Отидете към основна версия

1 759 0

Обама натиска за военен удар по Сирия

  • сирия-
  • барак обама-
  • башар асад-
  • военен удар-
  • конгрес-
  • вашингтон-
  • химическо оръжие

Американският конгрес днес дебатира по темата след едномесечна ваканция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският конгрес се връща във Вашингтон днес след едномесечна лятна отпуска, за да проведе дебат и да гласува резолюция, даваща на президента Барак Обама разрешение да удари Сирия, съобщи Си Ен Ен.

Очаква се по-късно през деня лидерът на мнозинството в Сената Хари Рейд да направи първите процедурни стъпки за преодоляване на очаквания отпор за официално приемане на резолюцията за Сирия. Сенаторът републиканец Ранд Пол от Кентъки е заявил пред Фокс Нюз, че претегля възможностите как резолюцията да бъде осуетена.

Барак Обама ще представи в резюме обръщението си към нацията със серия интервюта за най-големите 6 американски тв канали по темата Сирия, за да спечели общественото мнение за евентуална военна намеса. Те ще бъдат излъчени тази вечер.

Междувременно ще бъдат изслушани държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл, съветникът по национална сигурност Сюзън Райс, председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Мартин Демпси, шефът на националното разузнаване Джеймс Клапър и др.

Във вторник дебатите в Сената ще продължат, а по-късно държавният глава ще се срещне на Капитолийския хълм с представители на Демократическата партия в Сената по въпроса за „ограничен удар“ по Сирия.

Според предварителните планове в 21.00 часа местно време утре вечер Барак Обама ще представи в обръщение към американския народ своята гледна точка за действията, които САЩ ще предприеме срещу режима в Сирия.

Сирийският президент Башар Асад пък днес отново заяви в интервю пред американската телевизия Пи Би Ес, че „няма никакви доказателства“ неговото правителство да е използвало химическо оръжие в страната.
Асад подчерта, че той и съюзниците му ще отвърнат на удара, ако Западът атакува.

Американският държавен секретар Джон Кери усилено лобира за военна акция срещу режима на Асад по време на разговори с представители на ЕС и с арабски външни министри.

САЩ обвиняват силите на Асад за убийството на 1429 души по време на газова атака със зарин в предградие на сирийската столица Дамаск на 21 август.

Сирийският президент пък твърди, че бунтовниците са виновни за продължаващата две години и половина гражданска война в страната, отнела, по данни на ООН, живота на повече от 100 000 души. В интервюто си за Пи Би Ес Башар Асад заявява, че САЩ трябва да докажат, че неговите сили стоят зад атаката край Дамаск.

„Няма никакви доказателства, че аз съм използвал химически оръжия срещу своите хора“, категоричен е той. Асад и преди е изтъквал, че в този регион няма ясно изразена фронтова линия и ако той би използвал оръжия за масово поражение, де факто би ударил своята правителствена армия.

Асад нито потвърди, нито отрече твърдението, че неговото правителство разполага с химически оръжия, но каза, че ако такива съществуват, то те са под „централизиран контрол“.

Междувременно Ройтерс съобщи, че италианският журналист Доменико Куирико, похитен в Сирия през април, е бил освободен. Пуснат е и отвлечения заедно с него белгийски писател Пиер Пичинин. Двамата вече са излетели за Рим.

За 62-годишния италиански военен кореспондент на престижния вестник „Ла Стампа“ това приключение не е първо по рода си. Заедно с трима свои колеги той бе похитен и в Либия през август 2011 г., но само за 24 часа.

По данни на световния Комитет за защита на журналистите за 2012 г. в Сирия са убити 39 пратеници на медиите и 21 са били отвлечени. Зад тези нападения стоят както правителствени сили, така и бунтовнически части.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини