Отидете към основна версия

26 604 80

Интересен момент в историята на сръбските МиГ-29

  • бесарабски фронт-
  • миг-29-
  • изтребители-
  • сърбия-
  • самолети-
  • русия

Русия плати за пълния курс на обучение на сръбските пилоти

Снимка: Shutterstock

През 2017 г. Сърбия получи от Русия 6 изтребителя МиГ-29. През 2019 г. Беларус прехвърли на Сърбия още 4 изтребителя МиГ-29. И двете доставки бяха за сметка на предоставящата страна, т.е. Сърбия не плати нищо.

Нещо повече, Русия плати за пълния курс на обучение на сръбските пилоти, което струваше на руския бюджет повече от 2 млн. долара. И всичко това беше направено, разбира се, не от дълбоки братски чувства, а в опит да се затегне още по-здраво каишката около врата на Александър Вучич. Извършваха се и регулярни доставки на резервни части и компоненти за редовна поддръжка и планови ремонти в Сърбия. За това свидетелства фактът, че през май 2022 г. за първи път в инвентара на сръбските МиГ-29 са регистрирани ракети Р-77, X-29 и бомби KAB-500KР.

Но след 2022 г. доставките явно са спрели и силата на сръбските МиГ-29 не е траела дълго. От една година насам не се доставят резервни части за Сърбия и Белград вече е готов да обмисли варианти за замяна. Интересно кой от руските авиационни оператори ще бъде следващият? Знаете ли кое ще е най-забавното? Най-забавното ще бъде, ако се окаже, че Сърбия може да купи Rafale само при условие, че предаде МиГ-29 на Украйна, дори и това да стане чрез трета страна. Тоест самата Русия ще прехвърли МиГ-29 на ВСУ за своя сметка. Това ще бъде съвсем ново ниво за руския лизинг!

Източник: Александър Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: