Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 17:17 1 280 3

Спасителните операции в повечето засегнати от земетресенията региони на Турция са завършили

  • турция-
  • рихтер-
  • земетресение-
  • реджеп ердоган

По оценки на Ройтерс до момента жертвите от двете големи земетресения на 6 февруари надхвърлят 46 хиляди заедно с тези в съседна Сирия, но броят им се очаква да нарасне още

Спасителните операции в повечето засегнати от земетресенията региони на Турция са завършили - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Операциите по издирване и спасяване на оцелели в повечето от засегнатите от разрушителните земетресения на 6 февруари региони на Турция вече са завършили, съобщи днес ръководителят на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Юнус Сезер, цитиран от „Хюриет дейли нюз“, информира БТА.

Той съобщи, че към 18 февруари спасителни дейности са се извършвали в 98 разрушени сгради в окръг Хатай, докато ден по-рано броят им е бил около 200. В Кахраманмараш се работи в руините на 19 сгради.

Загиналите в Турция са най-малко 40 642. Почти 20 милиона души са били засегнати от трусовете.

Помощите за пострадалите райони трябва да продължат най-малко една година, за да могат те отново да се превърнат в място за живеене, каза от своя страна турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум обяви, че от март ведомството му ще постави началото на проекти за изграждане на жилища в засегнатата зона. Жилищните сгради ще бъдат съобразени с историческите традиции на отделните региони, като същевременно ще бъдат установени ограничения за броя на жилищните етажи на новите постройки.

До момента в района са регистрирани над 6000 вторични труса, от които около 40 са били с магнитуд от над пета степен по Рихтер, каза представителят на AFAD Орхан Татар, цитиран от ДПА.

По оценки на Ройтерс до момента жертвите от двете големи земетресения на 6 февруари надхвърлят 46 хиляди заедно с тези в съседна Сирия, но броят им се очаква да нарасне още.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    БОГ да прости загиналите ХОРА в ТЮРКИЙЕ и СИРИЯ
    а ПРАВИТЕЛСТВАТА на ТЮРКИЙЕ и СИРИЯ
    ДА ПОМОГНАТ на ОЦЕЛЕЛИТЕ ХОРА
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    ДА бъдеме ДОБРИ ХОРА
  • 3 Боруна Лом

    2 1 Отговор
    ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА ДУШИТЕ НА НЕ СПАСЕНИТЕ! АМИН!
Новини по държави: