Отидете към основна версия

1 310 34

Белград: Сърбия има голям интерес да издигне отношенията със САЩ на ниво стратегическо партньорство

  • ивица дачич-
  • сърбия-
  • александър вучич

Ивица Дачич посочи, че американските компании в Сърбия в момента наемат около 32 000 работници, половината от които в автомобилната индустрия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич заяви в Белград, че Сърбия има голям интерес да издигне отношенията със САЩ до ниво на стратегическо партньорство, един от ключовите стълбове на което ще бъде икономическото сътрудничество, като двигател за по-нататъшно укрепване на икономическите и цялостните връзки между двете страни, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

На среща с членове на американската бизнес делегация, организирана от Американо-централноевропейската бизнес асоциация (ACEBA), Дачич каза, че икономическото сътрудничество между Сърбия и САЩ се развива интензивно, съобщиха от Министерството на външните работи на Сърбия.

Той добави, че това сътрудничество се ръководи от нарастващия приток на инвестиции от американски компании, нарастващия търговски обмен както на стоки, така и на услуги и традиционно значителната финансова подкрепа чрез различни програми за помощ за развитие, чиято стойност надхвърля един милиард долара.

На срещата, на която присъстваха и представители на посолството на САЩ в Белград, Дачич каза, че днес САЩ са сред водещите външнотърговски партньори на Сърбия, тъй като през 2022 г. бе отбелязана рекордна стойност както на търговията със стоки и услуги, така и на износа на стоки и услуги от Сърбия в САЩ.

"През 2022 г. търговията със стоки и услуги надхвърли 2,4 милиарда долара, а сръбският износ на стоки и услуги за САЩ беше малко над 1,5 милиарда долара", заяви Дачич.

Той каза, че САЩ са сред водещите чуждестранни инвеститори в Сърбия, с общи инвестиции на американски компании от около четири милиарда долара в автомобилната индустрия, телекомуникациите, ИТ услугите, хранително-вкусовата промишленост, туризма и хотелиерството.

„Въпреки множеството нарастващи глобални предизвикателства през изминалия период, икономическите отношения между Сърбия и САЩ не са отслабнали, а напротив, нашето икономическо сътрудничество се развива много динамично и в различни сфери. Благодарение на пристигането на компании като Microsoft и En-Si-Ar (NCR) Сърбия се превърна в технологичен център на региона, отбеляза сръбският външен министър.

Дачич посочи, че американските компании в Сърбия в момента наемат около 32 000 работници, половината от които в автомобилната индустрия, "сектор, който има стратегическо значение за по-нататъшния икономически просперитет на Сърбия, растежа на индустриалната база и износа към света, и още по-голяма интеграция на сръбските компании в европейските и глобалните вериги за доставки“.

"Членството в Европейския съюз остава основен външнополитически ангажимент на Сърбия, но изграждането на политическо и икономическо сътрудничество със САЩ ще бъде не по-малко важна стратегическа цел за нас. Сърбия е и ще бъде страна, в която и американците, и американският капитал са добре дошли, и ще предоставим всички условия на инвеститорите от САЩ да имат възможно най-благоприятната бизнес среда тук“, каза Дачич.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: