Отидете към основна версия

5 138 64

Ще спрат ли САЩ да подкрепят Украйна?

  • оръжия-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • републиканци

Във Вашингтон все повече републиканци са скептични към помощта за Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Джо Байдън изненадващо пристигна в Киев вчера, за да потвърди подкрепата за Украйна в навечерието на годишнината от началото на войната, която Русия води срещу страната. До момента САЩ са предоставили над 100 милиарда долара под формата на военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.

Най-голямото постижение на Байдън обаче вероятно е обединяването на членовете на НАТО дори още преди инвазията, пише АРД. Глобалната коалиция, която той е успял да изгради, се противопоставя на Путин и до днес, казва Джо Байдън. Тази коалиция сближи НАТО, допълва той. В САЩ обаче все повече се повдига въпросът кога ще приключи войната. И докога Вашингтон ще може да си позволи да подкрепя Киев.

Група конгресмени искат край на военната помощ за Украйна

Група десни републиканци внесе в Камарата на представителите резолюция за прекратяване на финансовата помощ за Украйна и за незабавно сключване на мирен договор. От една страна, парите са нужни в Съединените щати, а от друга - тази война е дело на европейците, твърди представителят на Републиканската партия Мат Гец. Според републиканеца "никой не иска тази война да продължи и ден повече", пише АРД. Макар тази позиция за момента да не се споделя от мнозинството, подобни гласове се чуват и от другия лагер - на прогресивните леви в Демократическата партия.

Резолюцията е подкрепена от 11 републикански членове на Конгреса от крайнодясната фракция "Група на свободата" и е малко вероятно да бъде приета. Въпреки това тя е пореден удар по ръководството на Републиканската партия, което продължава да обещава да запази курса на подкрепа за Украйна.

Влиянието на тази фракция се засилва и от факта, че републиканците имат крехко мнозинство от девет места в Камарата на представителите, пише британският "Гардиън". Новият председател на Конгреса Кевин Маккарти успя да спечели мястото си след 15 кръга на гласуване, по време на които даде обещания да се вслушва в исканията на крайните републиканци като Гец и "Групата на свободата".

26% от американците смятат, че помощта е твърде голяма

Политическият консултант на републиканците Франк Лунц твърди пред "Гардиън", че проруското лоби в партията е заличено. За пример той дава факта, че изказвания като това на бившия президент Доналд Тръмп, че "Путин е гений", вече не могат да бъдат чути в редиците на републиканците. "Сега има няколко десетки републиканци, които са враждебно настроени, те вероятно ще се увеличат, а може и да се удвоят. Но не очаквам подкрепата ни за Украйна да намалее", коментира той пред британската медия.

Делът на американците, които смятат, че САЩ предоставят твърде голяма подкрепа на Украйна, се е увеличил, показва проучване на американския Pew Research Center. Около една четвърт - 26%, сега казват, че САЩ предоставят твърде много помощ на Украйна. Това е увеличение от 6 пункта в сравнение със септември 2022 година и цели 19 на сто при сравнение с месеците непосредствено след началото на войната.

Тази промяна в мнението се дължи най-вече на нарастващия дял на републиканците, които смятат, че САЩ оказват твърде голяма подкрепа на Украйна. При провеждането на проучването в края на януари тази година 40% от републиканците и независимите гласоподаватели, които по-скоро симпатизират на Републиканската партия, са на това мнение. През есента на 2022 година те са били 32%, а през март миналата година - едва 9 на сто.

Посещения преди годишнината от войната

Американският президент демонстрира решителността си в подкрепата, която САЩ оказва на Украйна, и пристигна в Киев на неочаквано посещение. Очаква се Байдън да посети и съседна Полша, където ще затвърди западната солидарност с Украйна и тази на европейските партньори на САЩ. Натискът да се премине от бойното поле към масата за преговори ще се засилва в САЩ, казва Чарлс Купчан, цитиран от АРД. Затова затвърждаването на единството на Запада, осъждането на диктатора в Русия и начертаване на бъдещето на Украйна ще бъдат основни цели на посещението на Байдън в Полша, казва той. Както и на изненадващата визита в Киев.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: