Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 18:50 1 314 12

Брюксел: Русия се опитва да провали преговорите между Сърбия и Косово

  • албин курти-
  • александър вучич-
  • косово-
  • сърбия-
  • европейски съюз

Мирният план, изготвен от ЕС, не е оповестен публично, което позволява на двете страни да представят свое тълкуване

Брюксел: Русия се опитва да провали преговорите между Сърбия и Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия се опитва да провали преговорите между Сърбия и Косово, предупреди днес европейски представител, цитиран от АФП, съобщава БТА.

В понеделник предстои да бъдат подновени преговорите между Белград и Прищина за постигане на "де факто признаване" на двете страни.

Министърът на външните работи на ЕС Жозеп Борел трябва да приеме сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в понеделник в опит да постигне нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

И двете страни са се съгласили с условията на европейския план, който да доведе до възстановяване на връзките им над две десетилетия след войната между тях, увери европейският служител, пожелал да не се споменава името му.

Успехът на плана обаче ще зависи от прилагането му от двете страни през следващите месеци и Москва се опитва да оказва натиск върху Сърбия да се противопостави на всяко споразумение, каза той.

"Русия неотдавна се намеси", увери той. По думите му руският посланик в Белград е "хиперактивен“, често дава интервюта в печата и твърди, че "сега не е подходящият момент да се обсъжда въпросът за Косово, че трябва да се изчака установяването на нов световен ред между Русия и Запада".

"Виждам това като заплаха, отправена към президента Вучич, предупреждение да не приема предложението... Не забелязах да е оказало влияние върху неговата позиция, но оказа влияние върху част от опозицията в Сърбия, видяхме демонстрации, придружени с насилие", оценява европейският представител.

Косово, бивша сръбска област, чиито 1,8 милиона жители са предимно албанци, обяви независимост през 2008 г., но не е призната от Сърбия. Пет страни от ЕС - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър също не признават независимостта на Косово.

От ноември 2022 г. напрежението в Северно Косово, където Белград насърчава сръбското малцинство да откаже всякаква лоялност към Прищина, ескалира.

Мирният план, изготвен от ЕС, не е оповестен публично, което позволява на двете страни да представят свое тълкуване.

"Това де факто е признание", каза представителят.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    14 1 Отговор
    Как и кой ,,създаде,, САЩ-
    ,,според последните оценки англосаксонците са изклали повече от сто милиона от коренното население на Америка. Съвсем спокойно те бяха унищожени.,,
    Защо сега да не се опитват с руските , със славяните...
    Четете...
  • 4 Рус🤫фил

    6 13 Отговор
    Путин е братоубиец !!!
  • 5 Жорето

    9 4 Отговор
    Путин е подстрекател за корупцията в ЕП , случаят Катар. Путин е съдействал на Урсуза и мъжо и да гепат солидна сума от Пфайзер. Он подсигури на Борката Джонс 315 000 долара за 20 мин. реч у Фащ пред студенти.
    Тоа се вре на всякъде у курупцията.
  • 6 Така става ли

    6 11 Отговор
    Путин е убиец !!!
  • 7 ТрампЛин

    6 14 Отговор
    И не само между Косово и Сърбия! Русия е инициатор на враждата между България и Северна Македония!!!
  • 8 ЗЕЛЕН НАРКОМАН

    17 4 Отговор
    АМЕРИКА ЗА 240 години САМО 16 ГОДИНИ БЕЗ ДА ВОДИ ВОЙНА . СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА 80 ПРОЦЕНТА ОТ КОНФЛИКТИТЕ ВЪВ СВЕТА СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ФАЩ. ТА КОЙ Е ДИКТАТОРА СОРОСЧЕТА ,ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯ
  • 9 На калпав...

    4 0 Отговор
    На калпав х.. вълната му пречила
  • 10 ДОЛЕН ШИПТЪР

    12 1 Отговор
    СЪРБИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЯТ КОСОВО , КОСОВО НЕ Е ПРИНАТО ОТ ПОЛОВИН ЕВРОПА ПО ТОЗИ НАЧИН ПРИТИСКАТ СЪРБИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ РУСИЯ
  • 11 Демократ

    1 3 Отговор
    Империята на злото е заплаха за света.
  • 12 Нямам думи !

    2 0 Отговор
    Каза европейски представител съобщи БТА !?! Кой е той ? БТА се биха в гърдите,че винаги съобщавали достоверни новини от явни и доказани източници .Смех.Боклуци .Всички сте купени за 1 долар,като Инджев пияницата.
Новини по държави: