Отидете към основна версия

1 769 1

Техеран: Арестувахме отговорните за атаката срещу военен обект, виновните са израелски наемници

  • иран-
  • израел-
  • дрон-
  • ядрена сделка

Атаката се случи на фона на напрежението между Иран и Запада заради ядрените дейности на Техеран и иранските доставки на оръжия за руската война в Украйна, както и на продължаващите от месеци антиправителствени протести в Иран

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранските сили за сигурност са арестували "основните извършители" на атаката с дрон миналия месец срещу военен обект в град Исфахан, предаде Ройтерс, като се позова на ирански държавни медии, информира БТА.

Атаката се случи на фона на напрежението между Иран и Запада заради ядрените дейности на Техеран и иранските доставки на оръжия за руската война в Украйна, както и на продължаващите от месеци антиправителствени протести в Иран.

"Основните извършители на неуспешния опит за саботаж на индустриален център на министерството на отбраната в Исфахан… бяха идентифицирани и арестувани", съобщи държавната агенция ИРНА. "Досега беше доказано участието в акта на наемници от… ционисткия режим (Израел)", добави тя.

"Предвид продължаващите разпити на обвинените, които в момента са в ареста, допълнителна информация ще бъде публикувана в подходящия момент", се казва в изявление, публикувано от иранските служби за сигурност.

Заклетият враг на Иран отдавна казва, че е готов да нанесе удари по ирански цели, ако дипломацията не успее да ограничи ядрените и ракетни програми на Техеран, но отказва да коментира специфични случаи, посочва Ройтерс. Иран и преди е обвинявал Израел, че планира атаки на иранска територия с помощта на агенти.

Миналия юли Техеран каза, че е арестувал екип от саботьори, съставен от кюрдски бойци, работещи за Израел, които възнамерявали да взривят "чувствителен" индустриален център на отбранителната промишленост в Исфахан. В провинция Исфахан се намират и няколко ядрени обекта. През последните години избухнаха поредица експлозии и пожари около ирански военни, ядрени и индустриални обекти.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.

Свързани новини