Last news in Fakti

17 Март, 2023 22:40 1 508 6

Напрежение в бойните редици! Стотици елитни офицери резервисти от израелската армия протестират срещу плановете на Нетаняху

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • херци халеви

Началникът на щаба на израелската армия Херци Халеви се срещна с протестиращите офицери и предупреди Нетаняху за нарастващото недоволство в редиците на армията

Напрежение в бойните редици! Стотици елитни офицери резервисти от израелската армия протестират срещу плановете на Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици елитни офицери резервисти от израелската армия заявиха, че от неделя няма да се явяват на служба в знак на протест срещу плановете на правителството на Нетаняху за промени в съдебната система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Противоречивите промени, планирани от премиера Бенямин Нетаняху, предизвикаха масови протести, продължаващи седмици наред из цял Израел на фона на влошаващата се ситуация около сигурността на окупирания Западен бряг и засилващото се напрежение с палестинците.

В две отделни писма, разпространени вчера, около 750 елитни офицери от военновъздушните сили, специалните части и Мосад заплашиха, че ще се откажат от службата си.

Отключването на подобна тема, която по принцип е табу в израелското общество, подчертава колко дълбокото разделение са предизвикали планираните реформи. Армията, която според израелските евреи е най-уважаваната институция, също е разцепена, отбелязва АП.

След като приключат задължителната си военна служба, която продължава три години, много израелци остават в резерва до навършването на 40-годишна възраст. Резервистите са гръбнакът на армията при избухването на кризи в сферата на сигурността и редовно участват в сложни операции зад граница.

Около 100 елитни офицери от военновъздушните сили, сред които и двама бивши началници на военновъздушните сили, заявиха в отворено писмо, че правителството на Нетаняху подкопава сигурността и демокрацията в Израел.

"Страхуваме се, че изпълняването на военни заповеди ще бъде в противоречие с клетвата, която сме дали, със съвестта и с мисията ни", се казва в писмото на резервистите.

"Няма да служим на диктатура. Договорът беше нарушен. Готови сме да пожертваме живота и душата си, но правителството трябва да прояви разум и отговорност", заявиха в друго писмо още около 650 офицери резервисти от специалните части и подразделенията по киберсигурност.

Те дадоха за пример изявление на финансовия министър Бецалел Смотрич от началото на месеца, в което той предлага премахването на палестински град, разположен на Западния бряг, който е бил атакуван от израелски заселници. По-късно Смотрич поясни, че не е имал предвид, че град Хавара трябва да бъде заличен, а че Израел трябва да действа с хирургическа точност срещу палестинските бойци.

"Искате диктатура, вие ще платите цялата цена", пишат израелските резервисти.

Началникът на щаба на израелската армия Херци Халеви се срещна с протестиращите офицери и предупреди Нетаняху за нарастващото недоволство в редиците на армията.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех 😆🤡🤣

    17 2 Отговор
    Защо като тръгва Сащ да се клати почват да се клатят и Германция и Израел
  • 2 Москвича

    11 1 Отговор
    Обикновените граждани на фалшивата територия Израел са жертви на зионистите, също като нас.

    Преди няколко месеца протестираха срещу Алберт Бурла, и го заградиха в Тел Авив.

    Сега направиха същото с жената на Нетянаху.

    Долу кошер, долу Зион!
  • 3 истината

    2 1 Отговор
    и тяхното биби е като тукашното биби - лъжец, крадец, фашист, кръволок и диктатор
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Многократен турист в Израел

    1 0 Отговор
    Само който не е ходил в Израел, ведно с посещение на някоя съседна тяхна държава, не знае какъв рай са създали евреите от нищото. Само който не е контактувал с израелци (подчертавам израелци, не задължително евреи), не знае какво гражданско общество и какво чувсто за единство имат. Консолидирани са до мозъка на костите си. Нетаняху настъпа котето за опашката и ще го изяде големия. Period.