Last news in Fakti

1 Март, 2023 16:50 849 6

Курти: Нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия може да стане чрез взаимно признаване

  • александър вучич-
  • албин курти-
  • сърбия-
  • косово

И президентът Байдън, и държавният секретар Блинкън, и канцлерът Шолц казаха, че взаимното признаване е същността и централната точка на пълното нормализиране на отношенията

Курти: Нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия може да стане чрез взаимно признаване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отношенията между Косово и Сърбия трябва да се нормализират, а нормализацията може да стане чрез взаимно признаване, каза косовският премиер Албин Курти по време на икономическия форум, който се провежда в Скопие, съобщава БТА.

„И президентът Байдън, и държавният секретар Блинкън, и канцлерът Шолц казаха, че взаимното признаване е същността и централната точка на пълното нормализиране на отношенията. Ние се опитваме и работим усилено и имаме като основа предложението на Европейския съюз, което беше представено на мен и на президента на Сърбия Александър Вучич, и ние приехме текста на това предложение", каза Курти.

Въздействието на войната в Украйна върху региона той определи като "резултат от империалистическите амбиции на Путин" и заяви, че докато в Украйна се води истинска война, в други държави се води хибридна война, ”която се стреми да дестабилизира регионите, да наруши териториалната цялост и в същото време да разшири хегемонията на Кремъл”.

Курти изрази убеждението си, че подписването миналата година в Берлин на трите споразумения от Берлинския процес е дал нов тласък на прилагането му.

„С тези три споразумения всички граждани на шестте държави от Западните Балкани ще преминават границите с лична карта. Има и възможност за свързване на гражданите на Прищина и Сараево, което преди не беше така. Другите две спогодби – едната за признаване на дипломите за висше образование, а другата за професионална квалификация на лекари, зъболекари, архитекти, фирми, студенти. Вярвам, че тези три споразумения са в основата на така наречения общ регионален пазар. Виждам го като отлична платформа за постигане на модел на ЦЕФТА“, каза косовският премиер.

Той посочи, че на срещата с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е обсъдил възможността за създаване на съвместен контролно-пропускателен пункт, който ще свързва Призрен и Тетово.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    9 0 Отговор
    Забравиха ли взаимното признаване на Луганск,Донецк?
  • 2 Ха ха

    3 0 Отговор
    Косово,Тетово(северните марсианци),Тирана,сега и Босна и Херцеговина.Сърбия да ги признае за държави,а може и те нея.Понеже ние вече ги признахме чакаме балканските талибани да кажат дали се интересуват от нас.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    3 0 Отговор
    Курти да признае Донбас за руска територия.
  • 5 Иван

    3 2 Отговор
    Байден, Блинкен, Шолц......тия сатанисти провокираха конфликта в Украйна.
  • 6 Златен скункс

    0 0 Отговор
    Досега не знаех че има държава Сърбия и трябва някакви шиптъри да я признаят,за да се появи на картата на света.Тогава излиза че хамериканците са бомбили западните области на България.