Отидете към основна версия

2 136 10

Скандал в Адис Абеба! Високопоставен израелски дипломат е бил отстранен от срещата на върха на Африканския съюз

  • етиопия-
  • израел-
  • африкански съюз-
  • шарон бар-ли

Ебба Калондо, говорителка на председателя на АС, обясни, че Бар-Ли е била отстранена, тъй като тя не е акредитираният посланик на Израел в Етиопия, очакван на срещата на върха

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен израелски дипломат е бил отстранен от срещата на върха на Африканския съюз (АС), която се провежда в Етиопия днес и утре, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че дипломатическият инцидент е станал в момент на сериозно напрежение в окупираните палестински територии.

На снимки, публикувани в интернет, се вижда как охранители са влезли в конфронтация с израелския дипломат по време на церемонията по откриване на форума.

"Израел осъжда строго инцидента, при който заместник-посланик Шарон Бар-Ли, отговаряща за Африка, беше отстранена от срещата на Африканския съюз, въпреки че е акредитирана като наблюдател", се казва в изявление на израелското министерство на външните работи.

Ебба Калондо, говорителка на председателя на АС, обясни, че Бар-Ли е била отстранена, тъй като тя не е акредитираният посланик на Израел в Етиопия, очакван на срещата на върха.

Израел обаче обвини за инцидента Република Южна Африка (РЮА) и Алжир.

"Призоваваме всички страни от Африка да се противопоставят на тези действия, които вредят на организацията Африкански съюз, както и на целия континент", каза израелското външно министерство.

РЮА реагира спокойно, като заяви, че АС все още не е взел решение за кандидатурата на Израел за наблюдател в организацията.

Докато не се вземе въпросното решение, Израел няма право да присъства на заседания на съюза, заяви Клейсън Мониела, говорител на канцеларията на председателя на Африканския съюз.

"Не става дума Южна Африка или за Алжир. Въпросът е принципен", допълни той.

Управляващата партия в РЮА е исторически силен поддръжник на палестинската кауза, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.

Свързани новини