Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Февруари, 2023 07:43 5 126 64

Ще спрат ли САЩ да подкрепят Украйна?

  • оръжия-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • републиканци

Във Вашингтон все повече републиканци са скептични към помощта за Киев

Ще спрат ли САЩ да подкрепят Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джо Байдън изненадващо пристигна в Киев вчера, за да потвърди подкрепата за Украйна в навечерието на годишнината от началото на войната, която Русия води срещу страната. До момента САЩ са предоставили над 100 милиарда долара под формата на военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.

Най-голямото постижение на Байдън обаче вероятно е обединяването на членовете на НАТО дори още преди инвазията, пише АРД. Глобалната коалиция, която той е успял да изгради, се противопоставя на Путин и до днес, казва Джо Байдън. Тази коалиция сближи НАТО, допълва той. В САЩ обаче все повече се повдига въпросът кога ще приключи войната. И докога Вашингтон ще може да си позволи да подкрепя Киев.

Група конгресмени искат край на военната помощ за Украйна

Група десни републиканци внесе в Камарата на представителите резолюция за прекратяване на финансовата помощ за Украйна и за незабавно сключване на мирен договор. От една страна, парите са нужни в Съединените щати, а от друга - тази война е дело на европейците, твърди представителят на Републиканската партия Мат Гец. Според републиканеца "никой не иска тази война да продължи и ден повече", пише АРД. Макар тази позиция за момента да не се споделя от мнозинството, подобни гласове се чуват и от другия лагер - на прогресивните леви в Демократическата партия.

Резолюцията е подкрепена от 11 републикански членове на Конгреса от крайнодясната фракция "Група на свободата" и е малко вероятно да бъде приета. Въпреки това тя е пореден удар по ръководството на Републиканската партия, което продължава да обещава да запази курса на подкрепа за Украйна.

Влиянието на тази фракция се засилва и от факта, че републиканците имат крехко мнозинство от девет места в Камарата на представителите, пише британският "Гардиън". Новият председател на Конгреса Кевин Маккарти успя да спечели мястото си след 15 кръга на гласуване, по време на които даде обещания да се вслушва в исканията на крайните републиканци като Гец и "Групата на свободата".

26% от американците смятат, че помощта е твърде голяма

Политическият консултант на републиканците Франк Лунц твърди пред "Гардиън", че проруското лоби в партията е заличено. За пример той дава факта, че изказвания като това на бившия президент Доналд Тръмп, че "Путин е гений", вече не могат да бъдат чути в редиците на републиканците. "Сега има няколко десетки републиканци, които са враждебно настроени, те вероятно ще се увеличат, а може и да се удвоят. Но не очаквам подкрепата ни за Украйна да намалее", коментира той пред британската медия.

Делът на американците, които смятат, че САЩ предоставят твърде голяма подкрепа на Украйна, се е увеличил, показва проучване на американския Pew Research Center. Около една четвърт - 26%, сега казват, че САЩ предоставят твърде много помощ на Украйна. Това е увеличение от 6 пункта в сравнение със септември 2022 година и цели 19 на сто при сравнение с месеците непосредствено след началото на войната.

Тази промяна в мнението се дължи най-вече на нарастващия дял на републиканците, които смятат, че САЩ оказват твърде голяма подкрепа на Украйна. При провеждането на проучването в края на януари тази година 40% от републиканците и независимите гласоподаватели, които по-скоро симпатизират на Републиканската партия, са на това мнение. През есента на 2022 година те са били 32%, а през март миналата година - едва 9 на сто.

Посещения преди годишнината от войната

Американският президент демонстрира решителността си в подкрепата, която САЩ оказва на Украйна, и пристигна в Киев на неочаквано посещение. Очаква се Байдън да посети и съседна Полша, където ще затвърди западната солидарност с Украйна и тази на европейските партньори на САЩ. Натискът да се премине от бойното поле към масата за преговори ще се засилва в САЩ, казва Чарлс Купчан, цитиран от АРД. Затова затвърждаването на единството на Запада, осъждането на диктатора в Русия и начертаване на бъдещето на Украйна ще бъдат основни цели на посещението на Байдън в Полша, казва той. Както и на изненадващата визита в Киев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    89 8 Отговор
    Бай пън зарови толкова много пари там, че сега ако се дръпне собствените му съпартийци ще го разкъсат.
  • 2 Уса

    93 8 Отговор
    Америка е затънала до гуша в дългове и проблеми

    Коментиран от #51

  • 3 Гадняров

    67 5 Отговор
    Украйна е необходимата гарнитура за политически и икономически действия. Създадена с любезното участие на всички в едно кърваво театро. Новия световен ред стартира на 01.04.2023г. Хората си имат график и си го спазват. Това, че не ви информират никой не е длъжен да се грижи за вас! Правеха го в НРБ, но нея вече я няма и както чета много я презират. Ако хората не разбират какво е Covid19 и процесите в инерционните пост социални общества, това пак е от функционална неграмотност. Вашите права се простират дотам докъдето можете да ги защитите и контролирате! Никой друг няма да свърши вашата работа и изгради социална среда вместо вас самите, защото етническите идентичности са индивидуални. Първата крачка е да се познава реалния свят! И повярвайте ми много нямат въообще никакво конкурентно предимство което да предложат с реални действия! Отглеждането Ви приключи преди 33г.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПО ТОЧНО

    61 4 Отговор
    ЩЕ КАРА ВАСАЛИТЕ В ЕВРОПА ДА СЕ ОПРАЗНЯТ ДО ШУШКА ...........!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фен

    51 4 Отговор
    Бе важното е, че ДВ/Сорос подкрепят Зеленски! Пък какво са тук едни 250 000 убити украински войничета .. На маметата, ще им направят нови.. Не всички са обратни, за щастие. Все още
  • 8 Путин е агресор и военнопрестъпник

    13 65 Отговор
    Ако знаят американците и десни републиканци, само какво им мислят от 105 години руснаците, тези 26% от американците веднага ще разберат , че помощта за Украйна не е твърде голяма, а е твърде малка....!!!

    Коментиран от #16

  • 9 Да всеки знае

    10 34 Отговор
    Когато русия се върне във русия ,елементарно Уотсън 🙂
  • 10 Вашето Мнение

    52 2 Отговор
    Много зависи от това, колко републиканци са се набутали с пари и активи в украйна, които ще станат руски.
  • 11 ЛОРА

    48 4 Отговор
    Да съберем пари за костюм на Зеленски, защото горкият си има само пуловерчета и зелени тениски. Да не показва тотално нарушение на протокола и неуважение към други ръководители на държави.

    Коментиран от #13

  • 12 Мишел

    28 1 Отговор
    В предизборния период Байдън няма да смени кардинално политиката си на снабдяване Украйна с оръжия.
  • 13 Дайте всички които

    9 32 Отговор

    До коментар #11 от "ЛОРА":

    Подкрепяме Путлер да съберем пари за медали 🏅 и цветя че 🥀 свършиха 😵
  • 14 aнтифен

    28 1 Отговор
    Видях карикатура, не е в Шарли ебдо,
    -Какво искаш по-вече
    -Искакм, искам , космически кораб....
  • 15 СЕРИОЗНО

    30 6 Отговор
    САЩ да плати 500 милиарда лихви дължи за Аляска, от неплатените пари. Или ги плаща до краят на годината, или връща Аляска и за 150 години плаща по 2 милиарда годишно. 300 милиарда, плюс лихвите защото този 150 годишен наем не е плащан 150 години. Някой да изчисли лихвите. Германия е освободена от репарации заради Сталин, социализмът е милостив. Сега репарации с лихвите 5 трилиона евро.
  • 16 ха ха

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "Путин е агресор и военнопрестъпник":

    що бе всички крадливи мързеливци пеете една и съща песен ?
  • 17 КироХристо

    30 3 Отговор
    Не, няма да спрат. От САЩ оружието, от укропистан пушечно месо и бандеровските фанатици...
  • 18 5577

    32 1 Отговор
    Дъртия янки разказа играта на демократите, или по точно тия дето стоят зад него, че неговото кукленско поведение плаши целия свят. Те и нашите демократи се гушнаха с отрочетата на БСП. На къде е тъгнал света??? Къде остана политиката? Къде са споделените идеологии?

    Коментиран от #24

  • 19 Наркомана

    31 2 Отговор
    Докато има бело само победи ще жънем !
  • 20 Путинче

    6 32 Отговор
    Помощта трябва даже да се увеличи. Още преди 29 години група руски интелектуалци предупредиха САЩ какво представлява Путин и неговия режим - бивши КГБ-ейци с реваншистки настроения. Започнаха с Чечня, Южна Осетия, Приднестровието и сега Украйна. 2003 г. Елена Бонер (съпруга на нобеловия лауреат за мир Андрей Сахаров) и Владимир Буковски, публикуваха във вторник и сряда на цяла страница във американски, западни и руски вестници открито писмо до президента на САЩ Джордж Буш с призив да не се доверява на Владимир Путин. Той напълни управлението на Русия с кадри на КГБ, руският парламент, съдилища и медии са под контрола на Кремъл, а изборите са фарс, пише в текста, който обвинява Путин и в геноцид и военни престъпления в Чечения.
  • 21 Факти

    32 3 Отговор
    Азовстал , Мариопул , Соледар и Бахмут - бегане му е майката …
  • 22 Путинче

    5 24 Отговор
    "Антисемитизмът и ксенофобията се използват от тайните служби за демонизиране на едрия бизнес и раздухване на милитаристична истерия, подобна на тази в Германия в годините на нацизма. Руското общество е в хватката на страха, а опозиционни политици и журналисти стават жертви на неразкрити убийства. Половината от най-важните правителствени постове са заети от хора, идващи от КГБ." 
  • 23 Българин 🇧🇬

    32 4 Отговор
    Няма значение дали Украйна печели или губи : Сащ имат интерес от постоянно напрежение по руските граници . Затова от Вашингтон ще поддържат Киев и "на система" , само и само да вреди срещу Москва .
  • 24 Вашето Мнение

    27 5 Отговор

    До коментар #18 от "5577":

    Какви демократи, какви републиканци те гонят? Шаш се управлява от корпорациите. В момента пари и оръжие там наливат тези дето са се набутали с милиарди там и знаят, че скоро всичко тяхно ще бъде руско.
  • 25 Баце неуправляващия

    14 3 Отговор
    Ако взема властта ще прокарам още една тръба за Путин , иначе подкрепям съюзниците си от НАТО и САЩ ….
  • 26 Не може да се сключва незабавен мир

    6 23 Отговор
    Защото конфликтът остава да тлее като оня там близък изток.А руснаците точно това искат Искат една почивка,за да продължат пак.За тва сега трябва да бъдат смачкани,за да не доставят повече войни на хората.

    Коментиран от #32

  • 27 Да много се пише

    8 4 Отговор
    Да кажем НЕ НА ВОЙНАТА И КОГАТО БЯХ МАЛЪК И СЕГА И ГЪЛЪБА НА МИРА И ДРУГИ ИНИЦИЯТИВИ НО ВОЙНАТА ВСЕ НЕ СПИРА. ДА СПОНСОРИ САЩ ???
    ЗА УКРАЙНА МНОГО ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ СА НА МНЕНИЕ ЧЕ ПО ДОБРЕ ДА ПОДКРЕПА НА СРЕДНАТА И ПОД СРЕДНА КЛАСА ОТ КОЛКО ДА ДАДЕМ ПОВЕЧЕ ПАРИ.
    ТО НЕБЕХА РАКЕТИ ТО НЕБЕХА ВСЯКАКЪВ ЕИД ОРЪЖИЯ И НАКРАЯ И ТАНКОВЕ ЕДИН СТРУВА $8 - $14
    Милиона
    Да не забравяме самолети за припомняне България купи 8
    Им излезна доста с нова писта и ракети за тях.

    Да СИ ПРИПОМНИМ КАК БЯХА СПРЕНИ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ С ЕАКЕТИ ДЖАВЕЛИН.
  • 28 С.П.

    24 1 Отговор
    Двама се карат - трети печели. Това е скритата игра на плутокрацката клика, която управлява САЩ и която е ненаситна за печалби. Стара Европа трябва да се бие срещу Русия - оръжието и парите от нас - САЩ, войниците от вас - Европа. И накрая, теглим чертата какво ни дължите и ако нямате пари, мислете му. Този план засега се развива успешно - на управленското кормило в редица европейски държави (включително и в България) са поставени твърде ограничени в интелектуално ниво грантояди, изплували от различни неправителствени организации, спонсорирани от САЩ.
  • 29 ФЕЙК

    16 2 Отговор
    Добре е ,че Путин му отстъпи бронирания си влак, оня дето струва милиарди да пристигне в Полша. Като наблюдател и анализатор го разчитам за сигнал към първа крачка за договорка между Байдън и Путин към прекратяване на военните действия!
  • 30 Въпрос

    18 4 Отговор
    Що деменцията не нападне Китай да им търси сметка за ядрените арсенали както го направи със Садам ? Или Индия или Корея ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 боко

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не може да се сключва незабавен мир":

    Нали си чувал ко казах- ше мачкаш таралеж с гол з@дник! Та така и за Русия- мого ядрени бомби имат бре, даже не е нужно да ги изстрелват!
  • 33 Историк

    10 1 Отговор
    Само да вметна-западните спортисти освен за оараолимпийски игри за друго не стават,както и утрепаната им армия. Участие вземат разни третополови ограбвайки труда на нормалния женски спорт(все пак мъжката физика е с преднина пред женската) и всички тези са представители на запада...

    Коментиран от #35

  • 34 йхнкхйких

    12 3 Отговор
    американците печатат пари като полудели да дават на този зелен пудел ,а после оле майко защо има инфлация!
  • 35 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Да се чете Параолимпийски игри-правописна грешка,както и обърках статията...🤣
  • 36 дядото

    10 1 Отговор
    какво бил казал джо на зелката.ами попитайте го днес,едва ли още помни за какво са говорили.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 табсо

    6 1 Отговор
    До като тия се хилат..като наапани краставици-нема да прокопсаме..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мандо

    14 2 Отговор
    Териториите които са взети от Русия няма да се върнат на Украйна факт . На Зеления трябва да му се затвори плювалника и да подпише капитулация .Това ще спре разрушаването на Украйна и смъртта на хиляди животи , което мисля , че е приоритет на евроатлантическите ценностти . От там на сетне трябва да се води политика ,истинска политика , след 10 години , няма да го има Путин , Зеленски и най- вече Байдън . Ще има възможност за друго ниво на преговори . Защо вместо да се спре всичко това още сега и да се спасят , човешки животи, се налива бензин в оганя .... защото на сащ и ес не им пука за хората , едните гледат интереси , другите се подчиняват, защото са слуги .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Шмиргел

    4 1 Отговор
    Наглост.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вълканов

    5 7 Отговор
    Двойната Игра на Путин не е добра за Русия. Затова Вагнер има разногласия с Кремъл. От тази двойна игра гинат Руснааци.
    България вече никога да не се надява на благораположение от Русия. През цялото време на войната е снабдявяла Украйна с оръжие и петрол. вросъюзът удължи работата на Лукойл Бургас за да снабдява Украйна с петрол.

    Коментиран от #48

  • 48 Коло

    7 4 Отговор

    До коментар #47 от "Вълканов":

    Направи разлика между България , като правителство , което падна с вот на недоверие и български народ . Няма какво да си кривим душите , по голямата част от народа е или зад Русия или за неутралитет . ГЕРБ Пп и дб общо имат около милион и 400к гласоподавателя , казвам общо , това е 1/3 от всички българи , които имат право на глас . Правителството , което представлява малцинство е взело това решение , не българите ...и тук е нашия проблем
  • 49 Солей

    10 6 Отговор
    Повечето американци са бесни,че след екокатастрофата в Охайо,Слийпи Джоу вместо да ги посети е отишъл в Осрайна.А на засегнатите е предложена смешната помощ от$5 на човек,FJB.
  • 50 Aлфа Bълкът

    3 3 Отговор
    Това са предизборни кампании, но си има национална политика и всички я спазват, независимо дали са демократи/ЛГБТ или републиканци/прикрити ЛГБТ.
    Тръмп е същата марионетка, поведе хората към Капитолия и се отрече от тях. Беше против ваксините, ама се ваксинира.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 мучо

    4 0 Отговор
    бавно но много сигурно белята ще стане.......
  • 54 Хлъц

    2 0 Отговор
    Защо мислите,че това" неочаквано" посещение от Бай дънчо се случва сега? За да изрази подкрепа? Няма такъв филм.Отишъл е да му даде краен срок на зеления заек.Или правиш нещо с резултат,или кранчето се затваря.Предвестник са доста изявления от самите щати- Конгрес, сенатори. Пред бай Дънчо стоят много по важни неща.Започва предизборната кампания, има разследване къде и как са харчени милиарди.Просто казано; Последен улиматум : или се справяш,но с помощта на пуделите от ЕС,или се оправяй сам.
  • 55 Мнение

    2 0 Отговор
    Ще спрат, логично е! Иначе затъват както във Виетнам! С прокси война,война се не печели!
  • 56 Нямам думи

    4 0 Отговор
    Хората измират на фронта,а той се смее като варена тиква. За да му повярвам, искам да го видя на първата фронтова линия!
  • 57 малиии

    3 0 Отговор
    Колко весело. Явно не страдат за избитите.
  • 58 Един българин

    0 2 Отговор
    Ще помагаме на Украйна да победи и след това да се възстанови!
  • 59 Провалът на Зеленский, като политик!

    1 0 Отговор
    Да сключи в 21 век договор ленд лийз, който на времето е фалирал Великобритания след Втората световна, за да води война с хора, с които може да се разбере на един и същ език, на който го е учила майка му. Този човек е марионетка, но не е политик. Чичо Сам посети новата си колония заедно с подлогите си от МВФ за да потвърди заробването на украинската нация вероятно поне за следващия век. Не знам на кого друг, възникналите обстоятелства, освен на американските инвеститори в украински военен дълг ленд лийз, които ще очакват бъдещи печалби, не изглеждат ужасно и омерзително. Не може да има такива политици. По-скоро не трябва да има!
  • 60 ууу

    3 0 Отговор
    КРАДЛИВИТЕ ОКРАИНЦИ КРАДАТ ВСИЧКИ ПОМОЩИ !!!!!!
  • 61 Аз съм

    1 0 Отговор
    Прави ми впечатление, че в Конгреса на САЩ се обсъжда незабавно сключване на мирен договор . Аз ли нещо бъркам или воюващите страни са Русия и Украйна ? Много ми харесва , колко безцеремонно завяват ,че решенията са тяхни и само тяхни .
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ШвабскиЗелки

    1 0 Отговор
    Въпроса ви е излишен. Зеленски ще го трепат, не само че ще спрат да го подкрепят.
  • 64 БАЙГЪН КАЗА ЧЕ Е ДОШЪЛ В УКРИЯ ЗА ДА

    0 0 Отговор
    ОСТАНЕ И СЛЕД ЧАС СИ ОТИДЕ ЩОТО РУСКИТЕ РАКЕТИ НЕ СЕ ЗНАЕ НАКЪДЕ ФЪРЧАТ !
Новини по държави: