Отидете към основна версия

23 883 134

Путин няма да направи никакви компромиси

  • бесарабски фронт-
  • нато-
  • цру-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • виталий портников-
  • уилям бърнс

Западът може да разчита само на украинските военни успехи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Провалът на "плана Бърнс"
© Виталий Портников

Швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung твърди, че доставката на танкове за Украйна е станала възможна едва след като директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е провалил както в Киев, така и в Москва, когато е предложил прекратяване на войната по схемата „мир за територия“. Разбира се, Белият дом веднага отрече тази информация. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече публикацията на швейцарското издание "измислица". Важно е обаче да се разбере как Киев и Москва всъщност могат да отговорят на подобни предложения.

Според този план, ако наистина е съществувал, Украйна трябваше да се примири със загубата на приблизително 20% от територията си, която по принцип беше равна на територията на Донецка и Луганска области (Крим, разбира се, остана извън споразуменията), а Русия трябваше да се съгласи, че няма да може да преглътне Украйна и да се задоволи със същите тези 20%. Neue Zürcher Zeitung не разкрива други подробности от плана, но те не са важни, тъй като както ръководството на Украйна, така и ръководството на Русия не са приели предложенията насериозно.

Киев е уверен, че войната може да приключи само след възстановяване на териториалната цялост на страната и получаване на гаранции за сигурност - в това президентът Володимир Зеленски разчита на общественото мнение. А в Москва смятат, че рано или късно ще постигнат „целите на спецоперацията“, тоест ликвидирането на Украйна, и никакви 20% не са интересни на никого.

Две общества – и двете готови за война

Социолозите регистрират повишена подкрепа за "спецоперацията" и вярата на руснаците в победата. Дори да приемем, че много хора са водени не от „патриотизъм“, а от страх, Владимир Путин във всеки случай разчита на широк обществен консенсус, свързан с разбирането за необходимостта от „победа над Украйна“, тоест нейното унищожаване.

Като цяло днес виждаме две общества – и двете са готови за война. В същото време руснаците, въпреки всички икономически трудности, понасят много по-малко трудности от украинците, които биват убивани, изнасилвани, ограбвани, оставяни без топлина и светлина. Украинското ожесточаване се сблъсква с руското безразличие, което също допринася за желанието да се воюва и в двете страни.

Какво трябва да направят САЩ и страните от ЕС в тази ситуация? Разбира се, от идеална гледна точка, да се търси възстановяване на териториалната цялост на Украйна и международното право като цяло. А ако идеалът е недостижим, тогава да се разчита на украински успех и руска умора от война.

Военни успехи или политическо чудо

За да се направи това, трябва постоянно да се повишават залозите. Ето защо президентът Байдън реши да достави “Ейбрамс”, вероятно в отговор на провала на плана Бърнс, като по този начин отключи готовността на Германия за доставка на “Леопарди”, което е много по-важно от гледна точка на непосредствената ситуация на фронта.

Ако това решение не доведе до благоразумие в Кремъл, тогава следващите ще са бойните самолети. Неслучайно за това вече се говори на глас в европейските столици. Западът наистина иска войната да приключи възможно най-скоро. Американците имат проблеми с Китай, европейците - икономически трудности - всичко това рано или късно ще се отрази на цялостната ситуация с руската агресия.

Владимир Путин обаче не е уморен от нищо. Личи си, че конфронтацията със Запада предизвиква у него по-скоро ентусиазъм: той е свикнал с ролята на лидер, който трябва да покаже на всички „кузкината майка“ и безразсъдно мобилизира своите сънародници. Така че Путин няма да прави никакви компромиси. Дори теоретично да приемем, че Киев ще е готов на компромиси. А тъй като в Киев, разбира се, не са готови, Путин дори не трябва да се замисля, че нещо ще му попречи да воюва.

Следователно Западът може да разчита само на украинските военни успехи и да даде на един порядък повече оръжия или на политическо чудо от типа "изчезването на Путин". В противен случай не украинците и не руснаците, а цивилизованият свят ще трябва да се примири с продължителна, тежка война, която лесно може да съвпадне с конфликт с Китай и икономическа рецесия. Това също е сценарий, за който не трябва да се забравя.

Източник: vot-tak tv

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 112 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания