Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2023 21:00 2 877 54

Кога ще има мир в Украйна: няколко сценария

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • оръжие-
  • нато-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

И така, след цяла една година на война, въпросът за изхода от нея остава открит: нужна ли е военна победа над руските агресори или Украйна и нейните западни поддръжници трябва да направят компромис?

Кога ще има мир в Украйна: няколко сценария  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво би станало, ако Украйна си отвоюва обратно Крим? Ще реагира ли тогава Путин с Трета световна война? Или Украйна трябва да направи компромис, за да се стигне до мир? Няколко възможни сценария.

Десетки хиляди убити и ранени, множество разрушени градове в Украйна – това е равносметката от една година война. Владимир Путин не постигна целта си да превзема цяла Украйна, но Русия контролира около 1/5 от територията на страната. Украинският президент Володимир Зеленски пък казва, че Украйна ще си върне контрола върху цялата територия, включително и върху Крим.

Повече оръжия за Украйна или незабавни преговори?

В своята реч пред Федералното събрание на Русия Владимир Путин демонстрира, че не смята да отстъпи, в същото време в Киев американският президент Джо Байдън потвърди, че подкрепата за Украйна ще продължи. Но готовността за изпращане на помощ сред американското общество, включително и в Конгреса, намалява.

За сметка на това, призивите за преговори се увеличават, включително в Германия. Представителката на Левицата Сара Вагенкнехт и правозащитничката Алис Шварцер дори отправиха петиция за незабавни преговори и прекратяване на доставките на оръжия. Украйна, от друга страна, не разбира страха на някои политици, които твърдят, че има опасност от Трета световна война. “Украйна вече Е в Трета световна война”, каза украинският посланик в Берлин Олексий Макеев. “Русия води срещу нас война за изтребление.”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли пред ДВ още през есента идеята за едностранни стъпки с цел сключване на мир. Тогава той заяви: “Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима държава”. Затова тя трябва да “спечели” войната.

Западът засили оръжейните доставки за Киев. Германия, САЩ и други държави от НАТО предоставиха танкове на Украйна. С танковете Украйна се надява не само да отблъсне руските атаки. Експертът по сигурността Нико Ланге смята, че "военните шансове на Украйна да си върне изцяло територията и да възстанови мира са реалистични". Пред ДВ Ланге казва, че "Путин ще бъде склонен да преговаря само ако военната ситуация е дотолкова в полза на Украйна, че той да не може да разчита на никакви ползи от войната".

Ако украинската армия стигне до Крим

ОЗ генералът от Бундесвера Хелмут Ганзер не споделя тази увереност. В публикация от началото на февруари той очертава два сценария за украинско настъпление на юг към Азовско море с помощта на западни танкове. В по-песимистичния от тях това настъпление се натъква на масивна руска отбрана. Ганзер казва, че в този случай западната общественост трябва да се подготви да гледа “кадри на унищожени танкове “Леопард”, които Русия с радост ще разпространява”.

Но генералът смята, че по-оптимистичният сценарий е още по-опасен. В този случай танковите части ще настъпят към Азовско море и дори могат да стигнат до Крим. Ганзер подозира, че най-късно тогава Путин ще разшири “обхвата на войната до територията на подкрепящите западни държави” и предупреждава: “Опасността от бавно и нежелано плъзгане към най-голямата катастрофа за цяла Европа нараства”.

Само тогава Путин ще е склонен да преговаря

Нико Ланге смята, че ядрената заплаха на Русия е просто “инструмент за водене на психологическа война”. Той смята, че повторното завладяване на Крим от Украйна е не само “военно мислимо”, но и оправдано от гледна точка на политиката за мир. “Именно защото Крим би бил най-голямата възможна загуба за Владимир Путин, военният натиск срещу Крим е един от начините Русия да бъде склонена към преговори.”

Мненията се различават по въпроса дали военният натиск увеличава готовността на Русия за преговори или повишава опасността от световна ядрена война. Дори и в страните, които подкрепят Украйна, има много хора, които смятат, че без определена териториална или политическа готовност за компромис от страна на Украйна до мир няма как да се стигне. В самата Украйна обаче междувременно няма такава готовност.

“В първите седмици след инвазията Киев беше готов на някои отстъпки, например за неутралитет вместо членство в НАТО. Но бруталността на руската армия и анексирането на нови територии направиха търсенето на компромис почти невъзможно. Проучване на общественото мнение, поръчано от Мюнхенската конференция по сигурността, установи, че 93% от украинците смятат пълното изтегляне на Русия, включително от Крим, за предварително условие за прекратяване на огъня”, коментира авторът на ДВ Роман Гончаренко.

Неутрална ли ще бъде Украйна след войната?

“По всяка вероятност накрая ще има неутрална Украйна, която не попада ясно нито в западната,нито руската сфера на влияние”, казва пред ДВ политологът Йоханес Фарвик от Университета в Хале. Той настоява за западна инициатива за водене на преговори. “Ако в края на една дълга или допълнително ескалирала война се получи същият резултат, който би бил възможен още днес, няма смисъл да се воюва с цената на още десетки хиляди загинали и травматизирани хора.”

Американският публицист Джефри Сакс написа през януари в “Икономист”, че от решаващо значение за едно “надеждно” мирно споразумение е “да бъдат защитени най-важните интереси на двете страни в областта на сигурността. Суверенитетът и сигурността на Украйна трябва да бъдат гарантирани, а НАТО ще трябва да се ангажира да не се разширява на изток”. Сакс се надява на мирни импулси преди всичко от онези държави, които са отказали да осъдят Русия в Съвета за сигурност на ООН - Китай, но също Индия, Бразилия и Южна Африка. “Тези държави не мразят Русия, нито пък Украйна”, казва Сакс. “Те не искат Русия да завладее Украйна, но пък и не желаят НАТО да се разширява на изток.”

Руският шантаж не бива да се допуска

Германският политик от ХДС Родерих Кизеветер пък предупреждава да не се правят отстъпки пред Москва: “Погрешно е схващането, че е достатъчно да се даде на Русия малко земя, за да бъде утолен гладът ѝ за разрушение. По-скоро всяка земя, спечелена от Русия, ще послужи като пример за други автократични държави да прекрояват границите по военен път под чадъра на ядрен шантаж и заплахи. Китай вече гледа на Европа като на “тест” по отношение на суверенитета на Тайван“, смята Кизеветер.

И така, след цяла една година на война, въпросът за изхода от нея остава открит: нужна ли е военна победа над руските агресори или Украйна и нейните западни поддръжници трябва да направят компромис?


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е...когато стане

    16 3 Отговор
    Стъклена
  • 2 Българин

    7 30 Отговор
    когато Путин го няма

    Коментиран от #36

  • 3 Бай Дън

    29 10 Отговор
    Ще воюваме до последната украинка а после до последния българин.
  • 4 Българин

    11 36 Отговор
    кремълското джудже ,като отиде на едно по-добро място и войната свършва
  • 5 Русофоб

    13 37 Отговор
    Мир няма да има в близките 100 години! Ватенките както винаги размътиха водата и създадоха конфликт в центъра на Европа за много дълго време!

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    12 41 Отговор
    Русия загуби тази война и ще плаща дълги години репарации

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    30 11 Отговор
    Победата на Русия е признаването на второразредните САЩ.Затова Китай ще направи всичко възможно това да се случи.

    Коментиран от #9

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 43 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилите ни като тебе, организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!

    Коментиран от #11, #12, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    3 19 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Горилчо пише от Русия.....
  • 12 Не съм съгласен

    0 21 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нека двата боклука се поизчистят взаимно. Екологията ще се подобри и светът ще стане едно по добро място за живеене!
  • 13 По. Мак

    34 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Украйна загуби тая война и няма да я има на картата.
  • 14 Българин

    29 8 Отговор
    Украйна умря!
  • 15 Българин

    30 6 Отговор
    ДойчеЗеле са едераси!
  • 16 Гориил

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тогава ще изгоните всички ердогански турци и всички пашиняни арменци. Затова Сталин не пощадява предвоенния български елит.
  • 17 Българин

    26 11 Отговор
    Мир ще има като присъединят Крайна към матушка Русия.
  • 18 Мнение

    39 10 Отговор
    Цитат:“Украйна вече Е в Трета световна война”, каза украинският посланик в Берлин Олексий Макеев. “
    Извинявайте,но тези искат да подпалят света и да измрем!Не е честно!Ние ли им държахме пушките докато те стреляха по цивилни цели 8 г. въпреки Минските споразумения?!
    Не ви искаме войната!
    За да спре първо трябва да се спрат лъжите.Да се каже истината защо е почнала.Да питате местните хора там какво искат.Онези по хотелите не питайте...
    Пишете за "освобождение" на Крим,което реално означава да убиете хората,които си живеят там .Осъзнавате ли го?
  • 19 деНАЦИфикация

    24 9 Отговор
    До последния украински и натовски фашистки крак!!!Сценарият е само един !!! Капитулация и унищожаване на НАТО !!! Всичко друго са празни приказки !!!
  • 20 Роня

    20 5 Отговор
    "Какво би станало, ако Украйна си отвоюва обратно Крим?" Ако напиша отговора трябва да се евакуиран! Не е нещо хубаво, ама хич...
  • 21 Хм...

    19 3 Отговор
    Струва ли ми се, или ни подготвят за капитулация?
  • 22 Отново

    23 6 Отговор
    пропаганда от САЩ за блеещи, за да ги убеждават, че да наливаш бензин в огъня нез да те интересува колко жертви ще има, е правилно!
  • 23 ЛИЛИ

    26 9 Отговор
    Нищо няма да върне украина, а ще загуби и Киев, след като дрогираният наркоман следва заповедите на малоумната деменция

    Коментиран от #48

  • 24 Стършел

    10 25 Отговор
    Има само 2 варианта или руската федерация се разпада преди да е започнала 3-та световна или се разпада след 3-тата световна.

    Коментиран от #39, #46

  • 25 Роня

    5 19 Отговор
    "Освен че е достатъчно луд, за да натисне бутон, Путин не може да направи нищо военно, за да промени фундаментално американските интереси."
    Джо Байдън
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 провинциалист

    19 5 Отговор
    Евроатлантици говорят за мир? Утре сигурно ще вали сняг.
  • 28 ТрампЛин

    6 24 Отговор
    Просия не само че ще бъде победена, но и ще бъде “разпадната” на минимум 10 държави! Всички Централно Азиатски републики ще скъсат въжето, а в Московската околия ще има кървава вакханалия за трона на късокракия!
  • 29 А какво ...

    15 3 Отговор
    ...ще стане ако авторът на този текст се върне обратно там, откъдето се е появил на белия свят?!
  • 30 Всички знаят

    4 21 Отговор
    За сега е абсолютно ясно, че не може да се спре тази война! Изходът е само един : Путин да падне от власт и/или да загуби войната! Друг начин няма!

    Коментиран от #45

  • 31 Урюрвкос

    11 4 Отговор
    нещата отиват към разделяне на Украйна на три части. Западна полска от 6 украински области и централна същинска Украйна тя ще бъде буфер между западните католически области и източните православни (4бр плюс Крим)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хохо Бохо

    6 12 Отговор
    Да помислим.
    А ако Украйна не беше подпомагана с оръжия, щеше да бъде завладяна...
    и щеше да има "мир"

    После и ние щяхме да бъдем завладени...
    и пак щеше да има "мир"

    А сега обяснете - какво е това "мир"....

    Коментиран от #41, #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ерик Пърделко

    10 2 Отговор
    Еее то вече стартрек изглежда по-реалистичен от фантасмагориите на дв
  • 39 Пони Стораро

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стършел":

    Ти каза ли им го? Щото те сигурно не знаят
  • 40 Уса

    10 4 Отговор
    Зеленски елуднаркоман ама и виефак ти не сипоплювате яки локуми разтягате.Украинската армия е на командно дишане,какъв Крим бълнувате?Чувал съм,че гъбите били по добри опитайте и пак се пробвайте.Америка издъхва
  • 41 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо Бохо":

    Не ти се получава мисленето.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мир ще има

    11 1 Отговор
    Когато сащ и нато се разпуснат и бъдат съдени за геноцид срещу народите.Когато Байдан бъде свален и съден за престъпления.Когато Тръмп застане начело на САЩ!!!!!!
  • 44 Мир ще има

    10 0 Отговор
    Когато Дойче веле бъде забранено!!!!!
  • 45 Кой всички

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Всички знаят":

    Аз знам че мир ще има когато Украйна падне и всички фашисти бъдат смачкани а краваря Байдан да си стои у краварника
  • 46 Другия вариант

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Стършел":

    Нато и колективният запад се разпаднат и бъдат съдени!!!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Малоумния

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "ЛИЛИ":

    Деменция е кукла на конци трябва глобалистите да бъдат смачкани и съдени за гоноцид срещу човечеството
  • 49 Мдааа Дааа

    10 2 Отговор
    Според байизкъкъригал ...
    битка до последния 0краинец !!!
    Според Путин...
    Решение за 0крайна има и то е най реално и изпълнимо... укрите веднага да се изтеглят от НОВИТЕ руски територии в Донбас придобити чрез всенароден референдум и в бъдеще да не участват в никакви агресивни блокове като НАТО!!!!
    И така света ще си заживее в мир и сговор дълги години напред!!!
    Или иначе казано решенията са две... или Путин и Русия печелят или ФАЩ и пудели губят!!!
  • 50 ТрампЛин

    1 8 Отговор
    Няма няколко сценария! Сценарият е само един-Путин на бесилото! Останалите кремълски кръволоци-в Хага!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПарапетПетко

    2 0 Отговор
    Моето мнение е такова, а на Гошо мнението е инакво, Пешо пък е на съвсем различна позиция. И докато такива умни и красиви като нас тримата демонстрират пред широката аудитория колко сме добрички, нравствени и ентелетентни, в Украйна умират хора, добри хора, точно такива като моя милост, като Гошо и като Пешо. И като се позабършат всички много красиви, много патриотични, много нравствени и много кухи думи около тяхната смърт остава само безкрайната мъка от тяхната съвършено безсмислена смърт.
  • 54 ами

    5 0 Отговор
    Разликата между Запада и Русия: Западът говори за територии, Русия воюва за хората. И какво ще прави покрайнината с Крим, ако всички жители се преместят в Русия?