Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2023 08:41 4 360 54

На какво са готови руснаците, за да живеят в Германия

  • война-
  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • мобилизация

В Берлин се наблюдава бум на миграционните услуги за руснаци

На какво са готови руснаците, за да живеят в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна и последвалата "частична мобилизация" в Русия доведоха до ръст в търсенето на експерти по миграционно право в Германия, особено в Берлин. Много руснаци, противници на войната или желаещи да избегнат получаването на призовки за армията, се опитват да избягат на Запад.

Безплатна ли е емиграцията в Германия?

Още новини от Украйна

Преместването в Германия е коствало на Мария К. сериозна сума. В момента тя учи немски език в един от непрестижните квартали на Берлин и мечтае да следва в университет. 33-годишната жена е дошла в Берлин през лятото на 2022 година от Гърция, докъдето се е добрала с 5-дневна туристическа виза. Германските власти са одобрили молбата ѝ за убежище.

Мария К. е била преследвана заради позициите ѝ срещу войната, разказва тя: "Бях учителка и отказах да бъда говорител на военната пропаганда, казвайки истината - на децата, и на колегите. Заради това бях докладвана на ФСБ и два пъти идваха в училището, за да ни разпитват с майка ми (майката на Мария К. работи в същото училище - бел. ред.). Рано или късно щяха да ме вкарат в затвора, защото просто не можех да мълча за това, което ставаше." Жената е продала жилището си в малко селце в Източен Сибир, за да стигне до Берлин. Само получаването на шенгенска виза и пътуването ѝ са стрували около 150 000 рубли - равностойността на около 2000 евро, разказва тя. Отделно от това е имала и разноски за германски адвокат. Мария К. е раздала и част от получените за жилището 700 000 рубли (около 9 300 евро) на роднини в Русия. В крайна сметка не ѝ е останало почти нищо.

Политически бежанец и платен консултант

За всичко това Мария е използвала помощта на дискретен консултант в Берлин. Неговото име е Сергей П. Той не разполага нито с офис, нито с фирма, нито пък с адвокатски лиценз. Има обаче успешен личен опит с получаването на бежански статут в Германия, познати адвокати, канал в "Телеграм" по въпросите на миграцията, както и собствен уебсайт, чрез който предлага услугите си. А именно - помощ за всички, които желаят да напуснат Русия и да получат убежище в Германия. Сергей П. настоява, че предоставя "безплатна помощ". Но за първия телефонен разговор с него потенциалният емигрант трябва да преведе между 25 и 30 хиляди рубли (от 332 до 400 евро) по сметка на някого в Русия. Консултацията на Мария К. е била по-евтина, защото нейният случай е още от преди мобилизацията. След това се наложили допълнителни консултации, за които нито Сергей, нито Мария желаят да разкрият подробности.

Пакетната оферта на Сергей П. включва не само организиране на полет до Берлин, съдействие за издаване на виза и настаняване в германската столица, но и съвети от адвокати, помощ с документите и други. Сергей е получил статут на бежанец в края на 2020 г. със застъпничеството на "Репортери без граници" и лично на правозащитничката Олга Романова. Той е бил в конфликт с местните руски власти по екологични въпроси. През септември 2022 г. Романова призна, че съжалява, че му е помогнала и "се извинява на всички жертви". Според нея той предоставя "погрешни съвети". В тази връзка правозащитничката припомня, че в Берлинската асоциация за борба с войната консултациите са безплатни. Сергей П. пък твърди на свой ред, че всички средства отиват по сметки на роднини в Русия и са предназначени за неговата възрастна майка.

Кандидатстването за статут в Германия не винаги е успешно

Но не всеки има късмета на Мария К. 32-годишният продуцент от Санкт Петербург Даниил Г. вече 6 месеца чака отговор от германското консулство в Истанбул. И неговият консултант в Германия е Сергей П. Първият разговор му е струвал 60 евро, а помощта за получаване на бежански статут - 1500 евро на човек - общо 3000 евро за него и приятелката му. Той превел част от парите от Истанбул.

Но молба за убежище може да се подаде само в Германия, а нито Даниил, нито спътницата му разполагали с шенгенска виза. Двамата се пробвали да стигнат до Германия по обиколни пътища - безуспешно. Даниил поискал от Сергей П. да получи парите си обратно, но берлинският посредник спрял да вдига телефона си и да отговаря на съобщенията му. В момента той живее с приятелката си в Истанбул с отдавна просрочена виза и работи като брокер на недвижими имоти за руснаци.

Злоупотреба с отчаянието на бежанците?

"Това е злоупотреба със ситуацията", коментира Алексей Козлов, координатор на имиграционните програми на сдружение "Солидарност". Той казва, че в Берлин има огромно търсене на адвокати по миграционни въпроси, хонорарите им са се удвоили, а съществуващите работят по 12 часа на ден.

Козлов смята, че германските власти са създали у много хора в Русия погрешното впечатление, че Берлин е готов да приеме всички, които желаят да избягат. Всъщност по-малко от 10% от хилядите подадени молби отговарят на критериите за предоставяне на убежище. Междувременно активисти в Берлин дори са започнали интернет кампания, която цели да убеди руснаците, че получената призовка от военните не е достатъчно основание за получаване на бежански статут в Германия.

Сергей П. отхвърля обвиненията в злоупотреба с положението на отчаяните руски мигранти. Казва, че основната му цел е да изведе колкото се може повече хора от Русия и да ги "спаси". Твърди също, че живее от социални помощи. В Германия те са в размер на 450 евро на месец плюс надбавка за наемане на жилище. Въпреки това Сергей П. редовно ходи на море. Той се радва и на свободата да пътува из Европа с нискотарифните компании, разказва още той.

Автор: Владимир Есипов


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Раданч Татлъту

    31 20 Отговор
    Ти Дойчо Велев кажи на какво са готови окраинците?Щото всичкото укра в ЕС 18-60 годишно се издирва и се праща на фронта,за чест и слава на Зеленият стратег!😎🤡😁🤡😎

    Коментиран от #8, #41, #51

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихихох

    30 27 Отговор
    Още повече руснаци могат да дойдат да заживеят в Берлин скоро. Ама ще дойдат с танкове

    Коментиран от #11, #29, #42, #50

  • 7 ХАХАХА

    28 22 Отговор
    Антируската пропаганда от вчера е засилена на ента степен,явно е свързана с невероятните "победи" на укрите.

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емигрантъ

    27 2 Отговор
    Не само заради войната хората емигрират. Търсят нормален начин на живот, също като нас. В случая наблягат на военните действия, което си е пропаганда.
  • 10 Вашето Мнение

    24 20 Отговор
    След великото контранастъпление на украинците, жавелините, хаймарсите, атакамсите, леопардите, айбрамсите на жинжиляка единствената утеха остана, че видиш ли руснаците и те искали да ходят в германия. Бухахахахах, в последните дни е истинско удоволствие да набллюдаваш безсилието на мисира и руското мачкане на колективното натю.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НереZ

    22 16 Отговор
    Абе как бе - това е фейк нюз .
    Могучая раЗия е в съюз с Иран и Зимбабве и втората армия в света има !
    Никой не бяга от кочината - ТОВА Е ЛЪЖА ДРУГАРИ !!!
  • 13 Последния софиянец

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "Вашето Мнение":

    Кажи защо има много руски некролози
  • 14 12343211

    7 1 Отговор
    Като набараш социалните помощи.., моренце.
  • 15 Вашето Мнение

    13 12 Отговор
    В България вече издирват кьораво и сакато що е украинец, да ходи да мре за шаш.

    Коментиран от #19, #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В ютюб има

    24 13 Отговор
    много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: "стойте си в хубавата Русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".

    Коментиран от #26, #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Е браво

    20 4 Отговор
    Значи рускинята може да получи шенгенска виза за два бона евро, но на нидерландците ние сме им проблем.

    Коментиран от #28

  • 22 Смерш

    14 9 Отговор
    Трябва да се забрани влизането в европейските страни на руснаци. Те са 100 процента агенти на КГБ . Изпращат ги за да ги активират когато е нужно.

    Коментиран от #24

  • 23 Укропат

    20 4 Отговор
    Ще превземат Германия. Не ги пускайте. Сега Хасан който е бил Ханс ще стане Альоша! Гюнтер вече звучи странно в Берлин. Но Гюней и Гриша са ОК.
  • 24 Раданч Татлъту

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Смерш":

    И освен тва се разхождат с туби "Новичок"!🐷😁🙉😁🐷
  • 25 В началото на

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето Мнение":

    войната украинските граничари пускаха млади мъже които са НГВС. Сега обаче и тях искат за да заемат възможни за тях позиции в производството или в армията където е може.
  • 26 прокажени руснаци

    18 11 Отговор

    До коментар #18 от "В ютюб има":

    Путин създаде лошо име на руснаците-прокажени!
  • 27 Вашето Мнение

    14 15 Отговор

    До коментар #18 от "В ютюб има":

    Докато ти кирижиш ютуб, батко ти е обиколил половината свят. Знаеш ли какво мъне? Във всеки голям европейски и световен град в магазините продавачите знаят руски, щото това са най-богатите им клиенти. А ти продължавай с еднната гънка на мозъка да попиваш мисирската пропаганда.

    Коментиран от #31, #35, #38

  • 28 Рускинята е

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Е браво":

    платила 2 бона за начало, иначе си плаща всеки ден в натура.
  • 29 шъ додат на кукуво лято

    18 10 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихох":

    Свърши легендата за непобедимите руснаци с танковете :))))

    Коментиран от #52

  • 30 Алкаш с калаш

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    "Антируската" пропаганда е засилена до ента степен от руснаците и е свързана с СВО и невероятните "победи" на русите 😜
  • 31 лъжло

    11 12 Отговор

    До коментар #27 от "Вашето Мнение":

    На запад хората избягват вече да пазаруват от руските магазини, щото се страхуват от руските бандити!

    Коментиран от #33

  • 32 Очаквайте

    9 12 Отговор
    Милиони руснаци влязоха в Германия с танкове, Путин развя руското знаме над Бундестага! Кончита Вурст избяга в САЩ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Светът не се нуждае от Сащ

    14 12 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Водени от русофобията си и от желанието да я разкъсат и ограбят, от десетилетия водят пропагандна война срещу Русия, а след като потъпкаха сключените! мирни споразумения - и физическа война!

    Мислещите хора винаги търсят фактите и причините за събитията и не могат да бъдат лъгани и манипулирани. Виждат Голямата американска лъжа!

    Коментиран от #47

  • 35 Това (ще) е

    22 6 Отговор

    До коментар #27 от "Вашето Мнение":

    вече минало. Пак ще има "руски групи" екскурзианти както в миналото. "Руснак" пак ще стане символ на беден мизерник който иска да се уреди да живее в мръсния и джендърски Запад. Иначе скоро се бяха събрали руснаци на митинг в Германия и викаха - Русия, Русия - ами вървете си там им казваха германците. Никому не са притрябвали такива емигранти.
  • 36 Змия

    9 3 Отговор
    Ало вие знаете ли че през 90 години половин българия се изнесе по същия начин в европа и по нататак обявяваш се за преследван и получаваш социални помощи живееш на гърба на държавата това го правят всички турци ,сирийци , африканци руснаци, украинци и за когото се сетиш

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Любопитен

    8 7 Отговор
    Защо от месец няма ни една статия във Факти за случващото се на фронта??? Това е единствения новинарски сайт, в който няма новини, само редувате свободните съчинения на Бесарабски фронт и DW.
  • 38 От Париж

    12 5 Отговор

    До коментар #27 от "Вашето Мнение":

    "Във всеки голям европейски и световен град в магазините продавачите знаят руски, щото това са най-богатите им клиенти." Вееерно? :)))) Я ми кажи как в Галери Лафайет знаят руЗЗки, да ти се изсмеят продавачите. Или в магазина на Епъл във Франкфурт ам Майн. РуЗЗки знаят в някои от курортите, заради яхтите на олигарсите (които вече ги няма) и в някой ресторант известен с руЗЗката клиентела (който обикновено и се държи от руЗЗнак или някой, на когото шеф му е руЗЗнак)).
  • 39 500 мил.

    13 1 Отговор

    До коментар #36 от "Змия":

    Европа с 6% от световното население не може да изхранва всички араби, африканци, украинци, а сега и руснаци. Създават си проблеми в страните в които живеят и хоп в ЕС,там ще живеем без да зачитаме техните ценности, строй, начин на живот. Били джендъри, дебели, не ставали за нищо, обаче там ще живеем. Чакат чичкото с мустачките.
  • 40 Българите са

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Змия":

    емигрирали по съвсем различен начин. Нашенеца събира пари, после отива в посолството, минава легално през границите и като пристигне гледа първо да си намери работа, квартира. Обикновено е учил предварително езика на приемната държава, има образование и професия, не иска да му се построи православен храм, не се закача с местните жени и други по-малки или по-големи разлики. Разбира се има и изключения, но в случая говоря за етническите българи, не и за българските граждани от друг етнос.
  • 41 Копърка

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    Много тъ.пи жи.во.тни са тия руснаци,а?Украинците са същите.Тва е,кат си живял в съвеЦка система,обобществяваш хората.И ний не падахме по-долу преди 33 години,кат раздаваха новите паспорти.
  • 42 Пеци

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихох":

    Само,че те се превърнаха във вторични суровини разхвърляни по украинските полета.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 На какво са готови?

    1 8 Отговор
    Да кажем да карат Т-90 от Москва до границата с Франция. Ако се наложи и до Лисабон.
  • 45 Гаглей

    7 0 Отговор
    Вие ако знаете, рускините на какво са готови
  • 46 Ама

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Вашето Мнение":

    Къде са тез големи западни магазини бре в сибир или чукотка
  • 47 Смешен

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Светът не се нуждае от Сащ":

    Като кажете ,искали да я ограбят ,защо да грабят като е по евтино да си го купят .Защо трбва да го копаят чистят обогатяват трнспортират .За един айфон купуват 3 тона желязо за една кола ,цял влак с желязо и т.н
  • 48 Мексо

    8 0 Отговор
    Другаря Сталин се върти като пумпал в гроба от яд. Как тата победителите ще мечтаят за немско гражданство. Това е безумно и опасно за руският свят. Но има и още по лоша новина- 150.000 рубляшки за 2000€ това вече е страшно показателно.
  • 49 Ха-ха-ха...

    8 1 Отговор
    Странно, а ватната пропаганда и българските ѝ подлоги разправяха, че в разия било Рай... Какво се получава - бягство от Рая?!?...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "шъ додат на кукуво лято":

    Останаха ракетите и воят ще още по голям Джонсън даде тон за песен.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 раассия

    3 0 Отговор
    Тюрма народов !!!!! От столетия и до сега !!!
Новини по държави: