Отидете към основна версия

1 734 26

Швейцарците са разединени относно предоставянето на оръжие на Украйна

  • швейцария-
  • оръжие-
  • референдум

Срещу всяка промяна обаче може да бъде организиран референдум, което означава, че потенциални разрешителни за трансфер на боеприпаси не може да се очакват преди 2024 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Петдесет на сто от швейцарците подкрепят изпращането на оръжия на Украйна, докато 46 на сто са против, сочи проучване, цитирано от ДПА, пише БТА.

Проучването, поръчано от "Тамедия", бе публикувано днес преди парламентарен дебат дали трябва да се въведат промени в закона, за да може да се предостави оръжие на Украйна.

Швейцарското правителство е забранило на Германия и на други държави да прехвърлят швейцарско оръжие на Украйна заради неутралната позиция на страната. Това е упоменато и в договорите за снабдяване с швейцарски боеприпаси. Обществеността обаче започна да поставя това под въпрос на фона на руската пълномащабна инвазия в Украйна, продължаваща вече година.

В резултат на това две парламентарни комисии са предложили промени в закона и са направили редица предложения за промяна в закона. Срещу всяка промяна обаче може да бъде организиран референдум, което означава, че потенциални разрешителни за трансфер на боеприпаси не може да се очакват преди 2024 г.

В проучването са участвали повече от 27 000 души, от които по-младите не са подкрепили изпращането на боеприпаси. Само 36 на сто от анкетираните под 35-годишна възраст са подкрепили тази мярка, за която са гласували и 66 на сто от анкетираните над 65-годишна възраст, отбелязва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: