Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 14:02 1 259 10

Блинкън призова Нетаняху и Абас: Върнете спокойствието в региона

  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • антъни блинкън

Призивът на Блинкън идва в момент на ново израело-палестинско напрежение, взело жертви и от двете страни

Блинкън призова Нетаняху и Абас: Върнете спокойствието в региона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас да върнат спокойствието в региона. Блинкън проведе телефонен разговор с двамата лидери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той припомни привързаността на Вашингтон към намиране на решение с две държави на израело-палестинския конфликт и изрази възраженията си срещу политиките, излагащи на опасност приложимостта на това решение, поясни Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

Държавният секретар е подчертал пред двамата лидери спешната нужда за израелците и палестинците да предприемат мерки, за да върнат спокойствието в региона. Той е подчертал и силното противопоставяне на САЩ на едностранни мерки, които водят до допълнителна ескалация на напрежението.

Призивът на Блинкън идва в момент на ново израело-палестинско напрежение, взело жертви и от двете страни и седмица, след като Израел реши да легализира девет израелски селища на окупирания Западен бряг и да построи и нови жилища в тях.

Същевременно американският посланик в Израел Том Найдс заяви, че израелският премиер трябва да напредва бавно с пораждащата полемика и протести реформа на съдебната система, заради която Вашингтон по-трудно ще може да помага на Израел за установяване на връзки със Саудитска Арабия или пък за справяне с Иран, предаде Ройтерс.

"Ние казваме на премиера, както аз бих казал на децата си, внимавай какво правиш, забави темпото, опитай се да постигнеш консенсус, обедини различните страни", каза дипломатът пред Си Ен Ен.

"Израелският премиер иска да направи големи неща. Окей. Той ни казва, че иска да направи големи неща. Аз му казах стотици пъти, че ние не можем да отделяме време за нещата, по които искаме да работим заедно, ако вашия заден двор гори", заяви посланикът.

По повод на този коментар израелският министър, отговарящ за въпросите на диаспората Амихай Хилки, заяви пред радио "Кан": "Казвам на американския посланик, да внимава какво прави, да си гледа собствените дела. Казва му, че той не е суверен тук, за да дискутира съдебната реформа". Министърът допълни по адрес на посланика: "Ние със задоволство обсъждаме дипломатическите въпроси и въпросите, свързани със сигурността с вас, но уважавайте нашата демокрация".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЯЛ

    11 2 Отговор
    КОИ Е ТОЗИ ПИТКИН БЛИНКИН ДА ЗАПОВЯДА НА ЕВРЕИТЕ, АМЕРИКАНСКИ СМЕШНИЦИ
  • 2 Бу Бу

    19 0 Отговор
    За един приАтел питам" Нещо за оръжейни доставки за Палестина и санкции на Изр@ел", или там е друго.
  • 3 Майна

    18 0 Отговор
    Израел бомбандира Дамаск, вчера..
    Убити мирни жители, разрушена жилищна сграда..
    Малко им е земетресението според тях..
    Израел .....
    Кой я създаде, мислете...
    Призовава ли ги, лицемери , та вие сте техни ,,работници,,
  • 4 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Краварчето знае ли с кво Злато е купена територията Израел? Бухахахах
  • 5 Някой

    11 1 Отговор
    Блинкен е един от най - големите лицемери на висок държавен пост в съвременния свят. Типичен представител на сентенцията: "Не ме гледай какво говоря, какво върша."
  • 6 Антифашист

    15 0 Отговор
    Израел трепе палестинци, напада Сирия, напада Иран, напада Ирак, окупирал е ивицата Газа, Голанските възвишения, целенасочено избива журналисти показващи еврейските военни престъпления, бърше си ... с резолюциите на ООН. Ма те са богоизбрани, при тях може, при другите не може. Няма санкции, няма изолация. Сега от кумова срама грингото казва - ма моля ви се, не се бийте, недейте да правите така. Естествено никой няма да му обърне внимание...

    Коментиран от #7

  • 7 Баллл съмГи

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антифашист":

    Щом се мислт за избрани
  • 8 припомнете на публиката

    4 0 Отговор
    Какво ""връщане на спокойствието"" има като идея високопоставения господин ?!? по ония земи спокойствие в последните 3 500 - 4 000 години не се наблюдава - проверете.......

    Коментиран от #9

  • 9 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "припомнете на публиката":

    Няма спокойствие, откак англетата засели тази земя с евреи и създаде изчсдието израел, и докато го има няма да има и мир по света
  • 10 случаен

    5 0 Отговор
    санкции няма за евреите,що така