Last news in Fakti

6 Март, 2023 13:28 792 6

Амнистия в Техеран! Аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди затворници

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • техеран-
  • ебрахим раиси

Продължилите с месеци протести предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия насам, като загинаха над 500 демонстранти

Амнистия в Техеран! Аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди затворници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди затворници, предаде ДПА, позовавайки се на държавни медии, информира БТА.

Очаква се да бъдат освободени голяма част от задържаните във връзка с антиправителствените протести. Неотдавна бяха пуснати на свобода защитници на правата на човека. Хаменей обяви помилванията по повод годишнината от Ислямската революция през 1979 г., като подобни събития около празника са се случвали и преди.

Няма да бъдат помилвани тези, които са осъдени за шпионаж, убийство, повреждане или подпалване на правителствени или военни сгради. Критици на режима в Иран казват, че помилванията са начин за омиротворяване на протестиращите, след като иранското политическо и религиозно управление беше подложено на натиск заради твърдостта си.

Активисти също така отбелязват, че помилването изисква предявяване на обвинения. По тази причина лишените от свобода трябва да се признаят за виновни, за да бъдат пуснати на свобода.

Продължилите с месеци протести предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия насам, като загинаха над 500 демонстранти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    5 7 Отговор
    Както клекна иранеца, така ще клекне и путин !!!
    Диктаторите ги чака еднаква съдба !!!

    Коментиран от #4

  • 2 Хихихи..

    6 0 Отговор
    Яко милване,80 000..То 80 дивизиона правят,накъде ще ги праща?
  • 3 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Ще ги прати на Пригожин!
  • 4 Ветеран от Протеста

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Е не точно еднаква съдба - нашия Т.Живков подсигури и правнуците си,а комунистите около него и децата на правнуците си...за разлика от Чаушеску,например...Има малка разлика...
  • 5 Джуджака с двата крака

    4 1 Отговор
    Трудно се прави пилаф за 80 000 затворника
  • 6 Роза

    2 2 Отговор
    Направо не е за вярване,че в съвременния свят има страни,на които лидерите са религиозни водачи!Според мен религията няма място в политиката.Не може хората насила да се правят вярващи.Нали сме 21 век,а не мракобесните средни векове!