Last news in Fakti

7 Септември, 2013 14:17 2 737 2

До дни е ясна датата на ударите срещу Сирия

  • сирия-
  • сащ

САЩ и Русия не успяха да изгладят различията си

В края на септември се очаква конгресът да даде зелена светлина на ударите на САЩ срещу режима на Башар Асад, пресмята АП. Ройтерс припомня, че в същия период ще се появят и първите данни от мисията на ООН в Дамаск, която трябваше да събере данни за химическата атака от 21 август.

Президентът Барак Обама реши миналия уикенд да отложи военната операция в Сирия, за да получи подкрепата от Капитолия.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Европа, за да търси международна подкрепа за военна операция срещу сирийския режим заради употребата на химически оръжия. Кери се приземи късно снощи в литовската столица Вилнюс и днес ще се срещне с министрите на външните работи на ЕС по темата за сирийската криза.

САЩ и Русия не успяха да изгладят различията си относно възможността за военна намеса в Сирия, съобщи руският президент Владимир Путин в последния ден на срещата на Г-20 в Санкт Петербург.  

По думите му шест страни от Г-20 подкрепят военните удари по Сирия. Това са САЩ, Турция, Канада, Франция, Великобритания и Саудитска Арабия.   

Русия е готова да воюва на страната на Сирия. Новината съобщи лично Владимир Путин пред журналисти на пресконференция след срещата между страните от Г-20.

Той не пропусна да припомни, че Москва и сега помага на Сирия чрез доставка на оръжие и икономически и хуманитарни мисии. Руският президент отбеляза, че военен акт срещу Сирия ще има много отрицателно въздействие върху международната сигурност като цяло.

Путин подчерта, че лидерите на Индия, Бразилия, Южна Африка и Индонезия са твърдо срещу военната операция в Сирия.

Путин отбеляза, че против ударите са се обявили генералният секретар на ООН Бан Ки мун и папа Франциск.  

На форума Г-20 в Санкт Петербург американският президент Барак Обама се опита да получи подкрепа за военна намеса в Сирия от лидерите на най-големите икономики в света. Белият дом обвинява сирийския президент за химическата атака в Дамаск на 21-ви август, при която загинаха 1429 души. Башар Асад отхвърля обвиненията и посочва опозицията за виновна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Тошев

    0 1 Отговор
    Там много ще сбъркат тъпите американчета!!!
  • 2 galaxy

    0 0 Отговор
    Щом и Русия е готова да воюва на страната на Сирия, то ситуацията доста ще се завърже. Все някога трябваше да дойде края на американските безчинства по целия свят.