става. Много му е крива главата.
  • 23 Чибаааа

    14 2 Отговор
    Не петнете името Бесарабия по.....мияри
  • 24 Леля Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тройник":

    С тройника ибахти ли съ?
  • 25 Някой

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Иначе трябва да напишат, че защитните линиии градени 8 години с помощта на техните ментори се превземат една след друга от руската армия. Това обаче е политически некоректно.

    Коментиран от #35

  • 26 Жреца на Ботунец

    9 11 Отговор
    Страхливият Бункерен Плъх е жалък червей,който праща двойници на места,които счета за опасни.Случаят с този,който шофираше мерцедеса по Кримският мост е показателен."Двойникът" дори не приличаше на "оригинала",което навежда на мисълта,че са гримирали набързо някой чичка с подобни габарити и са го изпратили на "мисия".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кирпича

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Не чети.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гориил

    4 2 Отговор
    Всъщност първият европейски параноик е Саакашвили.
  • 32 Ами така е...

    7 1 Отговор
    Що руснак даде фиpа/все Пyтинци/... то не бяха пpеврати, то не бяха aтентати, нелечими б0лести, срамни б0лести, катастрофи, похождения, изневери, срещи с извънземни... абе през 2-3 деня инцидент и все с летален изход.... пък то човека за жалост на copоснята и жeндyрията си е все жив и здрав и им вади очите!!!!
  • 33 САЩ са заплаха за света

    4 4 Отговор
    Легитимността на Вова е 90 процентната подкрепа на руското общество!

    Американските пропагандисти да си заврат съчиненията на едно тъмно място - излагате се!

    Като лакмус сте, все пак ни помагате да открием ИСТИНАТА - тя е винаги противоположна на написаното!

    Без Сащ ще има мир!
  • 34 Геометър

    1 2 Отговор
    А дали не е параболичен или бесарабичен или де да знам къв ама лош и най вече слаб УРААААААА
  • 35 Орка

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Още по зле от пандизчиите на Пригожин и опълчението на Донецк и Луганск
  • 36 ина

    3 1 Отговор
    Русия е на гол тумбак чифте пищови. Само лъжат и пускат пропаганда. Нямат нищо освен едни лъжи
  • 37 бай Ставри

    2 0 Отговор
    Двойници? Абсолютна глупост. Номера може да мине само в село, където няма кой да снима и запише. Разпознавателната техника, веднага ще засече разликата от оригинала. И лицево и звуково