Отидете към основна версия

1 095 30

Блинкън обеща: САЩ ще предоставят още 100 млн. долара помощ на Турция за засегнатите от земетресенията региони

  • турция-
  • земетресение-
  • антъни блинкън-
  • рихтер-
  • реджеп ердоган

По-рано американският президент Джо Байдън обяви спешна помощ от 85 млн. долара за Турция и Сирия след земетресенията, които отнеха живота на над 44 хиляди души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес обеща САЩ да предоставят допълнително 100 млн. долара в помощ на засегнатите от разрушителните земетресения на 6 февруари региони на Турция, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Това ще бъде дългосрочно усилие. Спасителната операция за съжаление приключва. Възстановяването е в ход и след това ще бъде проведена огромна операция по ново строителство“, каза Блинкън след пристигането си във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция.

По-рано американският президент Джо Байдън обяви спешна помощ от 85 млн. долара за Турция и Сирия след земетресенията, които отнеха живота на над 44 хиляди души в двете страни.

Блинкън каза, че от допълнителните 100 млн. долара 50 млн. ще бъдат за спешни фондове за подкрепа на бежанците и мигрантите, а останалите 50 млн. ще бъдат за хуманитарна подкрепа.

Блинкън заедно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу обиколи засегнатите от бедствието райони на окръг Хатай с хеликоптер. Там той се срещна с представители на американските и турските спасителни екипи.

„Когато видиш размера на щетите, броя на сградите, броя на апартаментите, броя на жилищата, които са разрушени, (става ясно, че) ще е нужно голямо усилие за възстановяването им“, каза държавният секретар след обиколката.

По-късно днес той ще отпътува за Анкара, където утре ще разговаря с официални турски представители, сред които вероятно и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Сред темите, освен дейностите по възстановяването след земетресенията, се очаква да бъде и забавеното от Турция присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: