Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 18:49 2 130 10

Скандал в Адис Абеба! Високопоставен израелски дипломат е бил отстранен от срещата на върха на Африканския съюз

  • етиопия-
  • израел-
  • африкански съюз-
  • шарон бар-ли

Ебба Калондо, говорителка на председателя на АС, обясни, че Бар-Ли е била отстранена, тъй като тя не е акредитираният посланик на Израел в Етиопия, очакван на срещата на върха

Скандал в Адис Абеба! Високопоставен израелски дипломат е бил отстранен от срещата на върха на Африканския съюз  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен израелски дипломат е бил отстранен от срещата на върха на Африканския съюз (АС), която се провежда в Етиопия днес и утре, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че дипломатическият инцидент е станал в момент на сериозно напрежение в окупираните палестински територии.

На снимки, публикувани в интернет, се вижда как охранители са влезли в конфронтация с израелския дипломат по време на церемонията по откриване на форума.

"Израел осъжда строго инцидента, при който заместник-посланик Шарон Бар-Ли, отговаряща за Африка, беше отстранена от срещата на Африканския съюз, въпреки че е акредитирана като наблюдател", се казва в изявление на израелското министерство на външните работи.

Ебба Калондо, говорителка на председателя на АС, обясни, че Бар-Ли е била отстранена, тъй като тя не е акредитираният посланик на Израел в Етиопия, очакван на срещата на върха.

Израел обаче обвини за инцидента Република Южна Африка (РЮА) и Алжир.

"Призоваваме всички страни от Африка да се противопоставят на тези действия, които вредят на организацията Африкански съюз, както и на целия континент", каза израелското външно министерство.

РЮА реагира спокойно, като заяви, че АС все още не е взел решение за кандидатурата на Израел за наблюдател в организацията.

Докато не се вземе въпросното решение, Израел няма право да присъства на заседания на съюза, заяви Клейсън Мониела, говорител на канцеларията на председателя на Африканския съюз.

"Не става дума Южна Африка или за Алжир. Въпросът е принципен", допълни той.

Управляващата партия в РЮА е исторически силен поддръжник на палестинската кауза, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    53 4 Отговор
    Това е ярък епизод на критика на Запада от африканския континент. Струва ми се, че ситуацията няма да се подобри в бъдеще и усилията на руската дипломация неминуемо ще дадат резултат.
  • 2 зрител

    6 48 Отговор
    Не дразнете евреите. Ще ви го върнат по еврейски. Тоест безкрайно корумпираните африкански вождове ще почнат да имат проблеми с банковите и офшорните сметки
  • 3 Браво, браво, така се прави

    66 3 Отговор
    Първо външния министър на Уганда съвсем демонстративно отказа да се ръкува с Урсула, сега и това. Африканците явно искат да се откъснат от колониалната си зависимост към Запада, който поколения наред ги ограбва
  • 4 Тоалетна хартия

    44 1 Отговор
    От хилядолетия, никой не иска евреи....Просто факт, не расизъм или антисемитизъм!!!

    Коментиран от #9

  • 5 МирО

    45 3 Отговор
    Нормално, стария ред умира и САЩ вече не пее в хора, камоли неговите подлоги.
  • 6 тука има си ред

    29 0 Отговор
    НОВ ред!
  • 7 моше

    26 1 Отговор
    това да не е евровизия да си врат гагата където не им е мястото
  • 8 Калпазанин

    23 0 Отговор
    Наглост, и браво. Какво изобщо прави там евреин и то като наблюдател явно някой го е пратил да им мъти водата, само това да се чува.
  • 9 Рошко

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тоалетна хартия":

    израел е изчсдието на сатаната, няма израел има Палестина
  • 10 ПарапетПетко

    18 1 Отговор
    Толкова дълго негрите бяха второ качество хора в ЮАР, също като палестинците в Израел.